Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2023 v 19:38
Čas čtení 1:11
Tímea Krauszová

Výzkum z Harvardu zjistil, jaký druh práce činí lidi nešťastnými. Odpověď tě možná překvapí

TECH DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PRÁCE
Uložit Uložené

Po 85 letech vědecký kolektiv určil, že zaměstnání, ve kterých se cítíme nejméně šťastně, jsou zároveň ta zaměstnání, ve kterých jsme nejvíce osamělí.

Konkrétní typ práce se nedá jednoznačně spojit s nespokojeností či vyhořením. Ale konkrétní okolnosti či podmínky, ve kterých pracujeme, jsou s naším štěstím přímo propojeny, řekl pro CNBC profesor psychiatrie Robert Waldinger z harvardské univerzity. Waldinger šéfoval také harvardskému výzkumu o vývoji dospělých lidí: jde o jednu z nejdéle trvajících studií o lidském štěstí.

Vztahy s kolegy zlepšují tvůj výkon a zdraví

Lidé, kteří se cítí nejmizerněji, mají obvykle takovou práci, která vyžaduje minimum interakcí s jinými lidmi a nevytváří podmínky pro budování smysluplných vztahů s kolegy.

Doporučeno
Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden 2. března 2023 v 6:00

Vědci se na tomto shodli díky výzkumu, který trval 85 let. Sbírání dat o více než 700 účastnících začalo už v roce 1938. Výzkumníci z Harvardu sledovali jejich zdravotní záznamy a každé dva roky s nimi absolvovali rozhovory o životě. Dospěli k závěru, že tajemstvím ke šťastnějšímu, zdravějšímu a delšímu životu nejsou peníze, kariérní úspěch, dokonce ani cvičení či správná životospráva. Lidi udržují šťastnými pozitivní vztahy. Včetně vztahů na pracovišti.

lidé práce skupina počítač knihovna brainstorming
Zdroj: pixabay/CC0/volně k užití

Potřebu po společnosti musíme mít podle profesora Waldingera naplněnou v každém aspektu života. „Pokud máte s lidmi spojení, cítíte se v práci spokojeněji, a proto pracujete lépe.“ Zaměstnání, ve kterých máme málo kontaktu s jinými lidmi, přibývá zejména v oblasti technologií. Patří sem ale například i kamionisté či členové ochranky.

Doporučeno
Slovenský kamionista řídil 59 hodin bez přestávky. Rakouským policistům řekl, že ho k tomu donutil zaměstnavatel Slovenský kamionista řídil 59 hodin bez přestávky. Rakouským policistům řekl, že ho k tomu donutil zaměstnavatel 19. března 2023 v 8:12

Osamělost však mohou pociťovat i lidé, kteří pracují s jinými lidmi: například zaměstnanci linek zákaznické podpory zažívají velké množství stresu a frustrace a mají zejména negativní zážitky s klienty.

Pokud se tě podobné zaměstnání týká, nezoufej. Socializace může vést k produktivnějším zaměstnancům, kteří se cítí šťastněji, mají méně stresu a díky tomu i lepší zdraví. Je vhodné, aby zaměstnavatelé vytvářeli pro lidi příležitost pracovat například v týmech a budovat pozitivní kolegiální vztahy. Waldinger dokonce říká, že dobré vztahy na pracovišti jsou benefitem, který bychom měli při hledání zaměstnání vzít v úvahu.

Domů
Sdílet
Diskuse