Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Linka News.
3. dubna 2023 16:00
Čas čtení 1:35
Richard Balog

FOTO: Takhle bydlí režisér Jan Hřebejk. Interiéru domu ze 70. let dominují barvy a neobyčejné kombinace materiálů

FOTO: Takhle bydlí režisér Jan Hřebejk. Interiéru domu ze 70. let dominují barvy a neobyčejné kombinace materiálů
Zdroj: BoysPlayNice
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Vstup s námi do rodinného domu v pražské ulici Na Hřebenkách, jehož rozsáhlou rekonstrukci měla pod palcem architektka Dagmar Štěpánová z ateliéru Formafatal.

Díky spolupráci s agenturou Linka News máme k dispozici fotografie bydlení Jana Hřebejka v ulici Na Hřebenkách, jehož rozsáhlou rekonstrukci měla pod palcem architektka Dagmar Štěpánová z ateliéru Formafatal.

Řadový terasový dům ze 70. let minulého století prošel kompletní rekonstrukcí interiéru, která jemně pronikla i do exteriéru. Stavba je posazena na velmi strmém svahu a přístupná je jen přes úzké vnější schodiště, které vede mezi vysokou zelení. Přízemí ve své zadní části navazuje na soukromou zahradu a z prostorné terasy v prvním podlaží je k dispozici unikátní výhled na pražské panorama.

Proto nás nepřekvapuje, že se úspěšný režisér se svojí rodinou do tohoto dvoupodlažního domu s užitnou plochou 175 čtverečních metrů ihned zamiloval. Rekonstrukce proběhla mezi lety 2016 až 2020 a výsledek stojí za to.

Doporučeno
FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů 30. března 2023 14:00

Rozkaz pro architektku projektu Dagmar Štěpánovou zněl jasně –⁠ vytvořit místo k životu, kde se budou dobře cítit nejen majitelé domu, ale také jejich rodina a přátelé. Rodina Hřebejkových toužila po bydlení, které bude působit přirozeně, útulně a zabydleně od samého začátku. Představovali si domov plný knih, obrazů a dalších uměleckých předmětů, kterému neuškodí, když do něj umístí něco nového.

Tyto požadavky byly klíčové při tvorbě konceptu celé rekonstrukce a uznávaná architektka je přenesla do reality s lehkostí sobě vlastní.

Hřebejkovi
Zdroj: BoysPlayNice

Jelikož je dům součástí řadové zástavby, nemohla příliš zasahovat do vzhledu fasády, aby vizuálně udržela jednotný charakter. Na žádost rodiny navrhla novou zasklenou přístavbu v části terasy, která zvětšuje obytnou část domu. Nový prostor slouží jako hlavní jídelna, přičemž z obou stran je v něm přístupná terasa a je vizuálně propojen s kuchyní, kde byla dříve ložnice a koupelna.

S interiérem to bylo odlišné. Autorka projektu Dagmar Štěpánová nakonec vsadila na kombinaci na první pohled odlišných materiálů, které použila k obkladu stěn a na nábytek, jenž byl vyroben podle autorského návrhu. Tím dosáhla autenticity a originality, jako by interiér vznikal postupně a přirozeně. Za pozornost stojí například obklady ze žlutého travertinu, mahagonové masivní dřevo, dubové parkety či zelená cementová stěrka.

Rodina Hřebejkových dříve dlouhodobě žila v hausbótu na Smíchově. Nyní si už vychutnej galerii fotografií od tvůrců společnosti BoysPlayNice.

HřebejkoviHřebejkoviHřebejkoviHřebejkovi
Zobrazit galerii
(30)

Jan Hřebejk je český filmový, televizní a divadelní režisér. Za svá díla získal třikrát ocenění Český lev a v roce 2000 byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film díky dramatu Musíme si pomáhat, jehož děj se odehrává během německé okupace v době druhé světové války. Mezi jeho komerčně nejúspěšnější filmy patří Pelíšky, Pupendo či Nevinnost.

Domů
Sdílet
Diskuse