Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
11. dubna 2023 10:53
Čas čtení 1:09

Vláda plánuje zvýšit DPH na točené pivo. Jaké další změny v daňovém systému nás čekají?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda plánuje zvýšit DPH na točené pivo. Jaké další změny v daňovém systému nás čekají?
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) představil veřejnosti největší reformu týkající se daní za posledních osm let.

DPH je v současné chvíli rozděleno do tří sazeb – 10%, 15% a 21%. Podle Stanjury by nově mohly vzniknout jen dvě sazby, a to 21% a 14%. To by však znamenalo, že se část služeb a zboží bude muset přesunout, a to z nejnižší sazby do nejvyšší. Potenciálně by tak vyšší sazbu mělo točené pivo, léky, vstupenky na kulturní a sportovní akce a další, informuje ČT24.

11. dubna 2023 8:03 Čas čtení 1:02 Že by konečně jaro? V Česku se oteplí až na 15 °C, čeká nás ale vydatný déšť Že by konečně jaro? V Česku se oteplí až na 15 °C, čeká nás ale vydatný déšť

„Všechny posuzujeme podle těch hledisek, to znamená, jestli je tam společenský důvod, že společnost má tyto služby například konzumovat více, že si myslíme, že je to správně, a pak můžeme pomoci sníženou sazbou. U toho piva je to z mého pohledu jednoduché, pivo je alkohol a tam žádný důvod pro to, aby alkohol byl ve snížené sazbě, já osobně nevidím. Všechny ostatní jsou k debatě,“ uvedl Stanjura. 

Ve snížené sazbě DPH, která by nově mohla činit 14 %, by pak zůstaly jen sociálně nejcitlivější položky. „U každé položky je nutné vést diskusi, jestli opravdu naplňuje ten nezbytný charakter, nebo jestli by se přesunula do základní sazby,“ okomentoval připravovaný návrh šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Zvýšení DPH z 10 % na 21 %Zvýšení DPH z 15 % na 21 %Zvýšení DPH z 10 % na 14 %Snížení DPH z 15 % na 14 %
ubytovací službysběr a přeprava komunálního odpadulékypotraviny a nealkoholické nápoje
vodné a stočnéslužby autorů a výkonných umělcůveřejná dopravazdravotnické pomůcky
teplopalivové dřevostravovací službystavební práce
sportovní a kulturní akce bezlepkové výrobkydětské sedačky
parní lázně, sauny, bazény, solné jeskyně knihy, noviny, časopisy 

Opozice reformu kritizuje

Opozice je proti návrhu Zbyňka Stanjury. „Hnutí ANO vždycky snižovalo daně. Nechápu, když se tohle tváří jako pravicová vláda, jak můžou zase uvažovat o navyšování daní, oni nejsou schopní si vybrat,“ řekl Babiš. 

Domů
Sdílet
Diskuse