Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. května 2023 19:00
Čas čtení 7:01
Dominik Vetrák

Prohlédni si skutečné zisky blockbusterů. Překvapí tě, jak hollywoodské účetnictví funguje

Prohlédni si skutečné zisky blockbusterů. Překvapí tě, jak hollywoodské účetnictví funguje
Zdroj: Warner BRos. Paramount Disney
FILMY A SERIÁLY FILM
Uložit Uložené

Analytici vypočítali, kolik ve skutečnosti vydělávají hollywoodské filmy. Výsledky tě překvapí.

Server Deadline sestavil žebříček 10 nejziskovějších filmů roku 2022. Údaje získal ze zákulisí Hollywoodu a z jiných ověřených zdrojů, které reálně vidí do účetních knih a znají skutečné náklady, tržby a zisky hollywoodských blockbusterů.


Kinotržby totiž neznačí, kolik studio na filmu reálně vydělalo. Studia do těchto údajů nezapočítala náklady na propagaci či distribuci filmů po celém světě a mnohdy ani bonusy pro tvůrce a herce. Jinými slovy si u blockbusterů k rozpočtu na film musíš připočítat desítky až stovky milionů dolarů a teprve potom dostaneš reálné náklady. Nemluvě o tom, že studia nedostávají ani plnou částku z prodeje vstupenek.

Doporučeno
Finský John Wick zabil 300 Sovětů. V krvavém válečném filmu teď masakruje nacisty Finský John Wick zabil 300 Sovětů. V krvavém válečném filmu teď masakruje nacisty 22. dubna 2023 14:00

Z mezinárodních trhů získávají filmová studia z tržeb za vstupenky v průměru kolem 40 až 50 % (z Číny dostávají ještě méně –⁠ kolem 25 %), ale z kin v Kanadě a USA získávají minimálně 50 %. Některá studia si u vybraných filmů berou větší podíl, jako například Disney u Avatara 2, kde podle zdrojů Deadline studio bralo až 55 % z mezinárodních tržeb a 65 % z hodnoty vstupenek z USA a Kanady. Pro menší, nezávislé filmy platí to, že studia vydělávají na vstupenkách méně.

Avatar: The Way of Water Avatar 2
Zdroj: 20th Century Studios

Myslet je třeba i na to, že čím je film v kinech déle, tím získávají provozovatelé kin větší podíl na tržbách. Zatímco o premiérovém víkendu jde například 65 % studiu a 35 % kinu, o dva měsíce později je tomu již naopak. I proto jsou pro hollywoodská studia nejdůležitější tržby během premiérového víkendu.

V konečném důsledku tak nikdy není zcela jasné, kolik studia na filmech vydělávají. Obzvláště v případech, kdy si do účetnictví vkládají náklady na reklamu, kterou si dělají na vlastních televizních stanicích.

Na druhé straně v posledních letech uvádějí do tržeb/zisků i to, když prodají film vlastní streamingové službě. Například Disney si účtuje do plusu to, co vyplatí samo sobě za to, že vydá marvelovku nebo animák od Pixaru na Disney+.

Dělo se to u každého filmu z tohoto žebříčku, protože většina streamingových služeb patří pod nějaké velké studio (Disney+ pod Disney, Peacock pod Universal, Paramount+ pod Paramount, HBO Max pod Warner Bros. Discovery). Vzhledem ke všem těmto proměnným je nemožné zjistit zcela přesné zisky, proto ber následující údaje s rezervou.

10 nejziskovějších hollywoodských filmů v roce 2022

10. Smile (studio Paramount) – zisk 101 milionů dolarů

Studio Temple Hill natočilo tento horor ve spolupráci se studiem Paramount Pictures za 17 milionů dolarů. Film měl původně vyjít na streamingové službě Paramount+, ale šéfům studia Paramount se líbil natolik, že byl přesunut do kin a zpropagován za dalších 50 milionů dolarů.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Celkové náklady činily 107 milionů dolarů, a to na vyplacení bonusů, podíly z tržeb, náklady na distribuci, výrobu fyzických nosičů a propagaci (tyto náklady tvoří celkový rozpočet každého snímku obecně).

Snímek v kinech nakonec vydělal 217,4 milionu dolarů, z čehož se studiu vrátilo 98 milionů dolarů. Další zisky tvořil prodej fyzických a digitálních nosičů (30 milionů) a prodeje práv televizním stanicím a streamingovým službám (80 milionů).

Je však nemožné určit, co z toho jsou reálné zisky, jelikož streamovací služba Paramount+, která studiu Paramount Pictures platila za práva na streamování filmu, patří pod společnost Paramount Pictures. Jak jsme avizovali výše, toto se stalo v případě každého filmu v tomto článku.

Studio tak, velmi zjednodušeně řečeno, platilo samo sobě. Jistá částka z těch 80 milionů ale pochází i od Netflixu, který si také zaplatil za streamingová práva, či od jiných televizních stanic.

Smile horor
Zdroj: Paramount Pictures

9. Thor: Love and Thunder (studio Marvel/Disney) – zisk 103 milionů dolarů

Thor 4 vydělal méně než Thor: Ragnarok, ale to i proto, že se snímek nedostal do čínských ani ruských kin, kde například Thor: Ragnarok vydělal 136 milionů dolarů. Disney natočilo snímek za 250 milionů dolarů, dalších 160 milionů dalo na propagaci a celkově ho film stál 547 milionů dolarů.

Doporučeno
Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká 12. dubna 2024 13:00

Snímek v kinech vydělal 760 milionů dolarů, z čehož se studiím Marvel/Disney vrátilo 350 milionů dolarů. Celkově na komiksovce vydělala 650 milionů dolarů, z čehož jim po odečtení nákladů zbylo 103 milionů dolarů.

Thor Love and thunder
Zdroj: Marvel Studios

8. Puss In Boots: The Last Wish (studio Universal / DreamWorks Animation) – zisk 120,2 milionu dolarů

Kocour v botách 2 měl pomalejší start a menší premiérový víkend, ale kvalita snímku a spokojenost diváků se postaraly o to, že rodiny chodily na animovaný film do kina v dalších týdnech a měsících ve velkém počtu. Snímek tak postupně vydělával víc a víc, až si z kin nakonec odnesl 478 milionů dolarů, z čehož se studiím vrátilo 210 milionů dolarů.

Celkové tržby filmu představují 440 milionů dolarů, z čehož si studia Universal a Dreamworks odečetla celkové náklady ve výši 320 milionů dolarů, takže je film „v zisku“ 120 milionů dolarů.

Kocúr v čižmách
Zdroj: Universal Pictures

7. The Batman (Warner Bros. Discovery) – zisk 177 milionů dolarů

Batman od režiséra Matta Reevese od nás v recenzi dostal hodnocení 10/10. Fantastický thriller zaujal i diváky v kinech, kde celosvětově vydělal 770,9 milionu dolarů. Studio z toho získalo 355 milionů dolarů a celkem na filmu vydělalo 635 milionů dolarů.

Celkové náklady činily 458 milionů dolarů (z toho 200 milionů na výrobu a 135 za propagaci), a tak byl snímek v zisku 177 milionů dolarů.

The Batman Robert Pattinson
Zdroj: Warner Bros.

6. The Jurassic World: Dominion (Universal/Amblin) – zisk 229,7 milionu dolarů

Jeden z trojice filmů, kterým se loni podařilo vydělat v kinech více než miliardu dolarů (dalšími byly Top Gun: Maverick a Avatar 2), natočilo studio Universal za 185 milionů dolarů, na propagaci šlo dalších 145 milionů dolarů.

Doporučeno
Nové filmy v dubnu: Kina budou praskat ve švech, protože každý týden přijde nová akční nebo erotická pecka Nové filmy v dubnu: Kina budou praskat ve švech, protože každý týden přijde nová akční nebo erotická pecka 4. dubna 2024 18:00

Z 1,001 miliardy dolarů vydělaných v kinech se studiu vrátilo 430 milionů. Celkové náklady byly na úrovni 520 milionů dolarů, přičemž studio na snímku vydělalo 750 milionů dolarů, takže mu zbylo 229,7 milionu dolarů. 

Jurassic World: Dominion
Zdroj: Universal Pictures

5. Black Panther: Wakanda Forever (Marvel/Disney) – zisk 259 milionů dolarů

Pokračování Black Panthera vydělalo v kinech po celém světě o 36 % méně než jednička. Může za to několik faktorů, jako například menší návštěvnost kin po pandemii, čekání diváků na premiéru na Disney+ či delší stopáž, kvůli které měl film i méně promítání, protože kina mohla film za den promítat méně než o půlhodinu kratší jedničku.

Šlo o první marvelovku od Avengers: Endgame z roku 2019, kterou se studiu Disney podařilo dostat do čínských kin. Snímek tam ale měl premiéru velmi pozdě, když už byl film volně dostupný na internetu, a tak si jej diváci raději stáhli či ho zhlédli online. Jednička vydělala v čínských kinech 105 milionů dolarů, dvojka jen 15,5. Disney mělo na filmu inkasovat 259 milionů dolarů.

Black Panther
Zdroj: Marvel Studios

4. Doctor Strange In The Multiverse Of Madness (Marvel Studios / Disney) – zisk 284 milionů dolarů

Komiksovka od Marvelu a Disney v kinech vydělala 950 milionů dolarů, ze kterých se studiím vrátilo 440 milionů dolarů. Celkově na filmu vydělala 780 milionů dolarů a na náklady utratila 496 milionů dolarů, takže na filmu v „čistém“ vydělalo studio Disney 284 milionů dolarů.

Doporučeno
Timothée Chalamet je agresivní narkoman a Gary Oldman pankáč na heroinu. Tohle jsou nejděsivější filmy o drogách Timothée Chalamet je agresivní narkoman a Gary Oldman pankáč na heroinu. Tohle jsou nejděsivější filmy o drogách 30. března 2024 8:00

Reálné zisky budou nižší, protože si Disney do zisků započítalo i částku, kterou vyplatilo samo sobě za streamování na vlastní streamingové službě (Disney+), což platí pro všechny filmy v tomto článku.

Doctor Strange 2
Zdroj: Marvel Studios


3. Minions: The Rise Of Gru (Universal/Illumination) – zisk 382 milionů dolarů

Série Mimoni / Já, padouch je stále nesmírně populární a oblíbená po celém světě. Filmové tržby však nejsou pro studia Universal a Illumination nejdůležitějším příjmem. Server Deadline informuje, že tržby za prodej merche a všech produktů se značkou Mimoni / Já, padouch přesáhly 6 miliard dolarů.

Na propagaci tohoto filmu se tedy podílelo několik firem a partnerů, kteří následně těží z prodeje zboží spojeného se značkou. Podle Deadlinu mělo studio Universal k dispozici 285 milionů dolarů na celosvětovou propagaci, přičemž samo do reklamy investovalo 140 milionů dolarů (snímek vznikl za rovnou stovku milionů dolarů). Jde tak o další příklad, kdy propagace filmu stojí mnohem víc než jeho natočení/dokončení.

Animák vydělal v kinech 960 milionů dolarů, z čehož se studiím vrátilo 420 milionů dolarů. Celkově na filmu po přičtení zisků z prodeje fyzických a digitálních nosičů a prodeje streamingových práv (jak pro Peacock patřící pod Universal, tak Netflix) vydělala 750 milionů dolarů.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? 22. března 2024 8:00

Po odečtení celkových nákladů (177 milionů za natočení a dokončení filmu a 180 milionů za propagaci) zůstal studiím Universal a Illumination zisk 382 milionů dolarů.

Minions: The Rise of Gru
Zdroj: Universal Pictures

2. Top Gun: Maverick (Paramount) – zisk 391 milionů dolarů

Top Gun 2 byl extrémně úspěšný film, který studio Paramount původně chtělo vydat na své streamingové platformě Paramount+, protože kina byla přes pandemii víceméně zavřená. Tom Cruise ho ale přemluvil, aby film odložilo a dalo do kin. Výsledkem je neuvěřitelných 1,493 miliardy dolarů vydělaných v kinech, ze kterých se studiu vrátilo 700 milionů dolarů.

275 milionů dolarů z prodeje fyzických a digitálních nosičů je v posledních letech jako zjevením z nebes. Top Gun: Maverick se již po prvním týdnu prodeje nosičů dostal do TOP 20 nejlépe prodávaných digitálních filmů v historii. Studio na snímku vydělalo celkem 1,145 miliardy dolarů. Po odečtení nákladů mu zůstal finální zisk 391 milionů dolarů, který si rozdělila produkční studia Paramount, Skydance a New Republic, která do snímku investovala peníze.

Zajímavé je, že největší část nákladů tvoří podíly na tržbách pro vybrané producenty a tvůrce snímku. Producent Jerry Bruckheimer, režisér Joseph Kosinski, herec a producent Tom Cruise a scenárista a producent Christopher McQuarrie shrábli podstatnou část z celkových 280 milionů v bonusech. Tom Cruise na snímku údajně vydělal něco mezi 100 až 200 miliony dolarů. Za to, jak šíleně náročné bylo natáčení, si to tvůrci zaslouží.

Top Gun: Maverick
Zdroj: Paramount Pictures

1. Avatar: The Way of Water (Disney / 20th Century) – zisk 531 milionů dolarů

Film, na který fanoušci čekali 13 let, splnil veškerá očekávání. James Cameron natočil další skvělý sci-fi blockbuster, který se navíc stal 3. nejvýdělečnějším filmem historie bez započtení inflace (pozor, ne nejziskovějším). V kinech vydělal 2,316 miliardy dolarů, z čehož se studiu vrátilo 1,268 miliardy dolarů. Celkově studio Disney na snímku vydělalo 1,618 miliardy dolarů, ale mělo i obrovské náklady.

Doporučeno
KVÍZ: Kačer, úú. Jak dobře znáš kačera Donalda? KVÍZ: Kačer, úú. Jak dobře znáš kačera Donalda? 20. března 2024 10:00

Natáčení a dokončení snímku stálo 400 milionů dolarů, propagace dalších 180 milionů dolarů (na reklamu utratili partneři filmu dalších 170 milionů dolarů), výroba a distribuce fyzických nosičů stála 100 milionů a velkou část z 300milionového bonusu z tržeb si rozdělili režisér a scenárista Cameron s producentem Jamesem Landauem. Po odečtení nákladů ve výši 1,087 miliardy dolarů zůstalo studiu Disney 531 milionů dolarů.

Avatar: The Way of Water Avatar 2
Zdroj: 20th Century Studios

Rok 2022 byl zatím nejsilnějším z pandemických let v kinech. Byl zároveň znamením toho, co od kin mohou diváci čekat v blízké budoucnosti. V první řadě je to více hororů a méně romantických komedií. Zatímco horory v kinech fungovaly a vydělávaly, romantické komedie se přesunuly spíše na streamingové služby.

Deadline se podíval i na 5 největších propadáků roku 2022:

5. Babylon – 84,7 milionu dolarů v minusu

4. Devotion – 89,2 milionu dolarů v minusu

3. Lightyear – 106 milionů dolarů v minusu

2. Amsterdam – 108,4 milionu dolarů v minusu

1. Strange World – 197,4 milionu dolarů v minusu

P. S. Studia někdy neuvádějí ani to, že si z nákladů na produkční rozpočet odečítají daňové úlevy od zemí, ve kterých se snímky natáčely.

Domů
Sdílet
Diskuse