Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. dubna 2023 19:23
Čas čtení 0:55
ČTK

„Vstávej, ty vokurko vožralej!“ Češi a Češky loni vypili více piva než v roce 2021. Hlasuj, jak to máš ty

„Vstávej, ty vokurko vožralej!“ Češi a Češky loni vypili více piva než v roce 2021. Hlasuj, jak to máš ty
Zdroj: Wikimedia/Øyvind Holmstad (Creative Commons)
ZAJÍMAVOSTI ČESKÉ PIVO ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pivovary loni uvařily o 950 tisíc hektolitrů piva více než v předchozím roce. Celkem to je 20,6 milionu hektolitrů. Vyplývá to z dat Českého svazu pivovarů a sladoven.

Kromě výroby se zvedla i spotřeba piva. Na jednoho obyvatele se zvýšila ze 129 litrů na 136 litrů za rok. Objem výroby piva se sice zvedl, ale je stále asi o milion hektolitrů nižší než před vypuknutím pandemie koronaviru v roce 2019. Na svém webu to uvádí ČTK

Doporučeno
TikTok zaplavil hoax o 24. dubnu. Co znamená? TikTok zaplavil hoax o 24. dubnu. Co znamená? 24. dubna 2023 18:48

Nejoblíbenějším druhem piva je ležák. Z celkové produkce tvoří ležáky přes 56 procent, zatímco podíl výčepního piva činí zhruba 40 procent. Největší podíl uvařeného piva pivovary stočily do klasických pivních lahví, celkem 39 procent výroby. Do sudů stočily 31 procent. Pivo v plechovkách tvořilo 19 procent piv na trhu. Z deseti na osm procent klesl podíl piv v PET lahvích.

Anketa:
Co ty a tvoje spotřeba piva?
Myslím, že trochu narostla.
Popíjím pořád stejně.
Pivo nepiju.
Od alkoholu se držím dál.
Myslím, že trochu narostla.
37 %
164 Hlasů
Popíjím pořád stejně.
43 %
191 Hlasů
Pivo nepiju.
11 %
48 Hlasů
Od alkoholu se držím dál.
8 %
37 Hlasů

Nejvíce se pivo vyváželo na Slovensko, do Polska a Německa

Meziročně vzrostla výroba nealkoholických piv včetně jejich ochucených variant, a to o 13 procent na 1,3 milionu hektolitrů. Na domácí trh směřovalo 15,6 milionu hektolitrů piva. Oproti roku 2019 je to o milion hektolitrů méně. Podíl zahraničních piv podle svazu tvoří jen 3,4 procenta české spotřeby. 

Doporučeno
5 nejlepších akcí v Praze: Vyraz na koncert Avril Lavigne nebo Noční běh pro Světlušku 5 nejlepších akcí v Praze: Vyraz na koncert Avril Lavigne nebo Noční běh pro Světlušku 24. dubna 2023 17:15

Prodej piva v hospodách se podle svazu drží na nejnižší úrovni za poslední desítky let. Zatímco v roce 2009 se v hospodách a restauracích vypila téměř polovina piva, loni to bylo 31 procent. „Rostoucí ceny a ekonomická nejistota bohužel drží lidi více doma, což má nepříznivý dopad na sektor gastronomie, který se dosud zcela nevzpamatoval z tvrdých následků pandemie a nyní čelí dalším problémům,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Domů
Sdílet
Diskuse