Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. května 2023 11:00
Čas čtení 6:22
Kuni Nguyenová

Velký přehled nákladů na domácí mazlíčky: Spočítali jsme, na kolik tě ročně vyjde tvůj pes nebo kočka

Velký přehled nákladů na domácí mazlíčky: Spočítali jsme, na kolik tě ročně vyjde tvůj pes nebo kočka
Zdroj: Unsplash/Tran Mau Tri Tam ✪
ZAJÍMAVOSTI DOMÁCÍ MAZLÍČCI FINANCE SKUTEČNÁ CENA VĚCÍ
Uložit Uložené

Chov kočky tě může stát až o polovinu méně než chov psa. Shrnujeme jednotlivé náklady v našem přehledu.

Pořízení si čtyřnohého parťáka a následná péče nevyžadují pouze čas a zodpovědnost, ale i finanční zátěž. Aktuální navyšování cen se totiž nevyhnulo ani segmentu domácích mazlíčků. Češi a Češky na nich však nešetří a naopak jsou podle obchodníků, které redakce Refresheru oslovila, stále více ochotní dopřát svým pejskům a kočkám srovnatelnou péči jako pro sebe či svoje blízké. Zdaleka přitom nejde jen o prémiovou stravu.

Doporučeno
Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun? Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun? 28. dubna 2023 6:00

Veškeré náklady, které jsou potřebné pro péči o tvého – ať už budoucího, nebo nynějšího – mazlíčka, jsme ti shrnuli na jednom místě. Pojďme se společně na tyto běžné položky podívat podrobněji. 

Pořízení mazlíčka

Adopce nebo chovatelská stanice

Počáteční náklady zahrnují už jen samotné pořízení domácího mazlíčka. Můžeš si jej buď koupit, nebo adoptovat. Pokud nemáš preference ohledně plemene nebo stáří, adopce z útulku je pro tebe tou správnou možností. Za pejska či kočku, kteří většinou neměli jednoduchý start do života, navíc zaplatíš podstatně méně. Adopční poplatek se obvykle pohybuje v částkách od několika stokorun po pár tisíc.

Doporučeno
Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost 31. ledna 2023 6:00

Další možností je pořídit štěně nebo kotě od zodpovědné chovatelské stanice. V inzerátech nejspíše narazíš na označení pes nebo kočka „s PP“. PP znamená, že tvůj mazlíček má průkaz původu, rodokmen. Díky tomu víš, jak vypadají jeho rodiče i jaké povahové vlastnosti může tvé štěně či kotě zdědit.

Pokud toužíš po pejskovi a chceš udělat dobrý skutek, druhou šanci můžeš dát i bíglům, na kterých byly prováděny vědecké testy. Bíglové jsou veselí, učenliví a inteligentní. Mají také velmi mírnou povahu. Na pejsky se můžeš podívat zde. Pokud tě k tématu zajímá víc, koukni na náš článek.

Pozor ale na takzvané množírny, které nedisponují PP a jejichž zvířata žijí v žalostných podmínkách, bez očkování a s minimem krmení. Ačkoliv štěňata a koťata z množíren bývají cenově nižší oproti těm s průkazem původu, šetřit na svém budoucím parťákovi se nevyplácí. Mláďata z množíren totiž bývají mnohem náchylnější k nemocem, což znamená častější návštěvu u veterináře. V budoucnu by se ti to nemuselo vyplatit.

Až 30 tisíc za štěně, koťata jsou levnější

Štěně z chovatelské stanice s průkazem původu se může cenově pohybovat v řádu několika tisíců až desetitisíců korun, přičemž konečná částka se odvíjí podle plemene či renomé chovatele. Roli hraje také pohlaví. Feny bývají dražší, psi levnější.

šteniatko, psík, pes, mopslík
Zdroj: Unsplash/charlesdeluvio


Například francouzský buldoček s papíry momentálně stojí až 25 000 Kč. Ještě před pěti lety přitom podle portálu Evidence psů stál „jen“ 10 tisíc korun. Labradorského retrívra si aktuálně pořídíš za 15 až 25 tisíc korun a průměrná cena za bernardýna se pohybuje okolo 15 až 30 tisíc. 

Plemeno psů Cena
1. Bernardýn 15 000 Kč – 30 000 Kč
2. Čivava 15 000 Kč – 26 000 Kč
3. Francouzský buldoček až 25 000 Kč
4. Yorkshirský teriér  15 000 Kč – 30 000 Kč
5. Labradorský retrívr 15 000 Kč – 25 000 Kč
6. Německý ovčák 10 000 Kč – 15 000 Kč

7. Jack Russell teriér

15 000 Kč
8. Jezevčík 8 000 Kč

Co se týče koťat, oproti štěňatům je jejich pořizování až o polovinu levnější. Například perskou kočku s papíry lze podle inzertního serveru Annonce pořídit již od 5 000 korun. U oblíbených britských koček či sphynx se cena pohybuje v průměru 10 tisíc korun. Nicméně v řadě inzerátů chovatelé či chovatelky uváděli „cenu dohodou“.

Plemeno koček Cena

1. Bengálská kočka

7 000 Kč

2. Britská kočka

7 000 Kč – 13 000 Kč

3. Kartouzská kočka

6 000 Kč – 10 000 Kč

4. Mainská mývalí 8 000 Kč – 16 000 Kč

5. Perská kočka

5 000 Kč – 7 000 Kč

6. Sibiřská kočka 9 000 Kč
7. Sphynx 6 000 Kč – 15 000 Kč
8. Ragdoll 14 000 Kč – 19 500 Kč

Místní poplatek

Mazlíčka máš vybraného, a co teď? Pokud sis pořídil*a psa, nezapomeň na pravidelný místní poplatek za jeho držení. Platí se jednou ročně v místě trvalého bydliště danému správnímu orgánu. Výše poplatku se liší podle obce, avšak částka podle zákona o místních poplatcích nesmí překročit hranici 1 500 Kč za kalendářní rok. Povinnost platit poplatek se vztahuje na každého psa staršího 3 měsíců.

Doporučeno
Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji? Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji? 24. února 2023 11:00

Proč jej musíš platit? Za vybrané peníze město nebo obec platí úklid psích exkrementů, instaluje a opravuje speciální koše, doplňuje sáčky a také zřizuje psí hřiště. 

Veterina

Očkování

Určitý finanční obnos si je třeba připravit také k veterináři či veterinářce. Nezbytnou součástí péče o psa či kočku je proto také povinné očkování. Veterinární lékař*ka určí během prohlídky, která očkování, jež má chránit proti nebezpečným chorobám, jsou pro tvého mazlíčka vhodná.

Ceny očkování se liší v závislosti na typu přípravku a stejně jako další úkony nejsou částky pevně dané. Za základní vakcinaci proti vzteklině se proto můžeš dostat na cenové rozmezí 300 až 1 000 Kč. Další volitelná očkování a preventivní prohlídky u veterináře stojí kolem 2 050 Kč.

Veterina
Zdroj: Wikimedia Commons/Andrew Dunn

Očipování

Majitelé či majitelky mají od 1. ledna 2020 povinnost čipovat své psy. Zákon je ale benevolentní vůči chovatelům a chovatelkám koček, neboť rozhodnutí o čipování je stále na nich a je zcela dobrovolné. Cena čipování se pohybuje v rozsahu od 400 do 800 korun. 

Proceduru čipování standardně uskutečňuje veterinář*ka u běžné prohlídky. Žádné věkové limity či jiné podmínky pro čipování však neexistují a lze se rozhodnout kdykoliv. Odborníci nicméně doporučují načipovat domácího mazlíčka hned při první vakcinaci nebo třeba při kastraci. 

Doporučeno
Mají čtyři nohy, uslintané čumáky a jmění v hodnotě 12 miliard korun. Toto je 7 nejbohatších zvířat světa Mají čtyři nohy, uslintané čumáky a jmění v hodnotě 12 miliard korun. Toto je 7 nejbohatších zvířat světa 1. května 2023 13:30

Čipy se v průběhu roku dramaticky nezdražovaly, cena se stále v průměru pohybuje od 150 Kč až kolem 500 Kč, záleží na kvalitě a značce. K ceně je nutné připočíst i částku za aplikaci, která může stát od 300 Kč do 900 Kč. Dalším krokem je registrace čipu, o kterou se musí postarat majitel*ka. Zaeviduje jej v některé z databází (např. v Národním registru majitelů zvířat). Registrace čipu může stát kolem 200 až 500 korun. Ale pozor, čipování bez následné registrace ztrácí význam.

A k čemu je dobré čipování? V případě, že se pes či kočka ztratí a dostane se na obecní úřad, městskou policii nebo do útulku, se může díky čipu vrátit rychle domů. Pomocí speciálního skenovacího zařízení totiž instituce hned zjistí všechny údaje, které byly do čipu zapsané.

Kastrace

Pro zamezení zabřeznutí, zamezení nezodpovědného množení, ale také pro zvýšení psychické pohody tvého mazlíčka je kastrace jednou z věcí, kterou budeš nejspíš zvažovat. Cena kastrace u koček se obvykle pohybuje mezi 500 až 1 600 Kč, záleží na pohlaví. Obecně je ale zákrok levnější u kocourů. Co se týče kastrace psů, je to též různé. Jedná se o rozmezí 1 000 až 3 000 Kč, v závislosti na velkosti zvířete, výběru veterinárního pracoviště, místa bydliště apod.

mačka a pes, pes, mačka
Zdroj: Unsplash/Krista Mangulsone

Krmivo a doplňky

Krmivo během roku zdražilo o 15 procent

Pravidelným výdajem na mazlíčka je bezesporu krmivo. Podle Luboše Rejchrta, provozního ředitele obchodů Super Zoo, chovatelé a chovatelky vyhledávají a vyžadují stále kvalitnější krmivo. Na trhu se začínají uplatňovat i ta, která pochází z udržitelných zdrojů a lokálních surovin. „Například velký pytel krmiva (cca o objemu 12 kg) se orientačně pohybuje v cenové relaci od 649 do 1 999 Kč,“ vypočítává Rejchrt pro Refresher. 

Doporučeno
Růst cen mléka či masa zpomaluje, máslo dokonce zlevňuje. Podívej se na aktuální ceníky Růst cen mléka či masa zpomaluje, máslo dokonce zlevňuje. Podívej se na aktuální ceníky 11. května 2023 15:26

Rejchrt ze Super Zoo také pozoruje zvýšený zájem Čechů a Češek o kočky. Někteří je začínají upřednostňovat před psy proto, že jsou časově i finančně méně náročné na péči. Za potřeby pro kočky zákazníci Super Zoo podle Rejchrta utratí asi 600 korun měsíčně, v případě psů je to 700 korun za měsíc, uvedl. 

Obchodníci oslovení redakcí Refresheru se shodují na tom, že krmivo oproti minulému roku zdražilo o zhruba 10 až 15 procent. „Konkrétní ceny se liší především v závislosti na jednotlivých značkách, respektive dodavatelích. Někteří zdražují postupně a navýšení tak pro zákazníky není tolik skokové, jiní naopak zvyšují ceny během kratšího časového úseku, avšak o to výrazněji,“ vysvětluje mluvčí e-shopu Mall.cz Jakub Charvát.

Šetří se na pamlskách a pelíšcích

I přes ekonomickou nepřízeň jsou však lidé ochotni do mazlíčků investovat a drží se ověřeného krmiva. Naopak šetří spíše u příslušenství. Jedná se tedy o pelíšky pro psy, škrabadla pro kočky, oblečky pro psy a obojky, uvádí datový analytik Heureka.cz Martin Slavětínský. S tím souhlasí také Rejchrt ze Super Zoo. „Méně často poté majitelé nakupují nová vodítka, obojky a pelíšky,“ říká.

Doporučeno
I tvůj pes může být vegan, zjistili vědkyně a vědci. Stačí k tomu vyvážená strava I tvůj pes může být vegan, zjistili vědkyně a vědci. Stačí k tomu vyvážená strava 4. dubna 2023 16:34

Klesající zájem zákazníků a zákaznic je vidět také u kategorie psích i kočičích pamlsků. „Lidé raději koupí svým mazlíčkům kvalitnější krmivo a za pamlsky ušetří, nevnímají je totiž jako nezbytnou součást zvířecího jídelníčku, ale spíše jako nadstavbu k základnímu krmivu,“ říká Charvát z Mall.cz.

Zákazníci a zákaznice nicméně čím dál více porovnávají ceny a jsou ochotní případně nakoupit na jiných e-shopech. „Je tedy velká pravděpodobnost, že pokud ceny ještě porostou, část zákazníků může potenciálně sáhnout po jiném než současném krmivu, které nebude tak finančně náročné,“ doplňuje pro Refresher Slavětínský z Heureka.cz.

Shrnutí: Kolik stojí domácí mazlíček?

Do přehledu jsme zakomponovali základní balíček, obsahující pouze nezbytné produkty a služby pro psa či kočku. Pokud si to tedy shrneme, za potřeby pro kočky utratíš v průměru asi 600 korun měsíčně, což je v přepočtu 7 200 korun ročně. V případě psů je to 700 korun za měsíc, tedy zhruba 8 400 korun na rok. Nákladná může být také zdravotní péče a vyřizování formalit.

Doporučeno
KVÍZ: Jak moc (ne)rozumíš své kočce? Otestuj se KVÍZ: Jak moc (ne)rozumíš své kočce? Otestuj se 7. března 2023 8:30

Pokud si ale potrpíš na to, aby byl tvůj mazlíček co nejlépe hýčkán, nejspíš mu dopřeješ také speciální kosmetické přípravky nebo zkrášlovací procedury, jako je koupání a stříhání ve zvířecím salónu. Pro řadu chovatelů a chovatelek jsou nezbytné také doplňkové služby, jako je pomoc venčitelů, výcvik či hotel pro psy (případně i pro kočky) a zdravotní pojištění. Je to nadstandard, který samozřejmě není povinný, ale může ti ulehčit život, např. během dovolené nebo když zvíře nečekaně onemocní.

Sečteno, podtrženo, péče o psa tě tak celkem může vyjít i na desítky tisíc korun ročně. Kočka je ale z hlediska finanční zátěže „výhodnější“, neboť tě bude stát až o polovinu méně. 

Domů
Sdílet
Diskuse