Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2023 16:34
Čas čtení 0:50
Veronika Dlesková

I tvůj pes může být vegan, zjistili vědkyně a vědci. Stačí k tomu vyvážená strava

I tvůj pes může být vegan, zjistili vědkyně a vědci. Stačí k tomu vyvážená strava
Zdroj: Pexels
ZAJÍMAVOSTI VEGANSTVÍ ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Vegetariánské a veganské diety jsou mezi lidmi stále rozšířenější. A mnozí chovatelé psů rozšiřují své jídelní návyky i na svoje čtyřnohé mazlíčky. Nová studie ukazuje, že vyvážená veganská potrava může být pro psy užitečná.

Američtí vědci a vědkyně zkoumali, jaký vliv má veganská potrava na organismus a mikrobiom psů. Tým vedený nutrioložkou Kelly Swanson porovnával vzorky krve a výkalů tří skupin psů. Jedna byla krmena krmivem pro psy z kuřecího masa. Zbylé dvě dostávaly veganskou potravu, jedna s obilnou složkou, druhá bez ní. 

Šlo o první výzkum, který testoval veganskou potravu na psech. „Je třeba si uvědomit, že zvířata nemají požadavky na složky potravy, ale na živiny. Pokud konzumují základní živiny ve správném množství a poměru, mohou být psi vegany, vegetariány nebo masožravci,“ uvedla Swanson. Výsledky studie zveřejnil tým z Univerzity v Illinois v časopise Journal of Animal Science

Veganská psí krmiva by měla být především vyvážená, tvrdí spoluautorka studie

Strava, kterou vědci zkoumali, byla směsí celých potravin, jako jsou čočka, cizrna, sladké brambory, máslová dýně, jablka, borůvky, hrášek a mrkev. Analýza potvrdila, že tato potrava splňuje normy stanovené americkými úřady pro „kompletní a vyváženou“ výživu. „Pro lidi, kteří mají zájem krmit své domácí mazlíčky veganskou stravou, která je v souladu s jejich osobními hodnotami, jsou námi testované diety dobrou volbou,“ dodala Swanson. 

Doporučeno
Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku 19. února 2024 8:00

Vědci navíc během zkoumání vzorků krve a stolice psů zjistili, že psi, kteří jsou krmeni veganskou potravou, mají nižší ukazatele cirkulujících tuků. Veganské krmivo by se tak mohlo stát odpovědí na obezitu některých psů. 

Domů
Sdílet
Diskuse