Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. dubna 2023 6:00
Čas čtení 3:43
Kuni Nguyenová

Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun?

Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun?
Zdroj: Pixels/Susanna Mattioda
REFRESHER CENA POTRAVIN EKONOMIKA INFOGRAFIKA SKUTEČNÁ CENA VĚCÍ
Uložit Uložené

Srovnali jsme měsíční výdaje v Česku a v sousedních zemích. Kde si mohou lidé za své peníze dopřát nejvíce a kde naopak musí šetřit každou korunu?

V předchozím článku jsme ti přinesli přehled o průměrných mzdách běžných profesí, jako je lékař*ka, advokát*ka, řidič*ka nebo uklízeč*ka, a porovnávali jsme, kolik vydělávají v Česku a kolik v sousedních zemích (Německo, Rakousko, Slovensko a Polsko).

Co si ale obyvatelé vybraných zemí mohou za své peníze dovolit? Tentokrát jsme se podívali na jejich životní náklady, jako je pronájem bytu, internet nebo potraviny. Na závěr jsme je odečetli od průměrných místních výplat. Zjišťovali jsme tak, kde příjmy pokryjí základní lidské potřeby a kde naopak lidé ušetří sotva pár stovek korun.

Doporučeno
Velký přehled výplat: Kolik si vyděláš v Česku jako lékař*ka, prodavač*ka nebo řidič*ka a kolik ti zaplatí u sousedů? Velký přehled výplat: Kolik si vyděláš v Česku jako lékař*ka, prodavač*ka nebo řidič*ka a kolik ti zaplatí u sousedů? 21. dubna 2023 6:00

K výpočtům jsme použili údaje ze serveru Numbeo (stav k dubnu 2023). Jedná se o největší databázi životních nákladů, kam každý den tisíce lidí z většiny zemí světa nahrávají informace o místních cenách. Databáze zároveň zohledňuje aktuální měnové kurzy. 

V předchozím článku o síle koruny jsme tě na základě kurzu a kupní síly koruny informovali o tom, kolik stojí v zahraničí to, co v Česku 1000 korun. Například v polské Varšavě tisícikoruna odpovídá 1248 korunám, v rakouské Vídni 993 Kč, ve slovenské Bratislavě 1228 Kč a v německém Berlíně 814 Kč.

Pronájem bytu

bydlení, reado
Zdroj: Unsplash/R ARCHITECTURE

Bydlení je pro většinu z nás jednou z největších finančních položek. Konkrétně byt s jednou ložnicí v centru hlavního města vyjde nejdráž obyvatele Německa, kde za jeho pronájem zaplatí necelých 29 tisíc korun. Draze je však i v Praze, lidé v naší metropoli si pronajímají podobný byt za 22,7 tisíce korun. O tři tisíce korun levnější pronájem bytu (tj. 19,7 tisíce Kč) je pak v rakouské Vídni a v polské Varšavě.

Doporučeno
Nejlevnější exotika pro práci na dálku: Kde si za českou mzdu můžeš dovolit pohodlný život? Nejlevnější exotika pro práci na dálku: Kde si za českou mzdu můžeš dovolit pohodlný život? 30. března 2023 8:30

Na kolik korun vyjdou životní náklady v Česku a na kolik v sousedních zemích? Více se dozvíš v následujících infografikách:

Základní poplatky

energie žárovka
Zdroj: Pexels/Artem Podrez/volně k užití

Jak pronájem bytu, tak i faktury za elektřinu, topení, vodu a odpad jsou dražší spíše v Německu a v Česku, kde za ně na měsíční bázi zaplatí kolem 7 tisíc korun. Základní poplatky naopak lépe vychází ve zbylých zemích střední Evropy, kde činí kolem 5 tisíc korun.
 

Doporučeno
Byt v centru v zemích EU: Češi na něj musí pracovat 38 let. Irové o polovinu méně Byt v centru v zemích EU: Češi na něj musí pracovat 38 let. Irové o polovinu méně 27. října 2022 11:00

Nákupní košík s potravinami

potraviny
Zdroj: Unsplash

Do přehledu o životních nákladech jsme zahrnuli také nákup potravin, jejichž výčet a množství by mělo zhruba odpovídat minimálním výživovým hodnotám, které v průběhu měsíce potřebuje tělo průměrného dospělého člověka přijmout. Vycházeli jsme z doporučení ministerstev zdravotnictví (například ve Spojených státech). 

Doporučeno
Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat 14. dubna 2023 6:00
Z čeho se skládá potravinový koš:

> Chléb – 12 bochníků, 500 gramů jeden
> Rýže – 3 kilogramy
> Vejce – 24 kusů
> Sýr – 2 kilogramy
> Mléko – 12 litrů
> Maso (hovězí, kuřecí) – 10 kilogramů
> Ovoce (jablka, banány, pomeranče) – 9 kilogramů
> Zelenina (brambory, salát, rajčata) – 15 kilogramů
> Voda – 75 litrů

Ukázalo se, že většina potravin vyjde nejdráž v Německu. Výjimkou je zelenina a voda, za které si nejvíce připlatí obyvatelé Slovenska. Naopak nejlevnější nákup si mohou dopřát obyvatelé Rakouska a Polska. Česko je s cenami potravin „někde uprostřed“. 

Pokud jednotlivé položky dáme do souhrnu, měsíční nákup potravin stojí nejvíce v Německu, kde vychází na necelých 6 tisíc korun. V hlavních městech Polska a Rakouska je podobné množství jídla skoro dvakrát levnější (3,7 tisíce korun).

Doporučeno
Srovnali jsme důchody s cenami potravin v EU. Češi a Češky za jídlo utratí třetinu důchodu, kde zbyde důchodcům nejvíce peněz? Srovnali jsme důchody s cenami potravin v EU. Češi a Češky za jídlo utratí třetinu důchodu, kde zbyde důchodcům nejvíce peněz? 6. března 2023 6:00

Internet

tablet, pocitac, internet
Zdroj: Pexels.com

V moderní společnosti se neobejdeme bez internetového připojení. V Česku za něj platíme v průměru 557 korun měsíčně, o 352 korun více si pak připlatí Němci a Němky (909 korun). Na opačném konci žebříčku je Polsko, kde internet na měsíc vychází jen na 300 korun.

Levné jídlo z restaurace

jídlo, restaurace
Zdroj: Pexels/Adrienn

Jednou za čas se stane, že se nám nechce vařit, a tak si dopřejeme jídlo z restaurace. Nejlevněji se nají zejména obyvatelé hlavních měst Slovenska a Polska, a to za 200 korun. V Česku si za podobný pokrm připlatíme o 20 korun. Naopak nejdražší jídla v restauracích se nachází v rakouské Vídni, kde stojí v průměru 317 korun.

Doporučeno
Platby pro rok 2023: Jak fungují Klarna, Apple Pay a další metody, které si oblíbila generace Z? Platby pro rok 2023: Jak fungují Klarna, Apple Pay a další metody, které si oblíbila generace Z? 2. ledna 2023 6:00

Čepované pivo

mesto, pivo
Zdroj: Pexels/Elevate

„Tekuté zlato“ je cenově nejvýhodnější zejména pro lidi pocházející z Česka a Slovenska, kde půl litru vychází na 50 korun. Polsko se se svými 70 korunami nachází na cenovém průměru ve střední Evropě. Za čepované pivo si však hlouběji sáhnou do kapsy v rakouské Vídni, kde v průměru stojí kolem 102 korun.

Cappuccino

káva
Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao

Je libo trochu kávy? Takový šálek cappuccina stojí v Praze zhruba 69 korun, což je cena, která odpovídá i standardům polské Varšavy. Stačí ale vycestovat do sousedního Rakouska a za podobné cappuccino si připlatíme o 14 korun. Celkem tak zaplatíme 83 korun.

Doporučeno
Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden 2. března 2023 6:00

Průměrná mzda

peněženka, peníze
Zdroj: Hello bank!

Jak výdaje, tak i příjmy jsou nejvyšší v západních zemích. Průměrný Rakušan a Rakušanka vydělávají (alespoň v porovnání s českými poměry) nadstandardních 70,7 tisíce korun v čistém, zatímco v Praze se výplaty pohybují okolo 40 tisíc korun. Naopak nejméně peněz berou obyvatelé Slovenska a Polska. Jejich měsíční výplata vychází okolo 29 tisíc korun.

Doporučeno
Genderové nerovnosti v číslech: Češi berou za stejnou práci až o 76 tisíc korun víc než Češky Genderové nerovnosti v číslech: Češi berou za stejnou práci až o 76 tisíc korun víc než Češky 5. ledna 2023 14:00

Shrnutí: Poláci a Polky ušetří jen 177 korun měsíčně

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Kolik kde zbyde po zaplacení všech výdajů? Průměrné výplaty místních obyvatel jsme odečetli od základních položek. Kromě pronájmu bytu, měsíčních výdajů na potraviny nebo poplatků za energie či internet jsme do přehledu vždy zahrnuli jedno levné jídlo z restaurace, jedno cappuccino a jedno čepované pivo na měsíc.

Z analýzy Refresheru vyplývá, že rozdíly v životních nákladech napříč střední Evropou odpovídají i rozdílům ve mzdovém ohodnocení. Nejvíce peněz totiž ušetří Rakušané a Rakušanky. Z výplaty 71 tisíc korun sáhnou téměř na polovinu a zůstane jim skoro 41 tisíc korun.

Doporučeno
Až 480 tisíc domácností v Česku žije bez úspor, jejich počet se nyní ztrojnásobil, ukazuje průzkum. Co se stalo a jak z toho ven? Až 480 tisíc domácností v Česku žije bez úspor, jejich počet se nyní ztrojnásobil, ukazuje průzkum. Co se stalo a jak z toho ven? 25. února 2023 13:50

Pokud se podíváme na výdaje v Praze s ohledem na místní mzdy, zbyde nám zhruba osmina výplaty. S čistou mzdou 42 tisíc korun totiž po zaplacení základních lidských potřeb vychází finanční rezerva na 6 tisíc korun.

Naopak na každou korunu si musí dávat pozor běžní obyvatelé Polska. Jejich průměrná mzda činí necelých 30 tisíc korun, což zhruba odpovídá i celkovým výdajům na měsíc. Před další výplatou jim zbyde pouze 177 korun. 

V Refresheru ti prostřednictvím interaktivních grafik vysvětlujeme svět a ekonomiku v číslech. Sleduj naši rubriku Infografika, ať ti nic neunikne.
Domů
Sdílet
Diskuse