Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2023 6:00
Čas čtení 4:58
Kuni Nguyenová

Velký přehled výplat: Kolik si vyděláš v Česku jako lékař*ka, prodavač*ka nebo řidič*ka a kolik ti zaplatí u sousedů?

Velký přehled výplat: Kolik si vyděláš v Česku jako lékař*ka, prodavač*ka nebo řidič*ka a kolik ti zaplatí u sousedů?
Zdroj: Unsplash/Usman Yousaf
REFRESHER EKONOMIKA FINANCE INFOGRAFIKA
Uložit Uložené

Na kolik peněz dosáhnou recepční, dělníci, programátorky nebo číšnice v Česku? Je to srovnatelné s tím, na co jsou zvyklí naši sousedé? To zjistíš v našich infografikách.

Stačí odjet autem z Prahy a po zhruba 100 kilometrech se Češi a Češky ocitnou na hranicích s Německem, kde mohou dosáhnout na vyšší mzdy. Tuzemští programátoři*programátorky nebo uklízeči*uklízečky totiž mohou u sousedů za podobnou práci dostat až dvakrát více peněz, než na co jsou v Česku zvyklí. Vyplývá to z přehledu výplatních pásek, který redakce Refresheru čerpala z databáze Paylab. Ta porovnává platy a mzdy různých oborů a pozic ze všech možných koutů světa.

Doporučeno
Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat 14. dubna 2023 6:00

Na kolik peněz si přijde mladý člověk, který nedávno dokončil studium lékařské fakulty, a vyplatí se mu nastartovat kariéru spíše v Rakousku nebo v Německu? Nebo jak jsou na tom lidé, kteří pracují v obchodech, na školách nebo v restauracích? To se dozvíš v našich infografikách. 

Jak jsme částky počítali?

Databáze, ze které jsme čerpali, zahrnuje finanční rozmezí každého povolání v závislosti na vývoji profesní seniority. Je totiž rozdíl například mezi začínajícími specialisty v oblasti IT a naopak těmi, kteří mají 20letou praxi. Pro účely infografiky jsme tyto částky zprůměrovaly na částky v hrubé mzdě. Je nutné také dodat, že odměny byly původně zobrazeny v eurech, v Refresheru jsme je ale převedli dle aktuálního kurzu. Ke dni 20. dubna 2023 činilo jedno euro 23,47 Kč.

Lékař*ka

doktor, srdce, pomáhanie
Zdroj: Unsplash/Patty Brito

Jako první jsme porovnávali výplaty lékařů a lékařek. Pokud zprůměrujeme částky, na které běžně dosáhnou lidé ve vybraných pěti zemích (tj. Česko, Německo, Rakousko, Slovensko, Polsko), orientační suma se pohybuje okolo 93 tisíc.

Doporučeno
KVÍZ: Dojič krav, popelářka, lékařka nebo ředitel školy. Uhádneš, kolik si vydělají a kdo bere nejvíc? KVÍZ: Dojič krav, popelářka, lékařka nebo ředitel školy. Uhádneš, kolik si vydělají a kdo bere nejvíc? 13. března 2023 17:00

Pod její hranici spadají hlavně zástupci a zástupkyně ze Slovenska s výplatou, která činí necelých 61 tisíc korun. Podobnou mzdu pod průměrem pobírají v Česku (okolo 80 tisíc korun) a v Polsku (přes 78 tisíc korun). Nicméně na nejvyšší výplatu dosahují lidé v Německu (131 tisíc korun) a v Rakousku (114 tisíc korun).

Kolik peněz vydělávají konkrétní profese v sousedních zemích? Více se dozvíš v následujících infografikách:

Situace okolo českých lékařů a lékařek je přitom alarmující. Podle webu Hledá se lékař, který zastřešuje Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, jich v Česku chybí přes 2000. Důvodem je odliv zejména mladých absolventů a absolventek do zahraničí. Nejčastěji je zlákají peníze, menší množství přesčasu, méně administrativy a lepší pracovní podmínky. 

Doporučeno
Tohle je 5 ověřených tipů ze zahraničí, které zlepší ženám pracovní trh a nastartují českou ekonomiku Tohle je 5 ověřených tipů ze zahraničí, které zlepší ženám pracovní trh a nastartují českou ekonomiku 8. března 2023 17:17

Nedostatek odborné péče chtějí řešit hlavní aktéři, jako je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nebo Sdružení praktických lékařů. Sdružení dokonce nedávno navrhlo, aby se například navazující studium pediatrů a pediatriček zkrátilo z pěti let na tři roky. „Já jsem otevřený čemukoliv, co zlepší dostupnost praktických lékařů,“ zní slova ministra Válka, která citovaly Seznam Zprávy.

Advokát*ka

právo, právnik, administrácia, práca, povolanie
Zdroj: Pexels/Sora Shimazaki

Advokáti a advokátky si tentokrát přilepší spíše na Slovensku než v Polsku. Zatímco průměrný výdělek na Slovensku se pohybuje kolem 81 tisíc korun a je podobný tomu, na co jsme zvyklí v Česku (86,5 tisíce korun), v Polsku dosáhnou pouze na 57 tisíc korun.

Doporučeno
Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden 2. března 2023 6:00

Průměrná mzda v tomto oboru napříč sousedními zeměmi mimochodem činí zhruba 110 tisíc korun. V Rakousku a Německu je přitom výplata v oblasti advokacie podobná. Avšak Němci a Němky si oproti Rakušanům a Rakušankám berou za stejnou práci o zhruba 6 tisíc korun navíc. Průměrný výdělek v Německu tak činí necelých 167 tisíc korun.

Uklízeč*ka

 4. místo: Uklízeč*ka – 21 050 Kč.Ve spodní části žebříčku je také pozice uklízeče či uklízečky. Jejich výplata v průměru činí 21 050 korun s finančním rozpětím od 17 300 do 26 263 Kč. Tato práce spočívá v úklidu a údržbě téměř každé části budovy, domácnosti či kanceláře, od podlahových a skleněných ploch po sociální zařízení a stravovací koutky. Pracovní portál poukazuje na to, že uklízeč*ka čistí i vnější povrchy elektronických přístrojů, přístrojových panelů a kancelářské techniky.
4. místo: Uklízeč*ka – 21 050 Kč.Ve spodní části žebříčku je také pozice uklízeče či uklízečky. Jejich výplata v průměru činí 21 050 korun s finančním rozpětím od 17 300 do 26 263 Kč. Tato práce spočívá v úklidu a údržbě téměř každé části budovy, domácnosti či kanceláře, od podlahových a skleněných ploch po sociální zařízení a stravovací koutky. Pracovní portál poukazuje na to, že uklízeč*ka čistí i vnější povrchy elektronických přístrojů, přístrojových panelů a kancelářské techniky. Zdroj: Pxhere/volně k užití

A jak jsou na tom lidé, kteří se zabývají úklidem? Jak v Česku, tak v Polsku a na Slovensku berou podobnou částku, tedy zhruba 21 tisíc korun.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 135225 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse