Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2023 13:00
Čas čtení 6:43
Tereza Šnajdrová

Čelil obvinění z obtěžování nezletilých i z vedení kultu. Jared Leto je však stále hvězdou Hollywoodu

Čelil obvinění z obtěžování nezletilých i z vedení kultu. Jared Leto je však stále hvězdou Hollywoodu
Zdroj: Getty Images/Cindy Ord/MG23
OSOBNOSTI FILMOVÉ OSOBNOSTI JARED LETO
Uložit Uložené

Herce a muzikanta Jareda Leta zná celý svět. Dlouhovlasý muž s pronikavě modrýma očima se proslavil díky snímku Requiem za sen či rolí Jokera v Sebevražedném oddílu, ale někteří jej třeba znají díky jeho kapele Thirty Seconds to Mars.

Jared Leto je znám pro své extrémní techniky v hraní, ale třeba také pro podezření ze sexuálního nátlaku na mladé dívky nebo ze založení sekty. Toto je život excentrického mesiáše Jareda Leta.

Doporučeno
Boje s duševním zdravím proměnila v úspěšnou hudební kariéru. Toto je tiktokerka a zpěvačka Nessa Barrett Boje s duševním zdravím proměnila v úspěšnou hudební kariéru. Toto je tiktokerka a zpěvačka Nessa Barrett 23. května 2023 13:00

Vyrůstal mezi umělci, hranice pro něj neexistovaly

Jared Leto se narodil 26. prosince 1971 v Louisianě a jeho rodiče se rozvedli, když byl ještě malé dítě. Chlapec tak vyrůstal se svojí matkou, prarodiči a také se starším bratrem Shannonem. Protože byl jeho dědeček u letectva, rodina se velmi často stěhovala. „Časté stěhování se stalo normálním způsobem našeho života,“ vzpomíná Leto.  
 
Možná právě i stěhování a uvolněný životní styl měly vliv na to, že se Letova matka připojila k hnutí hippies a oba své syny povzbuzovala k tomu, aby se více věnovali umění a neřešili tolik společnost a její stereotypní očekávání. Leto tak vyrůstal obklopený umělci, hudebníky, fotografy, malíři či lidmi z divadla. „Právě díky tomu, že jsem vyrůstal v umělecké komunitě hippies, neexistovala pro mě žádná jasná hranice. Oslavovali jsme tvůrčí dovednosti, nesnažili jsme se nijak omezovat a brzdit náš růst,“ řekl Leto.
 
Už jako malý se potom spolu se svým bratrem začal věnovat hudbě a právě kvůli umění nakonec i v 10. třídě přerušil studium. K němu se pak nakonec vrátil, ale tentokrát trochu jinak. Studoval umění, zajímal se o filmovou tvorbu a právě tehdy se mu naskytla první příležitost zahrát si u filmu.

Doporučeno
Vystavoval vlastní sperma a jeho show připomínají jeden velký rave. Tohle je estonský rapper Tommy Cash Vystavoval vlastní sperma a jeho show připomínají jeden velký rave. Tohle je estonský rapper Tommy Cash 29. března 2023 11:00

Requiem za sen a další. Režiséři jej milovali

V roce 1992 se Jared Leto přestěhoval do Los Angeles, aby se mohl věnovat kariéře režiséra. Nedisponoval však financemi, a tak se rozhodl, že aby si vydělal na živobytí, zkusí své štěstí u filmu jako herec. Už o dva roky později získal jednu z prvních větších rolí, kdy si zahrál Jordana Catalana v seriálovém dramatu Tak tohle je můj život. Ve stejném roce pak debutoval ve filmu Cool and the Crazy a nabídky se mu jenom hrnuly. Do roku 2002 si Jared Leto zahrál ve filmech Co si ušít do výbavy, Poslední ze slavných králů, v životopisném snímku Zázračný běžec, v Tenké červené linii, Klubu rváčů a mnoha dalších.
 
Režiséři Jareda milovali. Měl charisma, byl líbivý a jeho hraní bylo velmi autentické. „Leto s hypnotickýma modrýma očima a špinavě blonďatými vlasy vypadá jako rocková hvězda. Podává ohnivé výkony, a to před kamerou i mimo ni,“ vzpomínal na něj Peter Stack.
 
Další milník v životě Jareda Leta přišel v roce 2000, kdy si působivý herec zahrál Paula Allena v thrilleru Americké psycho a jednu z hlavních rolí ve filmů Requiem za sen. V něm ztvárnil Harryho závislého na heroinu. Kvůli této roli žil dva měsíce před natáčením v ulicích New Yorku, zdržoval se sexu a zhubl 28 kilogramů. Po natáčení filmu se pak na několik měsíců přestěhoval do Portugalska, kde žil v klášteře a postupně nabíral svou váhu zpět. Za impozantní výkon ve filmu Requiem za sen si Leto získal uznání filmových kritiků, kteří oceňovali právě to, jak moc se herec zvládl ponořit do své role a jak moc jí přizpůsobil celý svůj život.

Jared Leto
Zdroj: Artisan Entertainment/propagační materiál

Další životní kapitola v podobě kapely Thirty Seconds to Mars

Jen pár let předtím, než Jaredovu hereckému kouzlu propadl téměř celý svět, založil herec spolu se svým bratrem rockovou kapelu Thirty Seconds to Mars. Obdivuhodné je, jak Leto dokázal oddělit svou hudební kariéru od té herecké a nikdy si jako herec nedovolil, aby svého vlivu využíval k propagaci hudby. Když pak kapela vydala debutové album s názvem 30 Seconds to Mars, okamžitě se o ni začala zajímat řada nahrávacích společností. Rockeři se nakonec upsali Immortal Records a intenzivně začali pracovat na nové tvorbě i na tom, jak se dostat mezi elitu na hudební scéně.
 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse