Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. května 2023 13:00
Čas čtení 6:43
Tereza Šnajdrová

Čelil obvinění z obtěžování nezletilých i z vedení kultu. Jared Leto je však stále hvězdou Hollywoodu

Čelil obvinění z obtěžování nezletilých i z vedení kultu. Jared Leto je však stále hvězdou Hollywoodu
Zdroj: Getty Images/Cindy Ord/MG23
OSOBNOSTI FILMOVÉ OSOBNOSTI JARED LETO
Uložit Uložené

Herce a muzikanta Jareda Leta zná celý svět. Dlouhovlasý muž s pronikavě modrýma očima se proslavil díky snímku Requiem za sen či rolí Jokera v Sebevražedném oddílu, ale někteří jej třeba znají díky jeho kapele Thirty Seconds to Mars.

Jared Leto je znám pro své extrémní techniky v hraní, ale třeba také pro podezření ze sexuálního nátlaku na mladé dívky nebo ze založení sekty. Toto je život excentrického mesiáše Jareda Leta.

Doporučeno
Boje s duševním zdravím proměnila v úspěšnou hudební kariéru. Toto je tiktokerka a zpěvačka Nessa Barrett Boje s duševním zdravím proměnila v úspěšnou hudební kariéru. Toto je tiktokerka a zpěvačka Nessa Barrett 23. května 2023 13:00

Vyrůstal mezi umělci, hranice pro něj neexistovaly

Jared Leto se narodil 26. prosince 1971 v Louisianě a jeho rodiče se rozvedli, když byl ještě malé dítě. Chlapec tak vyrůstal se svojí matkou, prarodiči a také se starším bratrem Shannonem. Protože byl jeho dědeček u letectva, rodina se velmi často stěhovala. „Časté stěhování se stalo normálním způsobem našeho života,“ vzpomíná Leto.  
 
Možná právě i stěhování a uvolněný životní styl měly vliv na to, že se Letova matka připojila k hnutí hippies a oba své syny povzbuzovala k tomu, aby se více věnovali umění a neřešili tolik společnost a její stereotypní očekávání. Leto tak vyrůstal obklopený umělci, hudebníky, fotografy, malíři či lidmi z divadla. „Právě díky tomu, že jsem vyrůstal v umělecké komunitě hippies, neexistovala pro mě žádná jasná hranice. Oslavovali jsme tvůrčí dovednosti, nesnažili jsme se nijak omezovat a brzdit náš růst,“ řekl Leto.
 
Už jako malý se potom spolu se svým bratrem začal věnovat hudbě a právě kvůli umění nakonec i v 10. třídě přerušil studium. K němu se pak nakonec vrátil, ale tentokrát trochu jinak. Studoval umění, zajímal se o filmovou tvorbu a právě tehdy se mu naskytla první příležitost zahrát si u filmu.

Doporučeno
Vystavoval vlastní sperma a jeho show připomínají jeden velký rave. Tohle je estonský rapper Tommy Cash Vystavoval vlastní sperma a jeho show připomínají jeden velký rave. Tohle je estonský rapper Tommy Cash 29. března 2023 11:00

Requiem za sen a další. Režiséři jej milovali

V roce 1992 se Jared Leto přestěhoval do Los Angeles, aby se mohl věnovat kariéře režiséra. Nedisponoval však financemi, a tak se rozhodl, že aby si vydělal na živobytí, zkusí své štěstí u filmu jako herec. Už o dva roky později získal jednu z prvních větších rolí, kdy si zahrál Jordana Catalana v seriálovém dramatu Tak tohle je můj život. Ve stejném roce pak debutoval ve filmu Cool and the Crazy a nabídky se mu jenom hrnuly. Do roku 2002 si Jared Leto zahrál ve filmech Co si ušít do výbavy, Poslední ze slavných králů, v životopisném snímku Zázračný běžec, v Tenké červené linii, Klubu rváčů a mnoha dalších.
 
Režiséři Jareda milovali. Měl charisma, byl líbivý a jeho hraní bylo velmi autentické. „Leto s hypnotickýma modrýma očima a špinavě blonďatými vlasy vypadá jako rocková hvězda. Podává ohnivé výkony, a to před kamerou i mimo ni,“ vzpomínal na něj Peter Stack.
 
Další milník v životě Jareda Leta přišel v roce 2000, kdy si působivý herec zahrál Paula Allena v thrilleru Americké psycho a jednu z hlavních rolí ve filmů Requiem za sen. V něm ztvárnil Harryho závislého na heroinu. Kvůli této roli žil dva měsíce před natáčením v ulicích New Yorku, zdržoval se sexu a zhubl 28 kilogramů. Po natáčení filmu se pak na několik měsíců přestěhoval do Portugalska, kde žil v klášteře a postupně nabíral svou váhu zpět. Za impozantní výkon ve filmu Requiem za sen si Leto získal uznání filmových kritiků, kteří oceňovali právě to, jak moc se herec zvládl ponořit do své role a jak moc jí přizpůsobil celý svůj život.

Jared Leto
Zdroj: Artisan Entertainment/propagační materiál

Další životní kapitola v podobě kapely Thirty Seconds to Mars

Jen pár let předtím, než Jaredovu hereckému kouzlu propadl téměř celý svět, založil herec spolu se svým bratrem rockovou kapelu Thirty Seconds to Mars. Obdivuhodné je, jak Leto dokázal oddělit svou hudební kariéru od té herecké a nikdy si jako herec nedovolil, aby svého vlivu využíval k propagaci hudby. Když pak kapela vydala debutové album s názvem 30 Seconds to Mars, okamžitě se o ni začala zajímat řada nahrávacích společností. Rockeři se nakonec upsali Immortal Records a intenzivně začali pracovat na nové tvorbě i na tom, jak se dostat mezi elitu na hudební scéně.
 


Herectví se tak přesunulo na druhou kolej a Thirty Seconds to Mars začali koncertovat po celém světě. Mimochodem, kapela několikrát zavítala také do České republiky, ale kdo na její show byl, pravděpodobně uzná, že se nejednalo o nejlepší hudební zážitek. Jared Leto více mluví, než zpívá, a pokud už se chopí mikrofonu, jeho hlas víceméně pokulhává.

Doporučeno
Muse a Slipknot stojí víc než celý loňský lineup, říká ředitel festivalu Rock for People Michal Thomes Muse a Slipknot stojí víc než celý loňský lineup, říká ředitel festivalu Rock for People Michal Thomes 18. května 2023 6:00

I přesto kapela vydala pět úspěšných alb, nahrála hity jako The Kill nebo This Is War, které mají na streamovacích platformách stovky milionů poslechů, a procestovala celý svět.
 
Posledních pět let však Thirty Seconds to Mars nejsou tolik aktivní, od roku 2021 nekoncertují a nevydávají ani žádnou novou hudbu. To by se ale nyní mohlo změnit. Začátkem května tohoto roku kapela vydala nový singl Stuck a oznámila, že pracuje na nové desce.

Svým kolegům posílal živé krysy nebo náboje

Ačkoli si dal Jared Leto na nějaký čas od herectví pauzu, již v roce 2002 se k němu vrátil – thrillerem Úkryt. Následně ho fanoušci a fanynky mohli vidět ve filmech Alexander Veliký, Obchodník se smrtí, Zabijáci osamělých srdcí nebo v Zavraždění Johna Lennona, kterým se opět tak trochu „zapsal do historie“. Kvůli roli Marka Davida Chapmana, fanatického fanouška skupiny The Beatles a vraha Johna Lennona, Leto neustále poslouchal audiokazety s rozhovory s Chapmanem, přibral 67 kilogramů, kvůli čemuž skončil na invalidním vozíku, a měsíce se snažil vžít do této zapeklité role. Za svou obětavost si opět vysloužil uznání veřejnosti i filmových kritiků.

Doporučeno
„Satanisté a narkomani, kteří ničí mládež.“ $uicideboy$ svými temnými texty pomáhají a přepisují historii rapu „Satanisté a narkomani, kteří ničí mládež.“ $uicideboy$ svými temnými texty pomáhají a přepisují historii rapu 18. března 2023 12:00

Dalšími Letovými filmy byly třeba Blade Runner 2049, Pan Nikdo nebo Sebevražedný oddíl, po kterém se na herce snesla velká vlna kritiky. Jared Leto se ujal role Jokera a natáčení s ním rozhodně nebylo jednoduché. Do role „bláznivého“ recidivisty se prý vžil natolik, že svým kolegům ze štábu posílal podivné dárky včetně živých krys nebo nábojů. „Jared Leto udělal pár špatných věcí. Měl poskoka, který do zkušebny nosil dárky. Jednou třeba přišel s mrtvým prasetem, položil ho na stůl a odešel,“ vzpomínala na seznámení s Letem Viola Davis.
 
Herec se pak přiznal, že svým kolegům a kolegyním posílal třeba i anální korále či použité kondomy. „Udělal jsem spoustu věcí, abych vytvořil nějakou dynamiku, prvek překvapení, spontánnosti a abych bořil zdi. Joker je někdo, kde ve skutečnosti nerespektuje ani osobní prostor, ani hranice,“ řekl Leto v rozhovoru pro E! News. Toto tvrzení vzal následně zpět, avšak kdo ví, kde je pravda.
 
V roce 2021 si pak Leto zahrál další velkou roli, tentokrát ve filmu Klan Gucci, za což byl nominován na Satellite Award, Critics' Choice Movie Award a Screen Actors Guild Award. Během následujících let by pak veřejnost mohla Leta vidět také v novém životopisném filmu o Andym Warholovi nebo ve snímku Adrift z dílny Darrena Aronofského, který režíroval Requiem za sen.

Jared Leto
Zdroj: Warner Bros. Entertainment/propagační materál

Extrémní herecké metody

Jared Leto je sice oblíbený mezi režiséry i filmovými kritiky, ale některým lidem by mohl být trnem v oku. Důvodem jsou jeho extrémní herecké metody, které označuje za „metodické herectví“. Jedná se o techniku, kdy se herec snaží emocionálně i psychologicky ztotožnit se svou postavou a nikdy neodchází ze své role. Ani na konci natáčecího dne. Ačkoli se metodické herectví původně zdálo být pravdivou verzí toho, proč se Leto chová, jak se chová, v posledních letech k tomu veřejnost začala být skeptická. Pochybuje o tom, že Letovo počínání lze ještě přikládat herecké metodě. Přece jenom, posílat někomu živé krysy nebo použité kondomy není úplně vhodná technika.
 


Ostatně zpochybnění těchto metod přišlo také v roce 2022, kdy Leto natáčel snímek Morbius. Po celém štábu i kolezích požadoval, aby mu říkali Morbius, chodil o berlích, kroutil se a bylo to s ním k nevydržení. Jeho chování mnozí označovali za „rušivé“, nebo dokonce jako „obtěžující“. Kromě toho se pak prý herec k ostatním choval hrubě, egoisticky a nevhodně.  

Doporučeno
Yannis z kapely Foals: Hudba je pro mě jako terapie. Už nejsem nešťastný, deska Life Is Yours je plná radosti (Rozhovor) Yannis z kapely Foals: Hudba je pro mě jako terapie. Už nejsem nešťastný, deska Life Is Yours je plná radosti (Rozhovor) 16. března 2023 6:00

„Sériový esemeskář“, který obtěžuje náctileté dívky

Ostatně hercovo nevhodné chování by vydalo na celou knihu a je až s podivem, že jej veřejnost ještě „nezrušila“. V roce 2005 byl Leto nařčen z obtěžování náctiletých dívek, kterým měl vypisovat nevhodné zprávy. „Sériový esemeskář“ si měl během turné s kapelou vyhlédnout 16leté a 17leté modelky z měst, kam s kapelou jel, a následně jim měl psát. I když to třeba nechtěly.
 
Po tomto obvinění však napovrch vyplulo něco horšího. Jared Leto byl v roce 2013 obviněn ze sexuálního napadení. Jedna ze žen tvrdila, že ji herec obtěžoval v době, kdy jí bylo 17 let, a další dívka jej dokonce nařkla z pedofilie. Herec ji měl totiž od jejích 17 do 21 let zneužívat, nutit k nedobrovolným sexuálním praktikám a dalším. Leto se k těmto obviněním nikdy nevyjádřil, ale zároveň proti němu nebyly podniknuty žádné právní kroky. Obvinění z internetu zmizela jako pára nad hrncem.
 
Na Jaredovo nevhodné, ba možná i trestné chování pak v roce 2018 upozornily také dvě hollywoodské hvězdy – Dylan Sprouse a James Gunn. Sprouse na Twitteru napsal, že Leto vždy balil mnohem mladší dívky, než je on sám, a zeptal se jej, jaká je jeho úspěšnost, když „vklouzl do zpráv každé modelky ve věku 18 až 25 let“. Gunn zase naznačil, že se herec zaměřuje i na mnohem mladší dívky. Nezletilé dívky. Tento tweet pak smazal.

Jared Leto údajně vede sektu

Potenciální sexuální obtěžování náctiletých dívek není jedinou kontroverzí, která se vznáší kolem hvězdného herce. Mnozí jej obviňují z toho, že je vůdcem sekty. V roce 2019 totiž kapela Thirty Seconds to Mars pozvala stovky fanoušků a fanynek do Chorvatska na třídenní hudební festival Mars Island, na kterém se všichni oblékli do bílého. Na internet pak unikla fotka, na níž je Jared Leto oblečen do bílého hábitu, své „echelony“ provádí po ostrově a promlouvá k nim. „Ano, tohle je sekta,“ napsala k fotce kapela. O tvrzení pak prohlásila, že se jedná o vtip. „Je to vtip. Vždycky nás sledovali neuvěřitelně oddaní lidé,“ řekl Leto v roce 2013 v rozhovoru pro The New York Times.

Doporučeno
Živé děti pohřbívali do půdy pro bohatou úrodu. Africké náboženství vodun dnes již nesmí zahrnovat lidské oběti Živé děti pohřbívali do půdy pro bohatou úrodu. Africké náboženství vodun dnes již nesmí zahrnovat lidské oběti 13. května 2023 11:00

Veřejnost se podivuje nad tím, kolik fanoušků a fanynek bylo ochotno utratit nejméně 1 000 dolarů (22 tisíc korun) za to, aby mohli odletět do Chorvatska, postavit si tam stan, obléknout bílé prádlo, sandály a několik dní následovat Leta po pustém ostrově.
 
Navíc to není poprvé, co své fanoušky a fanynky povzbuzuje k extrémnímu chování. V roce 2013 tvrdil, že mu jeden z jeho fanoušků poslal své uříznuté ucho a herec si z něj udělal náhrdelník. Fotky náhrdelníku pak sdílel na Instagramu, ale dnes jsou již smazané. Jeho fanoušci a fanynky se na sociálních sítích označují za „církev z Marsu“ a Leta přirovnávají k prorokovi nebo mesiáši.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený For I Have Sinned Podcast (@forihavesinnedpod)

Domů
Sdílet
Diskuse