Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2023 11:00
Čas čtení 5:18
Vojtěch Vanda

Na jeho beatu jsou NLE Choppa, NBA Young Boy a Destroy Lonely, přitom žije v Praze. Je to jako vyhrát v loterii, tvrdí Getro

Na jeho beatu jsou NLE Choppa, NBA Young Boy a Destroy Lonely, přitom žije v Praze. Je to jako vyhrát v loterii, tvrdí Getro
Zdroj: se svolením Getra
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH BEATS RAP SLOVENSKO
Uložit Uložené

My se možná díváme na velké triple A americké rapové hvězdy jako na nedosažitelnou metu, prakticky nedotknutelné osoby, se kterými se nemůžeme dostat do kontaktu. V Praze však žijí lidé, kteří s nimi spolupracují. Třeba Getro.

Jsme moc rádi, že jsme si v rámci našeho seriálu Fresh Beats mohli popovídat s Getrem, známějším pod producentským tagem datboigetro, který, ač Slovák, již nějakou dobu komponuje melodie v Praze. Asi není úplně tajemstvím, že je jedním z předních producentů, a to zejména proto, že se v jeho životopisu lesknou jména jako NLE Choppa, NoCap, Destroy Lonely a další. Bavili jsme se o tom, jak se k beatmakingu dostal, ale také třeba o možnostech, kam až se může podobně úspěšný producent dostat.

datboigetro Getro
Zdroj: se svolením Getra
FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

O tom, co se aktuálně děje ve vodách mladého českého hip hopu, vydáváme i dvoutýdenní updaty. Proto pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Začátky

Co se týče osobních informací, Getro není sdílný. Zde jsou totiž slova poměrně zbytečná; pro jeho hudbu to není důležité, a navíc jsou jeho sdělovacím prostředkem melodie samotné. „Pocházím z Banské Bystrice a již nějaký čas žiju v Praze,“ jednoduše začíná. „Getro je přezdívka ještě z časů, kdy jsem chodíval do základní školy,“ pokryl svou minulost stručně.

Doporučeno
Kanye West vs. Taylor Swift: Kdo odstartoval známý „beef“, jak skončil a jakou roli v něm sehrála Kim Kardashian? Kanye West vs. Taylor Swift: Kdo odstartoval známý „beef“, jak skončil a jakou roli v něm sehrála Kim Kardashian? 5. května 2024 8:30

Kladný vztah k hudbě u úspěšného beatmakera není náhodný, naopak. Má to v genech. „Hudba byla v naší rodině již dřív. Otec už déle než 30 let hraje v kapele na bubny. Já sám jsem na základní škole chodil na klavír, ale když tě do toho nutí, není to ono. Nakonec jsem se našel v tom, co dělám teď,“ popsal nám. Rozhodnutí, že se stane někým, kdo nakonec bude udávat hudební trendy, prý přišlo přirozeně, časem.

„Už když jsem začínal poslouchat rap nebo hip hop, tak jsem si začal všímat producentů a jejich vlivu na hudbu obecně. Chtěl jsem to prostě zkusit,“ začíná Getro. „Když jsem si poté uvědomil, že jsem asi našel to, čemu se chci věnovat, už jsem nemohl přestat. Již během školy jsem spoustu času věnoval produkování hudby. A také jsem měl to štěstí, že se mi hned po střední zadařilo a mohl jsem se tomu naplno věnovat a pokračovat,“ nezapomíná ani na pověstné štěstíčko.

Na první beat, který vytvořil, si nevzpomíná. „Vzpomínám si na své první beaty, ale na první konkrétní ne. Bylo to asi někdy kolem roku 2014, vytvořil jsem jej na rodinném počítači,“ usmívá se a vzpomíná. Ohlížet se ale není kam, ze Slovenska se již vydal dál. Žije v Praze, kde se cítí jako doma, ale nemyslí si, že by jeho domovina nebyla dostatečně inspirativní. „Přistěhoval jsem se v roce 2018 hlavně proto, abych mohl pracovat s Kylem a Daysixem,“ připomíná své neméně známé a talentované kolegy.

datboigetro Getro
Zdroj: se svolením Getra

„Všechno mi zní dobře, když to má tvrdé bicí“

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 137318 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse