Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Toto je 7 nejnebezpečnějších jídel na světě, která tě mohou otrávit i zabít
casu martzu
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Casu marzu je druh sýra pecorino sardo, který se vyrábí na Sardinii. Sýr je zvláštní tím, že je záměrně infikovaný larvami sýrohlodky drobné. Pojídá se ve vysokém stadiu rozkladu a s živými larvami. Casu marzu proto sardinsky znamená „shnilý sýr“. Kvůli jeho fermentačnímu procesu jej Guinnessova kniha rekordů prohlásila za nejnebezpečnější sýr na světě.

Konzumace sýra nezkušenými strávníky má několik rizik: alergické reakce; hrozí také riziko, že se sýr dostane do takové fáze rozkladu, že je až toxický. Podle některých potravinářských vědců se může také stát, že larvy přežijí žaludeční kyselinu a zůstanou ve střevě. To často vede ke zvracení, krvavému průjmu a dalším vážným zdravotním problémům. 

Kvůli hygienickým a zdravotním předpisům Evropské unie byl sýr postaven mimo zákon a hrozí vysoké pokuty. V Sardinii ale casu marzu jednou za čas zpřístupní na černém trhu, kde se může prodávat za dvojnásobek ceny běžného bloku sýra pecorino. Od roku 2019 se nelegální výroba tohoto sýra odhadovala na 100 tun ročně v hodnotě mezi 2 až 3 miliony eur (47,4 až 71 milionů korun).

Sannakji

Sannakji
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Pokud miluješ čerstvé sushi a máš chuť na něco nečekaného a kontroverzního, korejský pokrm sannakji bude něco pro tebe. Jedná se o mladou živou chobotnici nakrájenou na malé kousky, která je určená k přímé konzumaci, dokud se ještě svíjí. Nebezpečí zde spočívá v tom, že nervová aktivita umožňuje chobotnici, aby se stále svíjela. To znamená, že její přísavky se mohou při polykání přichytit ke tvému krku.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Podle Food & Wine zemře každý rok v průměru šest lidí na udušení. Jak tedy takovou „svíjející chobotnici“ vůbec jíst? Velmi opatrně a ujisti se, že ji pořád stále žvýkáš.

Koi pla

koi pla
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Je libo „lehčí“ salát? Koi pla ze severovýchodního Thajska se skládá z nakrájených syrových ryb, kořeněného salátového dresinku, limetového džusu a živých červených mravenců. Jídlo je však hojně spojené s případy rakoviny jater.

Ze všech případů rakovin jater na světě se ve více než 50 procentech vyskytuje ve venkovských částech provincie Isaan v Thajsku, kde je jídlo obzvláště populární. Na vině je typ parazitárních plochých červů, kteří často žijí uvnitř ryb. Jelikož jídlo je podáváno syrové, paraziti tak zůstávají naživu a časem zapříčiní nádory na játrech. 

Absint

absint
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Popularita vysokoprocentního alkoholu smaragdově zeleného zbarvení sahá do 19. století, kdy se mezi lety 1875 a 1913 spotřeba absintu ve Francii zvýšila patnáctkrát. Za nebezpečnou složku v absintu se považuje neuron alfa-thujon. Podle vědecké studie z Londýna může ve velkých dávkách způsobovat křeče a také má negativní účinky na pozornost. Nápoj je také úzce spojený s halucinacemi, záchvaty, duševními chorobami, psychózami a všemi druhy sociálních problémů.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, jaké ingredience patří do oblíbených českých jídel? KVÍZ: Víš, jaké ingredience patří do oblíbených českých jídel? 3. března 2024 16:00

K tomu je potřeba vypít alespoň půl litru absintu s tím nejvyšším legálním obsahem thujonu. Český „absint“ má proto s tím skutečným málo společného. Regule Evropské unie navíc stanovují povolené množství thujonu v poměru 10 miligramů na litr. 

Ackee

ackee
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Ackee neboli česky „poddužák lahodný“ je ovoce pocházející ze západní Afriky a Karibiku, nejčastěji podávané se slanými rybkami. Ačkoli je jedním z nejoblíbenějších pokrmů Jamajky, toto nevinně vypadající ovoce obsahuje toxiny zvané hypoglycin A a B. Pokud se zakousneš do nesprávných částí tohoto ovoce, do pár hodin tě přemůže zvracení. Navíc může narušit produkci glukózy v krvi a zvyšuje riziko hypoglykémie (tj. nízká přítomnost cukru v krvi). To může vést k záchvatu, k riziku kómatu, nebo dokonce smrti. 

Aby sis mohl*a bezpečně vychutnat ovoce ackee, musíš počkat, až úplně dozraje na stromě. Snížit hladinu toxinů v ovoci může jeho blanšírování před konzumací. Zralé ackee se pozná tak, že jeho červená vnější skořápka je rozdělena na tři bílé kruhy. Pokud je ale dužina plodu stále žlutá, ovoce je stále ještě nezralé.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse