Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
„Mohl bych mít doktorát z manipulace.“ Geniální podvodník napálil církev i soudy a vysloužil si státní pochvaly

Poté, co se neúspěšně zkoušel dostat hlouběji do hollywoodské sféry, se musel vrátit zpět ke svým rodičům. Do chudoby, bez peněz, večírků nebo výkonných sporťáků. „Musel jsem si najít práci a první, kterou jsem dostal, byla práce v bance. Měl jsem životní styl, který jsem musel předstírat, ale neměl jsem na něj peníze. Nakonec jsem si půjčil, v té době se říkalo půjčit, vzal jsem si tisíc dolarů v cestovních šecích. A to byl můj první zločin,“ přiznal v rozhovoru pro NBC

Doporučeno
Děsivé osudy sovětských kosmonautů: Umírali v temnotě a v plamenech, jejich těla jsou prý dodnes ve vesmíru Děsivé osudy sovětských kosmonautů: Umírali v temnotě a v plamenech, jejich těla jsou prý dodnes ve vesmíru 21. května 2023 6:00

Tehdy se Fred dostal kvůli zpronevěře poprvé za mříže. Když ho správní orgány v polovině trestu pustily, netrvalo dlouho a Brito porušil svým odjezdem z města podmínku. Jeho kriminální kariéra tím oficiálně začala a většinu svých dvaceti let strávil Brito za mřížemi. Mimo jiné především za krádeže luxusních aut, která si půjčoval, ale nikdy je nevrátil, nebo používání ukradených kreditních karet.

Doktor Mark Esparza, soudní psychiatr, k vašim službám

Na počátku osmdesátých let propukla Britova kariéra podvodníka naplno. Jednou z jeho prvních prací poté, co opustil vězení, byl soudní psychiatr. „Slyšel jsem, jak jeden psychiatr přesvědčuje soudce, aby svěřil jednoho z obžalovaných do jeho péče. Kamarád měl v té době problémy se zákonem a já se rozhodl, že mu zkusím takto pomoci,“ řekl Brito v jednom z rozhovorů.

Nejvyšší soud, USA
Zdroj: ndla.no/volně k užití

Dle Britových slov nebylo příliš těžké s medicínskou prací začít. O to spíš mu věci vycházely, když se nikdo nepokusil jeho podvod prokouknout. Ve výše citovaném rozhovoru tvrdí, že nikdy nemusel ukazovat lékařskou licenci ani dokládat předešlou praxi. Netrvalo ale dlouho, než se Brito opět vrátil za mříže. Překvapivě ne kvůli podvodu, ale opět za krádež auta. Po návratu z vězení Fred doufal, že se k životu podvodníka už nevrátí.

Doporučeno
Bizarní lék na škytavku: Proč tenhle trik s rybou funguje? Bizarní lék na škytavku: Proč tenhle trik s rybou funguje? 14. května 2023 15:00

„Později jsem musel dělat, co dělám, abych vůbec přežil. Když máte záznam v rejstříku jako já, není snadné získat práci. Nechytil jsem se ani jako prodavač v supermarketu a vypadalo to, že se neuživím. Takže hádejte, co následovalo. Musel jsem lhát, abych měl vůbec šanci získat jakoukoliv práci,“ vysvětlil v podcastu Pretend.

Nejlaskavější člověk na světě Mark Gomez

I v tom je příběh úspěšného podvodníka zajímavý. Fred totiž prakticky v každé své pozici někomu dle vlastních slov pomáhal, nebo se alespoň snažil dělat svou práci, jak nejlépe dovedl. To byl také důvod, proč jeho odhalení nebylo jednoduché.

Jako Marc Esparza (nejedná se o chybu, Brito občas měnil svou identitu jen úpravou jednoho písmene, pozn. red.) začal pracovat v lanchesterské samosprávě, hájit lidská práva a brzy se stal blízkým starosty a městským komisařem. Ani tento podvod mu ale nevyšel a Brito brzy doplatil na vlastní domýšlivost. 

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 5
Domů
Sdílet
Diskuse