Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2023 15:00
Čas čtení 2:18
Radim Šlechta

Bizarní lék na škytavku: Proč tenhle trik s rybou funguje?

Bizarní lék na škytavku: Proč tenhle trik s rybou funguje?
Zdroj: Pixabay/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SOCIÁLNÍ SÍTĚ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Škytavka může mít evoluční původ. Vyléčit ji by proto mělo být snadné.

Škytavka je nepříjemná záležitost. Přijde znenadání a trvá dlouho, než se jí člověk zbaví. V průběhu let se vynořila spousta lidových rad, které ti měly od křečí do bránice zaručeně ulevit. Napij se z druhé strany hrnku, zadrž dech a dívej se na špičku prstu nebo se nech pořádně vylekat. Na sociálních sítích se v posledních týdnech a měsících šíří naoko sofistikovanější, ale o to bizarnější metoda.

Doporučeno
Koncentrace v prášku: Pomohou ti léky na soustředění uspět u maturity? Koncentrace v prášku: Pomohou ti léky na soustředění uspět u maturity? 5. května 2023 14:00

Když tě škytavka přepadne, stačí si prý jednoduše uvědomit, že nejsi ryba. Lék, který může působit tak trochu zvláštně, si pochvalují lidé napříč Twitterem i TikTokem, poprvé se ale objevil už v roce 2008.

Tehdy vydal americký paleontolog Neil Shubin knihu s názvem Your Inner Fish: A journey into the 3.5-billion-year history of the human body, v níž zkoumal spojitosti mezi lidmi a obojživelníky, případně rybami jako jejich dávnými předky, a věnoval se v ní právě i škytavce.

Podle Shubina ji vyvolávají elektrické signály, které vznikají v kmeni mozkovém. Podobné signály vysílají i mozky obojživelníků a řídí pohyb jejich žaber. Dle slov vědce jsme tuto vlastnost po našich „předcích z vodního světa“ zdědili, a proto na nás zvláštní signály stále chrlí i náš mozek a vyvolává tak nepříjemnou škytavku. Jedná se v podstatě o velmi podobný jev, jako je žaberní dýchání. 


Vtip, který pomohl lidem

Poté, co o Shubinově knize napsal známý deník The Guardian, se na Redditu objevilo humorné vlákno, které říká, že zbavit se škytavky je vlastně snadné, když si uvědomíme, že už dávno nejsme ryby a škytavku mít nepotřebujeme. Nemusíme totiž dýchat žábrami.

Doporučeno
„Ministerstvo zdravotnictví varuje: Filmy tvoří mladé kuřáky.“ I dnešní Hollywood tě učí nebezpečnému zlozvyku „Ministerstvo zdravotnictví varuje: Filmy tvoří mladé kuřáky.“ I dnešní Hollywood tě učí nebezpečnému zlozvyku 27. dubna 2023 18:30

Šířícího se subredditu se chytil časopis Wired, který „zaručený lék na škytavku“ definitivně ukotvil jako všeobecně platnou radu.

„Až vás příště postihne vážný záchvat škytavky, místo abyste si dali panáka octa, soustřeďte se na svou lidskost. Stačí si přečíst nějakého Descarta nebo Vynález člověka od Harolda Blooma a hned budete dýchat jako člověk,“ napsal tehdy Wired.

Znovu objevený lék

Od doby, kdy si svou lidskost uvědomovali škytající lidé, uplynulo patnáct let a lék se znovu objevil až na konci minulého roku. Pomyšlení na to, že nejsi ryba, lidé začali znovu sdílet jako univerzální medicínu a na základě vývoje mozku rozklíčovali i některé další rady na zbavení se škytavky.

„Takže když mi říkají, že bych měl vypít sklenici vody, je to vlastně kvůli tomu, abych obelhal své tělo a přesvědčil ho, že jsem ve svém přirozeném prostředí,“ napsal jeden z uživatelů Twitteru v reakci na přesdílený původní článek z Wired.

Doporučeno
Small Dick Energy aneb Jak se malé penisy staly stigmatem Small Dick Energy aneb Jak se malé penisy staly stigmatem 24. března 2023 7:00

Až škytavka tedy příště přepadne i tebe, můžeš si zkusit vzpomenout, že nejsi ryba, a podle původní rady můžeš udělat i něco opravdu lidského a zapojit tak svou schopnost přemýšlet. Svou nerybí identitu si uvědomuje řada lidí a metodu si velmi chválí, objevují se ale i ti, na něž nefunguje ani toto uvědomění. Tak nám dej vědět do komentářů, jestli jsi radu vyzkoušel*a a jestli ti pomohla. A jestli máš i ty zaručený lék proti škytavce, klidně se s ním také pochlub.

Domů
Sdílet
Diskuse