Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2023 14:00
Čas čtení 6:27
Radim Šlechta

Koncentrace v prášku: Pomohou ti léky na soustředění uspět u maturity?

Koncentrace v prášku: Pomohou ti léky na soustředění uspět u maturity?
Zdroj: Pexels/George Dolgikh
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ŠKOLA A STUDIUM
Uložit Uložené

Čeká tě maturita nebo státnice? Přečti si, co ti může pomoct s učením a na co si dávat pozor.

Přichází svaťák, zkouškové je za dveřmi a termíny odevzdání diplomových prací klepou na dveře. Pokud nestuduješ průběžně, nedisponuješ fotografickou pamětí a během školního roku sis užíval*a studentského života, možná máš pocit, že učení je najednou strašně moc. Nervozita tě ale může paralyzovat, i když průběžnou přípravu nepodceňuješ. Důležitost maturity nebo státnic učitelé a učitelky často zmiňují minimálně rok dopředu a může se zdát, že nic důležitějšího tě v životě už nepotká.

Doporučeno
Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji? Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji? 24. února 2023 11:00

Nahromaděný stres, pochybnosti o vlastních schopnostech a pocit, že se na učivo prostě nedokážeš soustředit, mohou využívat i výrobci přípravků podporujících soustředění. Někteří z nich staví svoje tobolky na přírodních látkách, které přirozeně podporují kognitivní funkce, jiní ti naservírují chemické koktejly. 

Část přípravků ale může mít na rozdílné lidi různý účinek. U kofeinových přípravků záleží mimo jiné i na tvé citlivosti na látku a efekt ovlivňuje tvá spánková hygiena nebo stravovací návyky. Tento článek se vztahuje na mentálně zdravé jedince. Pokud máš poruchu soustředění, diskutuj medikaci se svým lékařem*lékařkou.

Doporučeno
Toto je způsob, jak se lépe soustředit i hluboce uvolnit jen pomocí sluchátek. Poslech šumu opravdu funguje Toto je způsob, jak se lépe soustředit i hluboce uvolnit jen pomocí sluchátek. Poslech šumu opravdu funguje 27. srpna 2022 11:00

Od spokojenosti ke špatnému spánku

Zeptali jsme se našich čtenářů a čtenářek, jestli mají s pilulkami podporujícími pozornost osobní zkušenost a zda jim pomohly k lepšímu výkonu, zvýšení koncentrace a efektivnějšímu učení. Přípravky, které lidé používali, se stejně jako jejich zkušenosti výrazně liší. Část z nich využívala nootropika, další sáhla po silnějších přípravcích.

žena, rozmýšľa, učenie, kvíz
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k užití

„Zkoušela jsem Mindflow Focus, ale nic moc to se mnou neudělalo. Naopak mě tabletky spíš trochu uspaly,“ svěřila se REFRESHERu jedna ze čtenářek. „Bylo to úplně zbytečné, vůbec mi to nepomohlo. Jde jenom o placebo efekt, nejsou v tom snad ani žádné látky, které by reálně mohly nebo měly podporovat mozkovou činnost,“ napsala o stejném přípravku další ze čtenářek.

Doporučeno
„V práci se omlouvám a shazuji.“ Aneb jak nás trápí syndrom podvodníka „V práci se omlouvám a shazuji.“ Aneb jak nás trápí syndrom podvodníka 29. srpna 2022 8:30
Mindflow Focus je podle informací na stránkách výrobce postavený na přírodních látkách, které mají podporovat kognitivní funkce. Mezi ty patří třeba zelený čaj, ženšen nebo guarana. Kromě toho ke stimulaci slouží také přítomný kofein. I díky němu mohou studenti a studentky dostávat pocit, že mají na učení více energie a vydrží se delší dobu soustředit na látku. 

„Zkoušela jsem Mindflow, které mi fakt pomáhalo (možná i jako placebo). Zároveň jsem ale měla štítnou žlázu ve špatném stavu, což jsem nevěděla, a nemohla jsem v noci spát. Vinila jsem tehdy ale právě tabletky. Když jsem si je dávala dopoledne, spalo se mi lépe,“ popsala své zkušenosti čtenářka Markéta. Tobolky na podporu soustředění brala nárazově, většinou poslední týden před zkouškou. Po jejich vysazení se prý snadno vrátila do normálu. Kvůli problémům se spánkem ale nakonec dle svých slov pilulky přestala používat a obě státnice zvládla bez nich.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 136176 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Odborný pohled psycholožky, která má zkušenosti i ze vzdělávacích zařízení.
  • Jaké látky tato odbornice doporučuje.
  • Čím konkrétně mohou být přípravky na soustředění kontraproduktivní.
  • Jak tyto látky působí z dlouhodobého hlediska.
  • Kdy sáhnout po kofeinu a co ti poslouží lépe než další šálek kávy.
  • Zda se vyplatí před zkouškou užít přípravky proti stresu.
  • Praktické vychytávky na učení podle psycholožky.
Domů
Sdílet
Diskuse