Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je Mediální spoluprací s festivalem EduFestival.
2. října 2022 8:30
Čas čtení 9:49
Radim Šlechta

Marian Jelínek: Lidem chybí koníčky. Často viníme mladou generaci, ale problém je ve skutečnosti v podmínkách

REFRESHER DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Rozhovor s mentálním koučem Marianem Jelínkem.

„Kolik je na světě lidí, tolik je na světě různých duší,“ myslí si kouč Marian Jelínek. Podle něj se všichni rodíme do různých prostředí, s jinými genetickými předpoklady a jiným temperamentem, dobrou zprávou ale je, že každý z nás může podle něj vyhrát svůj vlastní vnitřní boj a stát se vítězem v rámci vlastního vnitřního světa. 

S Marianem Jelínkem jsme si kromě jiného povídali také o odpovědnosti k sobě samému, o tom, kde se bere motivace, do jaké míry nás ovlivňují vnější prvky, i o tom, jestli současnost přináší určitou krizi hodnot. Pokud tě rozhovor zaujme, můžeš cestu za svými cíli ještě posunout a navštívit Marianovu přednášku v rámci EduFestivalu, který proběhne 4. října. Na přednášce zjistíš, jak pracovat s talentem a posouvat se v životě dál.

Marian Jelínek je mentální kouč, který pracuje s řadou známých osobností z oblasti sportu, mezi něž patřil i hokejista Jaromír Jágr. Je garantem oboru psychologie pro manažery na Newton University a koučinku se věnuje přes 25 let.

Může se vítězem stát každý?Myslím, že ano. Alespoň z hlediska svého subjektivního světa. 


Kdo takovým vítězem je?

Pro mě člověk, který dokáže pracovat na svých pozitivních složkách. Myslím, že vnitřní štěstí je o co nejčastějším prožívání pozitivních emocí mezi dnem, kdy se narodíme, a dnem, kdy zemřeme. Pokud se sebou umíme správně pracovat, stáváme se vítězi, protože jsme vyhráli svou vlastní vnitřní hru. Samozřejmě, že existují limity v podobě nemocí, psychických obtíží, kdy se vyhrává o poznání složitěji.


Měli bychom se tedy snažit prožívat pozitivní emoce co nejčastěji? Podobně, jak o tom píše například Martin Seligman v knize Vzkvétání, který staví štěstí na čtyřech pilířích včetně prožívání pozitivních pocitů?

Martina Seligmana znám a ta knížka je úžasná, raději ale pracuji s jinou teorií. Do života nepatří jen pozitivní emoce, ale i pády a neúspěchy. Správný přístup není ze všeho dělat pozitiva, ale naučit se s negativními pocity pracovat. Celý sebekoučink je v podstatě o práci s myšlenkami, které nechci.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 122394 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse