Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2022 7:00
Čas čtení 6:48
Radim Šlechta

Cítíš únavu i po dovolené? Odborník vysvětluje, jak si během volna skutečně odpočinout a nabrat energii

Cítíš únavu i po dovolené? Odborník vysvětluje, jak si během volna skutečně odpočinout a nabrat energii
Zdroj: Unsplash/Louis Hansel/volně k užití
DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PRÁCE ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Po dovolené se můžeme často cítit unavenější, než jsme byli před ní. Může za to způsob života i pracovní trh. S odborníkem jsme rozebrali, jak si během volna odpočinout.

Období dovolených začíná. Po náročném školním roce nebo období dlouhé pracovní zátěže si každý z nás zaslouží trochu odpočinku. I kvůli tomu, abychom se mohli do práce vrátit svěží a dokázali přečkat další intenzivní období, které bude nejspíš trvat až do Vánoc.


Často se ale stává, že jen, co po návratu otevřeš dveře svého bytu, veškerý odpočinek je pryč. Pak už jen marně vzpomínáš, jak ti uši hladil šum moře nebo na tu příjemnou únavu po nachozených kilometrech. Proč se ale vlastně stává, že se po dovolených jen těžko vracíme do běžného režimu a máme pocit, že jsme si vůbec neodpočinuli? 

 
Zeptali jsme se psychologa Tomáše Morávka, jak únava po dovolených vzniká, jak si svůj drahocenný čas volna co nejvíce užít a do pracovního procesu se vrátit nabití energií. Pokud tě tedy trápí nedostatek odpočinku i po týdnu na pláži, níže najdeš odpovědi na svoje otázky.

Doporučeno
Rok volna po maturitě: Komu se vyplatí odpočinout si od školy a co všechno ti může gap year přinést? Rok volna po maturitě: Komu se vyplatí odpočinout si od školy a co všechno ti může gap year přinést? 29. května 2022 11:30
dovolená moře molo skákání do vody hory léto
Zdroj: Pexels/Pixabay/volně k užití

Proč jsme po dovolené unavení?

Čas dovolené se pojí s odpočinkem. Jak je tedy možné, že se po návratu ze zájezdu cítíme v horším případě hůř, než když jsme přijeli, nebo v lepším případě jako bychom nikde nebyli? Velkou část v reakci naší duše i těla na čas odpočinku hraje práce, kterou děláme, a taky to, jak ji děláme.

 
„Jedním z hlavních faktorů, proč se i po dovolené cítíme unavení, je dnešní doba, která se stále více zaměřuje na výkon. Pro lepší výsledky trávíme v práci hodně času, čímž se nám logicky zmenšuje prostor pro regeneraci,“ řekl Refresheru Tomáš Morávek. Podle něj je důležité si uvědomit, že pokud čas na regeneraci budeme podceňovat v průběhu roku, vznikne v nás potřeba delšího odpočinku právě na dovolené. Během standardní doby volna si pak nedokážeme odpočinout tak, jak bychom měli.

Doporučeno
„Extrémně důležité je nebát se dělat chyby. Být sám sebou vyžaduje odvahu,“ říká kouč hvězd Vít Schlesinger (Rozhovor) „Extrémně důležité je nebát se dělat chyby. Být sám sebou vyžaduje odvahu,“ říká kouč hvězd Vít Schlesinger (Rozhovor) 20. června 2022 7:00

„Během své dovolené často nestihneme přepnout do dovolenkového režimu. Na to člověk potřebuje v průměru dva až tři dny. Pokud tedy odjedeme na týden, strávíme polovinu času touto aklimatizací. Když pak konečně začne mysl odpočívat a přestane myslet na e-maily, dovolená je skoro pryč,“ přibližuje Morávek. 

 
Doba aklimatizace se podle něj liší od toho, jak moc stresové povolání vykonáváme. V průměru ale trvá právě několik dní, než si odpočinek vůbec uvědomíme. Právě proto se podle Morávka hovoří o potřebě dovolené alespoň dva až tři týdny v kuse, někdy se uvádí dokonce měsíc. 

Zpátky do reality

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 117012 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co je nejdůležitějším krokem k tomu, jak si dovolenou užít.
  • Jak se zachovat, pokud ti během dovolené volají kolegové z práce.
  • Proč je důležité se po návratu z dovolené nevrátit hned do kanceláře.
  • Jak si hlídat odpočinek během běžného volného času po práci.
  • Jaký větší problém může únava po dovolené signalizovat.
Domů
Sdílet
Diskuse