Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. srpna 2022 11:00
Čas čtení 6:10
Radim Šlechta

Zdravější, produktivnější, klidnější. Týden jsem používal českou aplikaci VOS.health na zlepšení mentálního zdraví

Zdravější, produktivnější, klidnější. Týden jsem používal českou aplikaci VOS.health na zlepšení mentálního zdraví
Zdroj: Unsplash/bruce mars/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MODERNÍ TECHNOLOGIE ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Otestovali jsme českou aplikaci VOS.health, která pomáhá dlouhodobému zlepšování duševního zdraví.

Nemůžu se k tomu dokopat. Nechce se mi vařit, objednám pizzu. Proč na mě všichni tak koukají? Podobné myšlenky proběhly hlavou asi každému z nás. Prokrastinace, nízká produktivita, dávání přednost rychlému jídlu před tím zdravým, špatná kondice, nepevné vztahy nebo stres. Toto vše zažívá značné množství lidí. Velká část z nás by přitom všechny tyto „negativní vlastnosti“ ráda překonala a žila vyrovnanější, klidnější a spokojenější život.

 
Cesta za duševní pohodou a zdravým životním stylem je ale složitá a možná o to složitější v době, kdy společnost objímá obrovský tlak na výkon. Dokonalí lidé v reklamách, motivační videa a citáty nám na jedné straně mohou pomoci motivovat se k životním změnám, často ale dosahují spíš opačného efektu. Lidé se při sledování cizích životů uzavírají s myšlenkou: „Tohoto já nikdy nedosáhnu.“

 
Mapu k sebepřijetí, zdravým návykům a celkovému duševnímu klidu nám mohou pomoci najít terapeutky a terapeuti (v některých případech i kvalitní koučky a koučové). Terapie pro mnoho lidí ale představují velký krok, který je těžké učinit. Nemluvě o tom, že kapacity opravdu dobrých terapeutů jsou omezené a čekací lhůta dlouhá. Kéž by tak existoval nějaký terapeut do kapsy. Takový, kterého mohu nosit všude s sebou a který mi pomůže, když zrovna potřebuji.

 
Aplikace VOS.health od českých vývojářů by měla jednoho takového terapeuta do kapsy suplovat. Svým uživatelům nabízí individuální „plán cesty za duševní pohodou“, databázi dechových cvičení, guided journaling i ověřené testy well beingu, deprese nebo úzkosti. Kromě toho můžeš využít individuální konzultace specialistů po chatu, případně se obrátit na některou z nabízených krizových linek.

Guided journaling, v češtině vedené psaní deníku, je metoda, kdy si denně zapisuješ odpovědi na položené otázky. Zpravidla dostáváš tu stejnou otázku jednou za rok, což ti pomůže pozorovat, jak se za určitou dobu změnila tvoje osobnost.

 
Jiří Diblík a Ondřej Kopecký, kteří za VOS.health stojí, se dostali do evropského žebříčku Forbes 30 pod 30. V rozhovoru pro DVTV popsali aplikaci právě jako terapeuta do kapsy a jako dobrý doplněk ke skutečné terapii. Zároveň zdůraznili, že aplikace nemá nahradit skutečná sezení, a pokud tě trápí deprese nebo úzkosti, doporučují vyhledat odbornou pomoc. VOS.health však podle nich může na cestě výrazně pomoci.

VOS.Health
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

 
Aplikaci VOS.health jsem se rozhodl vyzkoušet na vlastní duši a týden jsem postupoval podle rad, které mi dávala. Níže se dočteš, co všechno mi aplikace dala i jaké jsou její limity. 

Abych byl fér, musím na začátek říct, že kromě VOS.health pravidelně navštěvuji terapie, věnuji se meditacím, rád zkouším nové techniky na budování návyků nebo zvládání stresu a péče o duševní zdraví patří k mým hobby. Je tedy možné, že dopady aplikace u mě se budou lišit od člověka, který začíná od píky. 

Poznej sám sebe

Cesta za lepším mentálním zdravím a duševní pohodou může být občas trnitá. Navíc je potřeba projít hned několik vedlejších cestiček, abychom věděli, kudy se správně vydat. VOS.health se tě snaží všemi cestami postupně provést tak, aby se ti k vysněnému cíli podařilo dostat co možná nejsnadněji.

VOS.health
Zdroj: VOS.health

 
Vedle obecně prospěšných praktik se aplikace snaží zlepšit konkrétní oblasti tvého života, ve kterých možná všechno není tak, jak by být mělo. Udržitelná spokojenost se podle vývojářů (i podle různých konceptů pozitivní psychologie) skládá z několika pilířů, které je potřeba mít v rovnováze.

 
Když se tedy do aplikace zaregistruješ, zeptá se tě, jak jsi na tom se svou produktivitou, fyzickou aktivitou, zvládáním stresu, vztahy s blízkými lidmi, spánkem a stravováním. Sama ti pak doporučí oblast, na které je potřeba zapracovat, aby ti bylo lépe. Doporučení aplikace můžeš přijmout nebo si vybrat cíl podle vlastního uvážení. Přece jen jsi to právě ty, kdo se zná nejlépe.

 
Já jsem si v rámci svého plánu zvolil jako hlavní cíl zlepšit svou produktivitu. Podíval jsem se ale i na plány ostatních cílů.

Dlouhá cesta po malých krůčcích

Když chceme zapracovat na určité oblasti svého života, často můžeme mít tendenci „nějak to urvat“. V neděli se pořádně najíme, protože od pondělí nastává přísná dieta. Večer si pustíme video „ranní rutiny nejbohatších lidí na světě“ a s odhodláním řídíme budíky na 4:30, plánujeme jógu, pětikilometrový běh, studenou sprchu a dvě hodiny práce na vedlejším podnikání.


Většina lidí podobným způsobem shoří hned na začátku. Není divu. Bez tréninku maraton pravděpodobně nezaběhneme a mentální stabilitu si taky nevybudujeme bez dlouhodobě zdravých návyků. 

VOS.Health
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

 
Aplikace místo agresivního omezení nabízí určité pozvolné rozšiřování komfortní zóny. Ke svému běžnému dni jednoduše přidáš pár minut, které vlastně ani nezaregistruješ, ale jejich efekt je z dlouhodobé perspektivy značný.

 
Zlepšování konkrétních oblastí života probíhá v rámci denních výzev. Na jejich splnění máš, jak název napovídá, čtyřiadvacet hodin a představují drobné změny, které obvykle zvládneš do pár minut. 

 
V případě zlepšení produktivity tě aplikace například vyzve, ať přečteš dvacet stránek ze své rozečtené knihy (ne nutně naráz), případně si půl hodiny máš číst nebo poslouchat něco o tématu, které tě zajímá. Důležité je zde vypíchnout, že tě VOS.health nenutí půl hodiny pracovat na seminárce nebo přečíst dvacet stran povinné četby. Jde o skloubení produktivity a zábavy. 

 
Podobné výzvy se objevují i v rámci jiných oblastí. Pokud potřebuješ zlepšit stravu, aplikace ti doporučuje sníst jeden kousek ovoce, nakoupit suroviny na zdravé jídlo. V případě cesty ke zlepšení kondice může tuto výzvu představovat třeba protáhnutí se u tvého oblíbeného seriálu.

Čtyři minuty v aplikaci denně

Protože změny se nedějí v mobilu, ale v reálném životě, dbá VOS.health na to, abys v něm strávil*a jen několik málo minut denně. Každý den ti dá několik úkolů, které je potřeba splnit. Ty se v čase průběžně mění a každý den ti na domovské stránce přistane nová kombinace otázky do deníku, denní výzvy nebo třeba dechového cvičení.

VOS.Health
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

 
Odpovědět na otázku by ti nemělo trvat déle než pár minut, stejně tak zmíněná cvičení. Těch má VOS.health hned několik. Pomáhá prodýchat úzkostné stavy, nabrat ráno energii nebo si ulevit od bolesti. V průběhu užívání se postupně seznámíš s každým z nich a zjistíš, které ti nejvíc vyhovuje. Aplikace ti doporučí i délku cvičení, kterou si můžeš přizpůsobit podle sebe. Pokud si chceš přečíst víc o dechových cvičeních a jejich vlivu na psychiku, psali jsme o nich zde

Doporučeno
Tři týdny jsem se věnoval různým dechovým cvičením. Které mi pomohlo nejvíce snížit stres? Tři týdny jsem se věnoval různým dechovým cvičením. Které mi pomohlo nejvíce snížit stres? 31. prosince 2021 9:00

Od vedeného deníku k psychoanalýze

Aplikace původně začínala jako vedený deník, což je také její nejsilnější stránka. Každý den ti položí novou otázku a několikrát denně ti připomene zapsat si, jak se zrovna cítíš. V průběhu času pak pozoruješ, kdy ti bylo lépe, kdy hůř a co dobrou nebo špatnou náladu způsobilo.

 
Na cestě k sebepoznání mají pomoci také psychologické dotazníky, které měří míru depresivity, úzkosti a celkové pohody. Ty si můžeš dělat libovolně často a postupně sledovat, jak se tvůj stav zlepšuje.

VOS.Health
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

Odměny prostě fungují

Náš mozek miluje odměny v podobě dopaminu. Těch instantních se nám dostává při sexu, jídle nebo během sledování roztomilých videí na TikToku. Větší, ale hůř dosažitelné dostáváme z dobře odcvičeného tréninku, zdravého jídla, kvalitního spánku nebo meditace.

Dopamin je neurotransmiter, který zjednodušeně řečeno zodpovídá za potřebu pocitu štěstí.

 
Největší problém u odměn ale je, že daleko častěji sáhneme po těch, které dostáváme rychleji. Proč bychom měli čekat, až se nám vyplaví dopamin po běhání, když si můžeme dát čokoládu? Proč meditovat, když můžeme scrollovat instagramový feed?

 
„Náročnější“ odměny bychom měli vyhledávat víc kvůli tomu, že dlouhodobě zvyšují základní hladinu dopaminu. Když jednorázová dávka dopaminu poklesne po tom, co čokoládu dojíme, máme tendenci ji zvýšit další kostičkou, která nám ale už nedá tak dobrý pocit. Z dlouhodobého hlediska se pak na těchto odměnách stáváme závislými a jen těžko se nám funguje bez nich.

 
VOS.health kombinuje okamžité odměny s těmi zdravými. Dobrý pocit získáváme, když nám aplikace dá odznáček za další splněný den (podobně fungují například srdíčka na sociálních sítích), a dlouhodobě nám pomáhá zvyšovat štěstí pomocí výše zmíněných výzev. Každý den tak můžeš usínat s tím, že jsi jej strávil o něco lépe, smysluplněji a zdravěji než ten předchozí. 

Jsem na cestě. A co dál?

Když postupně procházíš jednotlivými denními výzvami a plníš úkoly v podobě dechových cvičení, přečtení odborných článků nebo sleduješ, jak se zrovna cítíš a proč, postupně se podle aplikace bude tvoje nálada a konkrétní oblast tvého života zlepšovat.

 
Pokud ale cítíš, že na svou cestu nestačíš, nabízí ti VOS.health i konzultace s odborníky přes chat, případně tě dokáže odkázat na některou z krizových linek. Chat samozřejmě nemůže nahradit pravidelné terapie, ale dokáže ti poskytnout jiný pohled na problém, který zrovna řešíš.

 
VOS.health jako průvodce na cestě za klidnějším a naplněnějším životem funguje. Jednotlivé výzvy a úkoly jsou snadné, většinou do pár minut splnitelné a vzbuzují motivaci je opravdu splnit. Právě už kvůli tomu, že jsou snadné, v nich většinou nechceš selhat. Sám jsem si za týden používání zvykl zkontrolovat aplikaci jako součást ranní rutiny a zjistit, kdy si budu moci udělat čas pro sebe a trochu se posunout. Nehledě na to, že jsem za týden přečetl výrazně víc než obvykle a donutil jsem se i po návratu z práce se dovzdělávat, cvičit na nástroje a věnovat se psaní fikce.

 
Aplikace sice nabízí hmatatelné zlepšení v řádu měsíců používání, už za pár dní se ti ale může dostat dobrého pocitu z toho, že se se sebou učíš pracovat. Jediné, co aplikaci může chybět, je nedostatek odborných materiálů v češtině, což je ale pochopitelné, protože vývojáři staví VOS.health jako mezinárodní nástroj. V kombinaci s terapiemi se může jednat o doopravdy účinný nástroj a bude určitě velmi zajímavé sledovat, kam se bude VOS.health (i jeho uživatelé) posouvat.

Domů
Sdílet
Diskuse