Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. března 2023 7:00
Čas čtení 7:17
Radim Šlechta

Small Dick Energy aneb Jak se malé penisy staly stigmatem

Small Dick Energy aneb Jak se malé penisy staly stigmatem
Zdroj: Pexels/Dainis Graveris
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MUŽSKÉ ZDRAVÍ SEX SEXISMUS SEXUALITA
Uložit Uložené

Fenomén Big Dick a Small Dick Energy je populárním označením sebevědomých lidí nebo urážkou mužů, kteří si egem „cosi“ kompenzují. Jejich používání ale může ubližovat.

Doporučeno
Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? 9. března 2023 11:00

Existují dva typy lidí. Ti, kteří neváhají pomoci v každé situaci a většinou se dokáží zachovat správně, i když ví, že budou čelit konfrontaci nebo posměchu. To dokáže i nemálo boostnout jejich charisma. A pak jsou lidé, kteří se správně nechovají, pohybují se na hranici toxicity a raději bychom je ve svém okolí neměli. Převážně v druhém případě, pokud se bavíme o mužích, máme velmi rychle jasno. Toxický jedinec si svým neurvalým chováním něco tak trochu kompenzuje.

A přesně pro ně se také v posledních letech ujala nálepka „Small Dick Energy“. Otázka ale je, do jaké míry zasahuje přímo tyto jedince a zda jen nepřispívá k obecnému problému toxické maskulinity, proti které se progresivní proud snaží (často úspěšně) bojovat.

Obecné pravidlo „někdo se chová jako idiot, proč asi?“ je v nás tak nějak zakořeněné, vždyť se s ním setkáváme téměř každý den, aniž bychom si to možná uvědomovali.

Příkladem z nedávné doby je šarvátka mezi Andrewem Tatem a Gretou Thunberg. Kontroverzní influencer ukázal klimatické aktivistce svoje našlapané auto s tím, že jí na e-mail pošle svůj kompletní vozový park včetně veškerých emisí. Greta na jeho výzvu pohotově odpověděla, že ji má kontaktovat na adrese [email protected] (možné přeložit jako energiemaléhopindíka@začnižít.com). V další výměně Tate uvedl, že vždycky věděl, že Greta Thunberg má malý penis a její mail ho v předpokladu ještě utvrdil.

Kromě potyčky dvou lidí ale začaly do vlákna přispívat i osoby, kterým se nelíbilo, jak Thunberg Tatea „odpálila“. Vadilo jim, že používá velikost penisu jako nástroj k zesměšnění a podporuje myšlenku, že každý vlastník sporťáku si svým autem jen kompenzuje svoje niterní nejistoty. Vyostřená diskuse okolo tématu Big, případně Small Dick Energy proběhla i v české feministické skupině Everyday Patriarchy Bullshit na Facebooku.

Doporučeno
S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová 8. března 2023 6:00

Na otázku, jestli je v pořádku obrazně vytahovat penis a jeho velikost, když chceme někoho usadit, se nepodařilo v diskusích najít konsenzus. Reference na charisma odvozené od velikosti genitálií ale padaly, padají a pravděpodobně ještě padat budou. Vtípek o velikosti použil Zac Efron ve filmu 17 Again (2007), Shrek a rubrika „malopé*ák týdne“ se vyhlašuje v populárním podcastu Chumelenice.

Lepší z vlastností přisuzovali někteří uživatelé sociálních sítí během předvolebních debat klidněji vystupujícímu Petru Pavlovi, Andrej Babiš dostával opačnou nálepku.

Obecné pravidlo „někdo se chová jako idiot, proč asi?“ je v nás tak nějak zakořeněné, vždyť se s ním setkáváme téměř každý den, aniž bychom si to možná uvědomovali. A než se dostaneme k samotnému vysvětlení problematiky tohoto používání, je fér uvést, že nejspíš nikdo v této oblasti nebude úplně bez viny.

Od Ariany Grande k Breaking Bad

K popularitě výrazu Big Dick Energy původně pomohla Ariana Grande. Ta na Twitteru zveřejnila chválu směrem ke genitáliím svého (nyní bývalého) přítele Petea Davidsona. Pojem Big Dick Energy se následně rozrostl (jakkoliv to v tomto kontextu může znít divně) do takové míry, že dnes na internetu najdeme jen menšinu lidí, kteří by slovní spojení nechápali. A to i přesto, že nikdo nedokáže přesně určit, jak přesně taková „energie“ vypadá.

Doporučeno
Nekonečný death count a akce. Viděli jsme John Wick: Chapter 4, máš si koupit lístek do kina? Nekonečný death count a akce. Viděli jsme John Wick: Chapter 4, máš si koupit lístek do kina? 22. března 2023 11:00

O tom, kdo vyzařuje Big Dick Energy (případně Small Dick Energy), najdeme ohromné množství různících se příspěvků. V obecné rovině se první z „energií“ připisuje lidem, kteří mají odvahu udělat něco dobrého, i když to zrovna nemusí představovat populární krok, na názoru ostatních jim totiž nezáleží. Druhá vlastnost většinou poukazuje na toxické chování, které je v tomto pojetí známkou kompenzace čehosi, obvykle nespokojenosti s vlastní genetickou výbavou.

Táta, který mlátí děti a agresivně na ně křičí? Small Dick Energy. Muž, jenž si na sebe vezme sukni bez ohledu na to, co si o něm budou myslet jeho přátelé? Big Dick Energy. Lepší z vlastností přisuzovali někteří uživatelé sociálních sítí během předvolebních debat klidněji vystupujícímu Petru Pavlovi, Andrej Babiš dostával opačnou nálepku.

Babiš, Pavel.
Babiš, Pavel. Zdroj: Refresher/Úřad vlády ČR

Na druhé straně ale TikTok zaplavují sestřihy opravdových alfa nebo sigma mužů (typicky Patrick Bateman z American Psycho, Walter White z Breaking Bad nebo Tommy Shelby z Peaky Blinders), kteří rozhodně nepatří k typům lidí s neotřesitelnou morálkou. Přesto je lidé označují vedle nálepek jako sigma male právě i tou „větší“ z těchto energií.

Nezabere moc času, než najdeme bezpočet anket o tom, kdo z herců*hereček, veřejně známých osobností nebo filmových a seriálových postav disponuje BDE. Lifestylové servery zaplavují články, kde takové lidi přímo vybírají redakční týmy magazínů.

Doporučeno
KVÍZ: České filmové hlášky. Poznáš je všechny? KVÍZ: České filmové hlášky. Poznáš je všechny? 14. března 2023 8:30

V českém kontextu na toto téma glosovala Zuzana Fuksová na Radiu Wave (z českých celebrit přisoudila BDE přebalujícím mužům, Martinu Veselovskému, Miladě Horákové nebo Zdeňku Pohlreichovi). Přestože je výběr lidí Big Dick Energy podle určitých hodnot soudícího, Small Dick Energy má jasně definovaný základ, který tkví právě v kompenzaci.

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich. Zdroj: Refresher

Problém obvykle bývá v hlavě

Je vlastně jedno, kdo si čím své přisouzené pochybnosti kompenzuje. Najít se dají totiž tak trochu v každém chování. Někdo se chová toxicky k ostatním, jiný se nejistotu snaží dohnat obrovskými svaly, další si kupuje drahá auta. Vlastnosti Small Dick Energy se ale přisuzují i těm, kteří ostatním drahá auta závidí nebo nedokážou rázně zasáhnout, když vidí nespravedlnost.

Small Dick Energy na adresu sexisticky, rasisticky nebo šovinisticky se chovajících mužů zní nejen z úst stejné skupiny, ale i z progresivního tábora.

Subjektivní hodnocení Small Dick Energy ale podporují i některé průzkumy. Server OnBuy přišel s anketou, v níž měli muži odpovídat na několik otázek týkajících se výplaty, pracovní pozice a velikosti penisu. Ukázalo se, že většina mužů s nadprůměrnou výplatou a ve vedoucích pozicích ve skutečnosti patřila k těm s podprůměrně velkými genitáliemi.

Doporučeno
Vyfoukli jim slávu, peníze i Nobelovu cenu. Historie je plná mužů, kteří ženám kradou nápady, objevy či vynálezy Vyfoukli jim slávu, peníze i Nobelovu cenu. Historie je plná mužů, kteří ženám kradou nápady, objevy či vynálezy 17. března 2023 11:00

Za dalším experimentem, tentokrát z letošního roku, stojí University Collage London. Ta dala mužům nadsazenou informaci o průměrné velikosti penisu a následně je nechala zhodnotit, jak se jim líbí určité typy aut. Silnější, dražší a luxusnější vozy si většinou měli chuť pořizovat ti, kteří ve výzkumu vnímali vlastní penis jako podprůměrný.

Ani jeden z průzkumů neprošel odbornou recenzí, druhý navíc předkládal účastníkům záměrně zkreslená data. Do jisté míry ale oba koncept těchto dvou energií podporují. Lze se jen těžko divit, že se na adresu mužů s drahými auty nebo se špatným chováním skloňuje zmíněná Small Dick Energy. Problém je, že na první pohled poměrně nevinné nadávky mají dopad jinde, než by si možná část lidí přála.

Boj patriarchátem proti patriarchátu

Small Dick Energy na adresu sexisticky, rasisticky nebo šovinisticky se chovajících mužů zní nejen z úst stejné skupiny, ale i z progresivního tábora. Ve zmíněné diskusi v české feministické skupině se objevovaly názory ve smyslu „na hrubý pytel hrubá záplata“ a podobné názory zní i z diskusí na Redditu, které se tématem zabývají.

Doporučeno
Tahle role není pro starý: Jak Hollywood vymazává ženy a vede je k plastickým operacím Tahle role není pro starý: Jak Hollywood vymazává ženy a vede je k plastickým operacím 25. února 2023 15:00

Sexuoložka Ness Cooper ale v jednom z rozhovorů upozornila, že vtipy (nejen) na internetu po chvíli začínají žít vlastním životem, a zasáhnout tak mohou nejen původního adresáta, ale i mnoho lidí, kteří se kvůli velikosti penisu považují za nedostatečné.

„Musíme více přemýšlet o kontextu, protože něco takového se šíří po internetu a sociálních sítích prostřednictvím memů a jiných metod, které bohužel mohou být použity jinými v kontextu hanobení těla,“ komentovala Ness výše zmíněný post na adresu Andrewa Tatea.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Elle Stanger, CSE (@stripperwriter)

„Musíme vzít v úvahu, že se objeví spousta komentátorů a jednotlivců, kteří budou na tweet reagovat po svém, což může mít velký dopad na stereotypy o těle, stud za tělo, a dokonce i na maskulinitu, protože někteří z nich si mohou věci přebrat jinak, než původní komentátor zamýšlel. Všichni známe někoho se Small Dick Energy, ale existují lepší způsoby, jak říct ‚mizogynní ubožák‘, které nejdou pod pás.“

Doporučeno
DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can 19. března 2023 11:00

Redaktorka serveru Everyday Feminism Robin Tran navíc zdůrazňuje, že na pozadí obyčejného posměšku se skrývá výsměch, že lidé se Small Dick Energy jednoduše nejsou „dostatečně mužní“. Velký penis pak má značit i velkého, dravého a úspěšného muže. Posměšek na adresu genitálií tak podle ní ignoruje veškeré ostatní osoby s penisem a přispívá k jejich nepřímému zpochybnění.

Už v Eposu o Gilgamešovi hlavního hrdinu charakterizuje mimo jiné jeho „tři lokty dlouhé mužství“.

„Zaprvé ignoruje trans lidi a předpokládá, že penis mohou mít pouze muži. Redukuje pojem muž na jejich genitálie. Ve skutečnosti nemají genitálie nic společného s něčí genderovou identitou. Zadruhé, stigmatizuje těla intersexuálních lidí. Zatřetí předpokládá, že tradiční genderové role jsou ideální a že muži jsou opravdovými muži pouze tehdy, pokud jsou agresivní. A konečně je zde nenápadně naznačeno, že každý, kdo nemá mužské vlastnosti, zejména muž, by měl být zesměšňován, protože nedostatek mužnosti  a tedy feminizace  znamená, že jste slabí,“ komentovala Tran v jednom ze svých textů.

penis
Zdroj: Unsplash.com

Kromě trans a intersex lidí se ale sekundárně podobné zesměšňování může emočně dotknout mužů, kteří sice Small Dick Energy v tradičním pojetí vyzařovat nemusí, ale velikost jejich penisu je trápí. Někteří z nich svoje pocity reflektovali v diskusích na Redditu. „Není to o tom, že někomu řeknete, že má malý penis, ale že se chová, jako by ho měl. Určité vlastnosti, kterou člověk nemůže ovlivnit, se tak dává negativní význam,“ konstatoval jeden z uživatelů.

Doporučeno
Někteří muži se bojí projevovat emoce. Na vině může být i dogma, že kluci nepláčou, říká psychoterapeut (Rozhovor) Někteří muži se bojí projevovat emoce. Na vině může být i dogma, že kluci nepláčou, říká psychoterapeut (Rozhovor) 10. července 2022 11:30

„Používáme slangové výrazy pro penisy, abychom hanlivě označili muže, jejichž chování je ve skutečnosti představením právě této maskulinní ideologie, kterou jim společnost vnucuje: jsou násilní, riskují, jsou ‚silní‘ a nejsou ženští. Redukovat jejich chování na ‚kompenzaci‘ velikosti penisů je snadné východisko, hra, která nám umožňuje odhlédnout od sil, které tyto muže nutí, aby takto vystupovali pro své okolí. Jejich publikum tyto diktáty ideologie mužnosti otevřeně přijímá a výslovně je oslavuje a schvaluje,“ komentuje fenomén Small Dick Energy Emily Willingham, vědecká redaktorka Scientific American.

Standardy hledáme v pornu. Cokoliv menšího je pro smích

Důvody, proč primárně jako společnost útočíme na velikost genitálií, se mohou lišit. Jedním z nich je, že velikost penisu ve společnosti demonstrovala sílu. Ostatně už v Eposu o Gilgamešovi hlavního hrdinu charakterizuje mimo jiné jeho „tři lokty dlouhé mužství“. V pornografii většinou vidíme mužskou dominanci, kterou velmi nadprůměrná velikost genitálií umocňuje.

Doporučeno
Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy 30. ledna 2023 8:30

Při takto nastavených hranicích velikosti a ve světě, kde jde spíš o dravost než o empatii, se pak v rámci sebepřijetí lze jen stěží spokojit s čímkoliv menším (z průzkumu Radboud Universiteit navíc vyplynulo, že jen 55 % mužů je s velikostí svého penisu spokojeno). A to i kvůli tomu, že menší penis evokuje také menší schopnost sexuálně uspokojit partnerku nebo partnera. I v tomhle případě je ale realita trochu jiná.

Doporučeno
Od faraonů po Harryho Stylese. Gender fluid fashion tu byla vždycky, i když ti prarodiče tvrdí opak Od faraonů po Harryho Stylese. Gender fluid fashion tu byla vždycky, i když ti prarodiče tvrdí opak 20. března 2023 8:30

„Stereotypně bylo mnoha lidem řečeno, že větší penisy znamenají, že dokáží poskytovat a přijímat větší potěšení, což vedlo také k hierarchii mezi muži a ženami. Nyní ale víme, že pokud jde o potěšení, nejde o velikost,“ uvedla sexuoložka Ness Cooper ve výše zmíněném rozhovoru. Uspokojení partnera nebo partnerky ostatně daleko víc pramení z komunikace. Například z toho, co nám je nebo není příjemné, a zaměření na akt jako takový se vším, co k němu v každém z konkrétních případů patří.

Small Dick a Big Dick Energy bychom měli raději z rejstříku nadávek vymazat, i když je používáme poměrně hojně. Podobně jako fatshaming totiž může opravdu zasáhnout. Často navíc ty, kteří podobnou energii možná vůbec nevyzařují. Až tě příště naštve neomalenec se špatně zaparkovaným SUV nebo nějaký troll na internetu, ber to jako příležitost nechat si narůst něco, co těmto lidem opravdu chybí. Nejsou to centimetry v rozkroku, ale empatie.

Domů
Sdílet
Diskuse