Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2023 18:35
Čas čtení 0:37
Kristýna Dobiášová TASR

Veřejnost pobouřila výstava 100 mrtvých těl, která exhumovali ze hřbitova. Roste na nich plíseň, zlobí se v Mexiku

Veřejnost pobouřila výstava 100 mrtvých těl, která exhumovali ze hřbitova. Roste na nich plíseň, zlobí se v Mexiku
Zdroj: Wikimedia Commons/Mexican Government
ZAJÍMAVOSTI MEXIKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Výstava mumifikovaných ostatků lidí exhumovaných v letech 1870–2004 ze hřbitova v Guanajuatu kvůli nedostatku místa vyvolala polemiku a debatu o tom, zda jde o místní kulturní dědictví, nebo o neetické zneužívání mrtvých.

Lidské ostatky se dostaly do centra pozornosti veřejnosti poté, co byly některé mumie převezeny k vystavení do mexického hlavního města Mexico City. Informuje o tom TASR díky zprávě agentury AFP. Mexický Národní institut antropologie a historie (INAH) totiž upozornil, že na některých částech mumifikovaných těl pravděpodobně začala růst plíseň.

Doporučeno
Potřebuješ si zdřímnout během dne? Jen do toho, naznačuje vědecká studie Potřebuješ si zdřímnout během dne? Jen do toho, naznačuje vědecká studie 21. června 2023 16:22

Více než sto mumií, včetně mumifikovaných dětí a novorozenců, je vystaveno ve třech muzeích v Guanajuatu. Proces mumifikace probíhal přirozeně postupným vysycháním ostatků, cituje TASR agenturu AFP.

Vzniklá komise bude usilovat o obnovení důstojnosti mumifikovaných osob

Vystavení vyvolalo vlnu kontroverzí a debat o tom, zda je etické takto vystavovat lidské ostatky. Jelikož se nepodařilo najít příbuzné exhumovaných těl ani je kontaktovat, prohlásily místní úřady těla za „kulturní dědictví“ a umožnily jejich vystavení pro veřejnost.

INAH proto vytvořil specializovanou komisi pod vedením antropologa Ilana Leboreira, která má prozkoumat podmínky, v nichž jsou mumie uchovávány, a pátrat po jejich totožnosti. Leboreiro dodal, že komise bude také usilovat o „obnovení důstojnosti“ mumifikovaných osob.

Domů
Sdílet
Diskuse