Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2023 16:22
Čas čtení 0:51
TASR

Potřebuješ si zdřímnout během dne? Jen do toho, naznačuje vědecká studie

Potřebuješ si zdřímnout během dne? Jen do toho, naznačuje vědecká studie
Zdroj: Pixabay/Claudio_Scott/volně k užití
ZDRAVÍ VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědecký tým zjistil, že krátké spánky během dne mohou oddálit atrofii mozku. Dochází k ní ve stáří a při neurodegenerativních onemocněních. Vyplývá to ze studie časopisu Sleep Journal, na které spolupracovali vědkyně a vědec z Londýna a Uruguaye.

Předchozí studie z minulosti naznačovaly, že delší epizody spánku během dne by mohly být jedním z prvotních příznaků Alzheimerovy choroby. Nejnovější zjištění však dokazují, že krátká zdřímnutí dokáží zlepšit schopnost lidí učit se nové věci a chránit mozek před atrofií čili „scvrkáváním“. Informuje o tom TASR.

Doporučeno
Jakého maximálního věku se můžeš dožít? Věda zná odpověď Jakého maximálního věku se můžeš dožít? Věda zná odpověď 21. června 2023 9:45

Tento proces se přirozeně objevuje s postupným stárnutím, ale u lidí trpících neurodegenerativními onemocněními či kognitivními obtížemi. Vznik těchto onemocnění by zároveň mohl souviset s problémy se spánkem.

„Našli jsme propojení mezi pravidelnými krátkými dobami spánku během dne a zvětšenou mozkovou kapacitou, což by mohlo být důkazem, že dřímání poskytuje určitou ochranu před neurodegenerativními procesy, neboť kompenzuje nedostatečný (noční) spánek,“ uvedl vědecký tým. Ten v rámci studie zkoumal více než 35 000 lidí a snažil se zjistit, zda je určitá kombinace genetických variant, způsobující predispozici k pravidelnému dennímu zdřímnutí, propojená i s mozkovou kapacitou, kognitivními schopnostmi a dalšími znaky zdravého mozku.

Doporučeno
Kvíz: Jak dobře si pamatuješ Okresní přebor? Otestuj své znalosti Kvíz: Jak dobře si pamatuješ Okresní přebor? Otestuj své znalosti 20. června 2023 8:30

Není jasné, zda mají krátké spánkové epizody během dne stejné benefity i pro lidi bez uvedené genetické predispozice, kterou má nejméně jedno procento populace. Spánek kratší než 30 minut tedy může být prospěšný a sloužit jako prevence demence či jiných onemocnění. Tým v této souvislosti zdůraznil, že spánkové návyky jsou obecně důležitým faktorem zdravě se vyvíjejícího mozku. Tak až si budeš příště potřebovat přes den „dáchnout“, nemusíš mít výčitky.

Domů
Sdílet
Diskuse