Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2023 9:45
Čas čtení 0:50
Tereza Šnajdrová

Jakého maximálního věku se můžeš dožít? Věda zná odpověď

Jakého maximálního věku se můžeš dožít? Věda zná odpověď
Zdroj: Unsplash/CDC/volně k použití
ZAHRANIČÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Maximální délka života muže je o více než rok nižší než maximální délka života ženy.

Vědectvo z univerzit v nizozemském Tilburgu a Rotterdamu zkoumalo, jakého maximálního věku se může člověk dožít. Podle profesora Johna Einmahla, který výzkum vedl, je maximální délka života ženy 115,7 roku a maximální délka života muže 114,1 roku, píše Indy100. „Průměrná délka života se prodloužila, nicméně maximální strop se nezměnil,“ řekl Einmahl pro Medical Express.

Doporučeno
Třetina Čechů a Češek nespoří na důchod, i když ví, že je čeká chudoba. Kdy začít šetřit a s kolika miliony jít do penze? Třetina Čechů a Češek nespoří na důchod, i když ví, že je čeká chudoba. Kdy začít šetřit a s kolika miliony jít do penze? 16. června 2023 14:31

Výsledky výzkumu se opírají o práci statistiků, kteří zkoumali údaje 75 000 lidí, kteří v posledních 30 letech zemřeli v Nizozemsku. Z toho pak vyplývá, že průměrná délka se sice prodloužila, ale stále má nějaký maximální strop. „Průměrná délka života se prodloužila, nicméně maximální strop se nezměnil,“ komentoval výsledky vedoucí výzkumu John Einmahl. 

Maximální délka života ženy je 115,7 roku a maximální délka života muže 114,1 roku. Jen pro upřesnění, nejedná se o průměrnou délku života, ale o délku dožití. Tedy o to, kolika let se mohou lidé dožít, pokud se o sebe budou starat. 

Doporučeno
„Přikázal mi, abych si tam strčila ještě dlouhou dýku.“ Bestie z Brna zavraždila muže a jeho partnerku brutálně znásilňovala „Přikázal mi, abych si tam strčila ještě dlouhou dýku.“ Bestie z Brna zavraždila muže a jeho partnerku brutálně znásilňovala 21. června 2023 6:00

Výsledky nizozemské studie korelují se studií provedenou v Americe, která přinesla velmi podobné výsledky. Vědectvo v USA zjistilo, že je velmi nepravděpodobné, že by se maximální délka života někdy prodloužila nad 115 let. Znamená to, že nám Oasis v písni Live Forever lhali? 

Možná ne. Pamatuješ na Francouzku Jeanne Louise Calment, která se dožila neuvěřitelných 122 let? Očividně existují výjimky, které toto pravidlo vyvracejí. 

Domů
Sdílet
Diskuse