Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. června 2023 6:00
Čas čtení 6:18
Tereza Šnajdrová

„Přikázal mi, abych si tam strčila ještě dlouhou dýku.“ Bestie z Brna zavraždila muže a jeho partnerku brutálně znásilňovala

„Přikázal mi, abych si tam strčila ještě dlouhou dýku.“ Bestie z Brna zavraždila muže a jeho partnerku brutálně znásilňovala
Zdroj: ČTK/Galgonek Vladislav
ZAJÍMAVOSTI BRNO JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRIMI NEJZNÁMĚJŠÍ PŘÍPADY ČESKÉ MORDPARTY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

„Netušila jsem, kolik je hodin. Jen vím, že mi do pochvy strkal klacek a nohu od židle. Byla to strašná bolest. Tekla mi krev,“ popsala hrůzostrašnou noc partnerka zavražděného.

Případ, který se odehrál v roce 2009 v Brně, stále budí hrůzu. Marta s Petrem se v brněnském baru U Pirátů dali do řeči s jistým Radimem Odehnalem, u kterého se rozhodli také přenocovat. To se jim však stalo osudným. Neléčený sexuální deviant nejprve Petra zavraždil a Martu pak opakovaně znásilňoval brutálními způsoby, zatímco tělo zavražděného pálil přímo na svém dvorku.

Článek je součástí nové série Nejznámější případy české mordparty. Zapni si upozornění, ať nepřijdeš o žádný z příběhů, které pro tebe chystáme.
Doporučeno
Popis vraždy ho dostával do transu: Sexuální deviant brutálně ukopal a znásilnil ženu na Prostějovsku, brzy mu vyprší trest Popis vraždy ho dostával do transu: Sexuální deviant brutálně ukopal a znásilnil ženu na Prostějovsku, brzy mu vyprší trest 10. května 2023 11:00

Neprůbojný a tichý muž nabídl páru nocleh

Děsivý případ, který i po letech budí hrůzu, se odehrál v noci ze 29. na 30. března 2009 v brněnské čtvrti Komárov. Dvacetiletá Marta a její o 12 let starší přítel Petr se tehdy zastavili v baru U Piráta, kde nad šálkem čaje přemýšleli, kde onoho večera přespí. Nedaleký hotel pro ně byl příliš drahý a moc možností už nezbývalo. Tu se dal pár do řeči s Radimem Odehnalem, tamním usedlíkem, který Petrovi nabídl cigaretu a také nocleh. Trojice tedy dopila své nápoje, zaplatila a odebrala se k muži, který bydlel nedaleko.
 
„Odehnalovi se svěřili, že nemají kde bydlet, a on jim nabídl, že můžou přespat u něj, že to není problém, že bydlí nedaleko. Oni na tuto nabídku kývli, aniž by ho znali. Poškozená tehdy z nabídky necítila žádný sexuální podtext, byla to normální výpomoc,“ popsal operativec Jan Knybel. Svědci později Odehnala popisovali jako milého, tichého, slušného a neprůbojného muže. Ukázalo se však, že pravda je někde jinde…

krev
Zdroj: Unsplash/Phoebe T/volně k použití


Po příchodu do domu Odehnal páru nabídl, že můžou ještě popít a popovídat si o životě. Marta s Petrem však tuto nabídku odmítli. Byli unavení a chtěli jen spát. Odehnal jim proto zatím ve vedlejší místnosti připravil matraci na spaní a šel si uvařit drogu, kterou pravidelně užíval. Pravděpodobně nějaký čaj z houbiček.
 
„Petr se šel vykoupat. Po něm jsem šla do koupelny já. Za oknem jsem si všimla Odehnala, který na mě při sprchování koukal. Petr ho okřikl, ale on pořád stál u okna a ani se nehnul,“ popsala žena Odehnalovo chování, které páru začalo být podezřelé. „Naše domněnka je, že si tehdy Odehnal řekl, že se nejdřív zbaví poškozeného a poškozenou pak bude mít k dispozici na další dny,“ doplnil Knybel.
 
Unavený Petr usnul a Marta v tu chvíli ucítila, že ji Odehnal osahává. Byl vzrušený, povzbuzený svojí drogou a ženu se pokoušel přesvědčit k sexu. Ta jej ale razantně odmítala. „Vzbudila jsem Petra, který na něj zakřičel. Odehnal beze slova opustil pokoj a zhasl. Asi za deset minut otevřel dveře a rozsvítil. Byla jsem oslepená světlem, ale viděla jsem, že má v ruce palici. S ní několikrát Pavla udeřil do hlavy,“ řekla poškozená před soudem.

Doporučeno
Nejmladší odsouzení vrazi 20. století: Desetiletí kluci umučili malé dítě. Sexuálně motivovaná vražda šokovala i zkušené detektivy Nejmladší odsouzení vrazi 20. století: Desetiletí kluci umučili malé dítě. Sexuálně motivovaná vražda šokovala i zkušené detektivy 6. června 2023 15:00

„Vzal palici a prostě ho trefil do obličeje.“

„Vzal palici a prostě ho trefil do obličeje. Já jsem koukala jak blázen, spadl mi na hruď a začal chrčet a konec. Vůbec jsem netušila, že to je nějaký sexuální deviant, nějaký cvok,“ popsala žena incident, který navždy změnil její život.
 


Petr se měl po několika úderech palicí probrat a dokulhat ke dveřím. S Odehnalem si to chtěl vyřídit. Podle vyšetřovatele Jiřího Ščudly byl poškozený kus chlapa. Měl zhruba 100 kilogramů, a pokud by došlo k nějakému přetahování, souboj by určitě vyhrál. Proto na něj pachatel nastoupil s palicí a nožem a udělal, co udělal.
 
Když se Petr dobelhal ke dveřím, tu se v nich objevil Odehnal s nožem v ruce. „Poškozeného napadl. Několikrát ho bodl do oblasti břicha. Zabil ho přímo před očima jeho partnerky,“ uvedl Knybel.

Doporučeno
Toto jsou nejnebezpečnější zločinci, po kterých pátrá Europol. Jsou mezi nimi i dva Češi Toto jsou nejnebezpečnější zločinci, po kterých pátrá Europol. Jsou mezi nimi i dva Češi 2. června 2023 6:00

Tělo zavražděného spálil a jeho přítelkyni brutálně znásilňoval

Po zásahu nožem se Petr zhroutil na zem a zůstal ležet bez známek života. Odehnal se v tu chvíli vrhl na Martu, chytil ji za vlasy a odtáhl ji do vedlejší místnosti. Když se bránila, bil ji a kopal. Odpor a strach ho navíc ještě více dráždily a poškozenou opakovaně zneužil. Svým falem, dřevěnou tyčí i nohami od židle, které byly pokryté tělesnou tkání.


„Souložil se mnou víckrát a já už to ani nepočítala. Nevěděla jsem, jestli je noc nebo den. Netušila jsem, kolik je hodin. Jen vím, že mi do pochvy strkal klacek a nohu od židle. Byla to strašná bolest. Tekla mi krev. Několikrát mě švihl lanem a přikázal mi, abych si tam strčila ještě dlouhou dýku. Řekl mi, ať si udělám dobře, nebo mě zabije,“ popsala Marta nekonečné utrpení.
 
Odehnal Martu nakonec spoutal, dal jí roubík a odvlekl ji přes dvůr do kůlny, kde ji přivázal ke sloupku. Během následujících 24 hodin za ní chodil, opětovně ji znásilňoval a na dvorku mezitím rozdělal velký oheň, ve kterém postupně začal pálit tělo zavražděného Petra. „Ona nespala, nemohla usnout, protože byla svázaná a on za ní vždy přišel a opět ji znásilnil. Tohle se podle ní mělo stát tak 3× až 4×, v průběhu noci. Při znásilňování cítila kouř, ptala se, co je s jejím přítelem, ale on jí řekl, že je mrtvý,“ komentoval hrůzostrašný případ vyšetřovatel Jiří Ščudla.

Radim Odehnal
Zdroj: ČTK/Galgonek Vladislav


V jednu chvíli se pak Martě podařilo uvolnit pouta a jala se utíkat. Odehnal ji však vzápětí dostihl a odvlekl ji zpět do kůlny. Tehdy si poškozená všimla, že se na pozemku nachází další žena. Tu prosila o pomoc, ale marně. Odehnalova společnice se otočila, jako by ji nevnímala, a odešla zpět do nemovitosti. Jak se později ukázalo, jednalo se o Odehnalovu kamarádku, která žila se schizofrenií a závažnost situace si pravděpodobně neuvědomovala.
 
Druhé odpoledne se Martě opět povedlo uvolnit si pouta, v rohu kůlny vykopla prkno a přes potok se dala na útěk. Zamířila na jediné místo, které v okolí znala a kde to všechno začalo – k baru U Pirátů. Tam vše sdělila obsluze, která zavolala policii.

Doporučeno
„Takhle se zabíjí. Nikomu to neříkej.“ Mary Bell poprvé vraždila, když jí bylo 10 let „Takhle se zabíjí. Nikomu to neříkej.“ Mary Bell poprvé vraždila, když jí bylo 10 let 20. května 2023 13:00

Hrůzu nahánějící místo činu

Policejní hlídka okamžitě zamířila do domu Radima Odehnala a operativa brněnské kriminálky rozjela pátrání po pachateli. „Věděli jsme, kdo v tom baráku bydlí, a věděli jsme, koho hledáme,“ popsal operativec Jan Knybel. Když vyšetřovatelé na místo přijeli, otevřela jim Odehnalova kamarádka schizofrenička s tím, že uvnitř nikdo jiný není. Kriminalisté si však ihned všimli, že je na dvoře rozzuřený pes, hromady harampádí a doutnající oheň. Podle Ščudly to byl pohled, na který nikdy nezapomene.
 
„Dne 30. března 2009, 19 hodin a 10 minut. Začíná ohledání místa činu domu a dvora. Na dvoře je nález ostatků člověka a je podezření z násilné trestné činnosti. Pokoj číslo 1, věcná stopa palice s dřevěným toporem. Stopa číslo 3 biologická stopa červeno-hnědá skvrna. Stopa číslo 17 biologická červeno-hnědé skvrny na sedacím potahu křesla v pokoji,“ komentoval první ohledání příbytku jeden z vyšetřovatelů.
 
„Byl tam strašný nepořádek, ve všech šesti místnostech. Venku na dvorku bylo ohniště a tam bylo něco spáleného. Pamatuji si, že tam byla kost. Okamžitě jsme věděli, co se tam asi stalo, jaký to byl horor,“ popsal Ščudla s tím, že kost v ohništi byla laicky identifikována jako dolní čelist. Zbytky z požářiště pak kriminalisté museli prosít přes husté síto, aby se zbavili popela a zbyly jim jenom důkazy.

krimi
Zdroj: Pixabay/Peter H/volně k použití


Policejní hlídka zatím Odehnala zadržela ve vedlejší čtvrti. Pachatel se ke všemu okamžitě doznal. „Kolegové ho hned začali vyslýchat a on se de facto v prvních chvílích ke skutku doznal. Popsal nám i to, jak to provedl, co s poškozenýma udělal, ale neřekl nám, co měl v úmyslu udělat s poškozenou. Základní informace o tom, co se stalo a co se událo, jsme ale dostali,“ uvedl operativec.


Kromě lidské kosti pak vyšetřovatelé ve velkém objektu nalezli i další důkazy. Osmikilovou palici se stopami krve, lidské tkáně, krevní stopy na zemi, nohách od židle i textiliích. V hrnci na staré plotně se vařily vnitřnosti, avšak domněnka, že vrah svou oběť uvařil, se nakonec nepotvrdila. Jednalo se o maso pro psy.

Doporučeno
Ďábel jí našeptával, ať zachrání svých pět dětí. Andrea Yates je proto utopila ve vaně Ďábel jí našeptával, ať zachrání svých pět dětí. Andrea Yates je proto utopila ve vaně 28. března 2023 11:00

Sexuální deviant vysadil medikaci

Následující den kriminalisté sdělili Odehnalovi obvinění a předvedli ho k výslechu. Podle vyšetřovatele Jiřího Ščudly tehdy do místnosti, v níž se výslech odehrával, vstoupil zarostlý muž s plnovousem a temným pohledem, schovaným za dioptrickými brýlemi. „Působil na mě jako podivín, vyšší, hubený, zanedbaný… takový přírodní feťák. Byl špinavý, smradlavý,“ popsal Ščudla.
 
Odehnal byl již v minulosti odsouzen za opakované pokusy o znásilnění, kvůli čemuž skončil na čtyři roky za mřížemi. Součástí jeho trestu byla také nařízená ústavní léčba, kterou mu však odborníci v roce 2007 změnili na léčbu ambulantní, a nad pachatelem tak nikdo neměl kontrolu. Jak později vyšetřovatelé zjistili, Odehnal půl roku před brutálním napadením Marty a Petra vysadil předepsané léky a oddával se pití alkoholu, což umocnilo jeho sexuální touhu.
 
Ačkoli se pachatel k činu nejprve doznal, poté, co si vyslechl obvinění, odmítal s policií dále spolupracovat. Vzhledem k jeho minulosti a důkazům, které byly na místě činu zajištěny, byl však soudní proces s vrahem a násilníkem velmi rychlý.

krimi
Zdroj: Pexels/cottonbro studio/volně k použití

Odsouzen na doživotí

Odehnal se soudního jednání nakonec nezúčastnil. Podle znalců byla jeho resocializace nereálná a bylo nutné přistoupit k co možná nejvyššímu trestu. Pachatel byl označen za „nevyléčitelného agresivního sadistu nebezpečného svému okolí“, a ačkoli by jeho sexuální touhu mohla zmírnit kastrace, Odehnal ji odmítal.
 
Brněnský krajský soud mu nakonec udělil doživotní trest v režimu se zvýšenou ostrahou. Pachatel sice může po 20 letech požádat o podmínečné propuštění, ale podle mluvčí brněnského soudu Miroslavy Sedláčkové je nepravděpodobné, že by mu tuto žádost někdo schválil. „Pokud by mu bylo vyhověno, nedostal by se na svobodu, ale podle dnešního verdiktu do detenčního ústavu,“ řekla s tím, že si Odehnal plně uvědomoval své chování a jeho několik hodin dlouhý útok byl velmi promyšlený.
 
„S verdiktem jsem spokojena. Soud se plně ztotožnil s mojí argumentací, že pachatel je pro své okolí mimořádně nebezpečný,“ dodala státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Doporučeno
Masakr na statku Hinterkaifeck: Neznámý pachatel brutálně vyvraždil celou rodinu a tři dny žil spolu s těly v jejím domě Masakr na statku Hinterkaifeck: Neznámý pachatel brutálně vyvraždil celou rodinu a tři dny žil spolu s těly v jejím domě 19. března 2023 8:30
Domů
Sdílet
Diskuse