Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2023 11:00
Čas čtení 6:37
Tereza Šnajdrová

Ďábel jí našeptával, ať zachrání svých pět dětí. Andrea Yates je proto utopila ve vaně

Ďábel jí našeptával, ať zachrání svých pět dětí. Andrea Yates je proto utopila ve vaně
Zdroj: Getty Images/Pool
ZAJÍMAVOSTI KRIMI KRIMI SERIÁLY SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ŽENY, KTERÉ SE DOPUSTILY BRUTÁLNÍCH VRAŽD
Uložit Uložené

Psychicky nemocná žena utopila svých pět dětí. Zabránit pohromě mohl její manžel i ošetřující lékaři.

Andrea Yates byla na střední škole premiantka, avšak krátce předtím, než dosáhla dospělosti, začala bojovat s psychickými problémy. Žila s depresemi, sebevražednými sklony a hlasy v hlavě, které ji tlačily k tomu, aby zabila své děti. Žena je nakonec poslechla a svých pět dětí utopila. Tragédii přitom mohl zabránit její manžel i lékaři. 

Článek patří do krimi série Ženy, které se dopustily brutálních vražd.
Doporučeno
Od 12 let ji matka prodávala mužům, kteří ji sexuálně zneužívali. Z nenávisti k ní zabila Juana Barraza nejméně 16 seniorek Od 12 let ji matka prodávala mužům, kteří ji sexuálně zneužívali. Z nenávisti k ní zabila Juana Barraza nejméně 16 seniorek 28. února 2023 11:00

V mládí žila s bulimií, depresemi a přemýšlela o sebevraždě

Andrea Yates se narodila v Houstonu v Texasu a byla nejmladší z pěti dětí. Její matka byla německá imigrantka, rodina jejího otce přicestovala do Spojených států z Irska a ještě na střední škole byla Andrea premiantkou. Vystudovala střední školu v Milby, kde byla kapitánkou plaveckého týmu, členkou National Honor Sociaty a měla spoustu přátel. Po dokončení studia na střední škole absolvovala dvouletý předatestační program na Houstonské univerzitě, odkud následně přešla na University of Texas Health Science Center v Houstonu. Tehdy se u ní však začaly projevovat psychické potíže.
 
Andrea žila s bulimií, depresemi a ještě před dosažením dospělosti se své blízké kamarádce svěřila, že často přemýšlí o sebevraždě.
 
Následujících osm let pak pracovala jako zdravotní sestra v houstonském M.D. Anderson Cancer Center. Okolí ji popisovalo jako nadanou, plachou a pracovitou dívku, která až do svých 23 let neměla žádný vážný vztah. Pak se ale seznámila s Russellem Yatesem, inženýrem NASA. Dvojice se zamilovala, krátce poté se k sobě sestěhovala a v dubnu 1993 se konala svatba.

Andrea Yates
Zdroj: Flickr/efros tester/volně k použití

Prosila, ať ji nechá zemřít

Andrea a její manžel koupili dům ve Friendswoodu v Texasu, a protože byl Russell evangelikální křesťan, plánovali založit velkou rodinu. „Budeme usilovat o to, abychom měli tolik dětí, kolik nám bůh dovolí,“ říkali svému okolí. První dítě, syn Noah, se narodil v únoru 1994, a to jen pár dní předtím, než Russell přijal pracovní nabídku na Floridě. Rodina se tak musela přestěhovat do malého přívěsu v Seminole, avšak pobyt zde byl jen dočasný. Když Andrea porodila třetí dítě, syna Paula, všichni se přestěhovali zpět do Houstonu, kde žili v obytném automobilu GMC.
 
Andrea se stala matkou v domácnosti, žádnou antikoncepci nebrala, a tak se jí jen krátce poté narodilo čtvrté dítě jménem Luke. Tehdy se u ní znovu objevily deprese.
 
Její psychické problémy vyústily až ve stav, kdy Andrea v červenci roku 1999 zavolala do práce svého manžela a poprosila ho, aby přišel domů. Když pak Russell vešel do domu, nalezl Andreu zhroucenou. Třásla se, kousala si prsty, měla potíže s mluvením a jediné, co řekla, bylo: „Potřebuji pomoc.“ Následující den se pokusila o sebevraždu předávkováním a Russell věděl, že musí okamžitě zakročit.

Pokud znáš někoho, kdo potřebuje pomoc nebo potřebuješ pomoc ty sám, obrať se na následující NONSTOP linky: Linka bezpečí (pro děti a studenty do 25 let včetně): 116 111; Linka duševní tísně (pro celou populaci): 476 701 444; Linka první psychické pomoci (pro dospělé) NONSTOP: 116 123. Další krizové linky nalezneš zde.

Ačkoli ho Andrea s nožem přiloženým ke krku prosila, aby ji nechal zemřít, Russell ji odvezl do nemocnice, kde byla hospitalizována a byla jí předepsána antidepresiva. „Měla velmi těžkou epizodu, žije s depresemi,“ komentoval její zdravotní stav doktor James Flack.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 133447 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse