Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2023 15:00
Čas čtení 4:36
Tereza Šnajdrová

Nejmladší odsouzení vrazi 20. století: Desetiletí kluci umučili malé dítě. Sexuálně motivovaná vražda šokovala i zkušené detektivy

Nejmladší odsouzení vrazi 20. století: Desetiletí kluci umučili malé dítě. Sexuálně motivovaná vražda šokovala i zkušené detektivy
Zdroj: Wikimedia Commons/Crown/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI VRAŽDÍCÍ DĚTI
Uložit Uložené

Robert Thompson a Jon Venables jsou jedněmi z „nejznámějších“ dětských vrahů vůbec. Když jim bylo deset let, potloukali se nákupním centrem, až je napadlo, že by mohli ukrást dítě a strčit jej pod jedoucí vozidlo.

Svůj ďábelský plán nakonec uskutečnili, nebo spíše jeho horší verzi. Dvouletého Jamese Bulgera unesli, kopali do něj, mlátili jej kameny, stahovali mu předkožku a nakonec ho nechali přejet vlakem. Co je s mladými vrahy dnes? 

Text je součástí nové článkové série Vraždící děti.
Doporučeno
„Takhle se zabíjí. Nikomu to neříkej.“ Mary Bell poprvé vraždila, když jí bylo 10 let „Takhle se zabíjí. Nikomu to neříkej.“ Mary Bell poprvé vraždila, když jí bylo 10 let 20. května 2023 13:00

Chtěli unést dítě a strčit jej pod jedoucí auto

Dne 12. února 1993 se z nákupního centra New Strand v Bootle ztratil teprve dvouletý chlapec James Bulger. Stačila chvilka nepozornosti, když matka na pár okamžiků pustila jeho ruku, aby mohla zaplatit nákup, a byl pryč. Jak později policie zjistila z kamerových záznamů nákupního centra, za jeho únosem stáli dva teprve desetiletí chlapci ­– Robert Thompson a Jon Venables.
 
Ti osudného dne „zatáhli“ školu a šli se poflakovat do nákupního centra, kde ukradli několik drobností. Od sladkostí přes baterie až po modrou modelářskou barvu Humbrol. Jak jeden z chlapců později přiznal, malé krádeže záškoláky brzy omrzely a zachtělo se jim udělat něco horšího. Chtěli unést dítě, odvést ho na rušnou ulici vedoucí podél centra a strčit ho pod jedoucí auto. Je až nemyslitelné, že něco takového desetileté chlapce napadlo. Hrůzný plán se jim ale zamlouval, a tak postávali mezi obchody a vyhlíželi svou oběť. V tu chvíli jim padl do oka James Bulger. Když jeho matka platila u řezníka a pustila synovu ruku, lapili ho Robert s Jonem a vyvedli ho ven z nákupního centra. Stalo se tak v 15:42 hodin, jak ukazuje kamerový záznam.

James Bulger
Zdroj: Wikimedia Commons/Unknown author/volně k použití

Dvouletého chlapce umlátili kameny

Robert a Jon nejprve dvouletého chlapce odvedli k tamní řece, kde ho schválně pustili z náručí přímo na hlavu. Jeden ze svědků vypověděl, že když kolem řeky procházel, viděl chlapce i malého Jamese, který si mohl vyplakat oči, ale protože se domníval, že jsou to sourozenci, nijak více to neřešil. Od řeky se pak trojice vydala na dlouhou procházku městem, na které potkala mnoho lidí. Nikdo však nijak nezasáhl. Kdyby ano, mohl být James ještě naživu.
 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 138083 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • S jakou brutalitou vrazi s malým Jamesem naložili a čím chtěli zamést stopy.
  • Proč se sexuální motiv vraždy potvrdil až po letech.
  • Který ze dvou vrahů děsil i právníky a kdo se po letech vrátil do vězení.
  • Jaké odporné materiály našli vyšetřovatelé u již dospělého dětského vraha.
  • Proč nesmí média zveřejnit jeho identitu.
Domů
Sdílet
Diskuse