Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. června 2023 6:00
Čas čtení 3:30
Tereza Šnajdrová

Toto jsou nejnebezpečnější zločinci, po kterých pátrá Europol. Jsou mezi nimi i dva Češi

Toto jsou nejnebezpečnější zločinci, po kterých pátrá Europol. Jsou mezi nimi i dva Češi
Zdroj: Europol
ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Europol (Evropský policejní úřad) má ve svém hledáčku téměř padesátku kriminálníků a kriminálnic, kteří jsou již delší dobu na útěku a po kterých je vyhlášeno celoevropské pátraní.

Dvě místa mezi těmi nejhledanějšími zločinci vůbec obsadili i Češi – Norbert Kijonka a Ondřej Kára. Ani sousední země však nezaostávají. Toto jsou nebezpeční zločinci a kriminálnice, po kterých pátrá Europol.

Doporučeno
„Takhle se zabíjí. Nikomu to neříkej.“ Mary Bell poprvé vraždila, když jí bylo 10 let „Takhle se zabíjí. Nikomu to neříkej.“ Mary Bell poprvé vraždila, když jí bylo 10 let 20. května 2023 13:00

Nebezpečný mafián s vojenským výcvikem

Europol
Zdroj: Europol

Norbert Kijonka se před spravedlností skrývá již od roku 2016. Tehdy byl odsouzen k 6,5 roku za mřížemi, a to za drogové delikty, výrobu a prodej drog. Policie uprchlého podezřívá, že i nadále jako člen organizované zločinecké skupiny pokračuje v trestné činnosti, konkrétně pak především v České republice, Polsku a Německu. Vystupovat by měl pod falešným jménem a měl by používat padělané doklady.
 
Policie veřejnost varuje, aby se hledaného nepokoušela zadržet. Je totiž ozbrojený a velmi nebezpečný, neboť absolvoval vojenský výcvik a své nelegálně držené zbraně je schopen použít proti ostatním. Vyskytovat by se mohl mezi drogově závislými ženami, má rád rychlá auta a silné motorky.

Šéf drogového klanu

Europol
Zdroj: Europol

Druhým hledaným Čechem je 44letý Ondřej Kára, který minimálně mezi lety 2015 a 2016 působil v organizované zločinecké skupině, jež na území České republiky a Švýcarska prodávala drogy. Kára měl mít na starost nejen nákup a přímý prodej drog, ale také koordinaci drogových dealerů a veškerou související komunikaci s dalšími skupinami zapojenými do drogové trestné činnosti.
 
Hledaný byl za drogové delikty odsouzen ke 13 za mřížemi, avšak před svým trestem uprchl a nyní po něm pátrá Europol.

Objednala si vraždu manžela

Europol
Zdroj: Europol

Na Evu Zámečníkovou vydal zatykač jak Europol, tak také Interpol. Zámožná podnikatelka začala podezřívat svého manžela, že se schází s jinou ženou, a neustálé hádky kvůli nevěře vyústily až v to, že se dvojice v lednu roku 2014 dohodla na rozvodu. Zámečníkové měl zůstat dům, ve kterém rodina žila, a manžela měla vyplatit částkou 80 tisíc eur (zhruba dva miliony korun). Jenže vychytralá žena nic platit nechtěla, a tak se údajně rozhodla, že zosnuje úkladnou vraždu svého muže.
 
Najatý vrah na něj měl počkat doma, kde jej měl uškrtit švihadlem a zakopat v lese. Jenže vykonavatel Martin Adamkovič o celém případu informoval policii, k reálné vraždě nikdy nedošlo a Eva Zámečníková byla v lednu roku 2020 odsouzena za objednání vraždy svého manžela na 8 let za mřížemi. Do věznice nikdy nenastoupila a dala se na útěk.

Zavraždil 3 osoby, je na něj vypsána odměna 100 tisíc korun

Europol
Zdroj: Europol

Po velmi nebezpečných osobách bylo vyhlášeno pátrání také v Polsku. Za informace, které by mohly vést k dopadení 54letého Jaceka Piotra Jaworka, Europol nabízí něco málo přes 100 tisíc korun. Co udělal, že se jej policie snaží tak usilovně najít? Jaworek měl v noci z 9. na 10. července 2021 zavraždit tři osoby – svého bratra, bratrovu manželku a jejich dítě, a to za použití střelné zbraně. Hledaný měl jednat jednorázově, z pohnutek hodných zvláštního odsouzení a v přímém úmyslu připravit všechny o život. Před spravedlností raději utekl.

Ubodal svou manželku

Europol
Zdroj: Europol

Za vraždu je hledaný i další Polák, Tomasz Leszczyński. Šedesátiletý muž vraždil 9. listopadu 1985, když brutálně ubodal svoji manželku. Několikrát ji bodl nožem do hrudníku, zasáhl její dutiny, plíce a játra a způsobil jí tak masivní krvácení do dutiny břišní, kterému žena podlehla. Pak se dal na útěk, aby se vyhnul 15 letům za mřížemi. Protože mluví francouzsky, kriminalisté se domnívají, že by se mohl skrývat ve Francii.

Zabil sexuální pracovnici a uprchl z vězení

Europol
Zdroj: Europol

Rakousko pátrá po 67letém Tiboru Focovi, který je na útěku již od roku 1995. Kriminální zpravodajská služba Rakouska nabízí odměnu ve výši 474 tisíc korun tomu, kdo jí poskytne jakékoli informace o Focovi, které by mohly vést k jeho dopadení. Nebezpečný kriminálník měl 13. března 1986 zavraždit sexuální pracovnici, za což byl v březnu roku 1987 také odsouzen na doživotí. Jenže v roce 1995 odsouzený vyjel na studijní dovolenou, ze které utekl, a od té doby jako by se po něm slehla zem.

Prodával drogy, je ozbrojený a nebezpečný

Europol
Zdroj: Europol

Dalším hledaným je jednapadesátiletý Martin Josef Schabel z Rakouska. Ten je podezřelý z toho, že od března 2018 do září 2020 vedl zločineckou organizaci, která na dark webu prodávala velké množství omamných látek. Své kumpány vedl k tomu, aby vyzvedávali, balili a zasílali drogy běžnou poštou, ale sám se do procesu zapojoval jen zřídka, aby se nedostal do hledáčku policie.
 
Nakonec však spadla klec, ale Schabel před rukou zákona utekl. Na útěku je od dubna 2021 a měl by se nacházet v zahraničí. Poslední stopy hledaného přivedly kriminalisty do Lignana Sabbiadora v Itálii, kde se měl muž schovávat. Europol před Schabelem varuje, je ozbrojený a může být nebezpečný. Za jakékoli informace, které by mohly vést k jeho dopadení, policie vypsala odměnu téměř 120 tisíc korun.

Německo pátrá po dvou Rusech

Europol
Zdroj: Europol

Německo vydalo zatykač na dva muže ruské národnosti. Igor Olegovič Turašev, první z hledaných, je podezřelý ze spáchání několika kybernetických útoků na německé společnosti, k čemuž měl používat ransomware BitPaymer. Pomocí něj měl společnostem zašifrovat datové soubory a za navrácení přístupu k datům měl chtít výkupné. Kriminalisté evidují na 600 obětí, kterým měl Turašev způsobit škodu, čímž si údajně přišel na částku v řádu dvouciferných milionů eur. Když spadla klec, Turašev utekl a mohl by se skrývat ve městě Joškar-Ola v Rusku.

Europol
Zdroj: Europol

Druhým hledaným je Igor Garshin, který měl být taktéž jedním z hlavních pachatelů několika kybernetických útoků na německé společnosti. Garshin měl působit ve stejné kriminální skupině jako Turašev, a i on by se tak mohl skrývat ve městě Joškar-Ola v Rusku.

Domů
Sdílet
Diskuse