Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2023 16:41
Čas čtení 0:50
TASR

Pití kávy povzbudí tvůj mozek mnohem lépe než samotný kofein, zjistila studie

Pití kávy povzbudí tvůj mozek mnohem lépe než samotný kofein, zjistila studie
Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao
GASTRO KÁVA VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Bez kávy si možná ani ty neumíš představit začátek dne. Vědecký tým zkoumal, zda povzbudivý účinek kávy závisí jen na kofeinu, nebo jsou ve hře i další faktory. TASR o tom informuje podle deníku The Independent.

Zatímco kofein posiluje oblasti mozku, díky nimž se člověk cítí více bdělý, káva přinesla pozitivní účinky i pro oblasti mozku, které ovlivňují pracovní paměť a cílené chování. Potvrzuje to studie vědců a vědkyň z Univerzity v Minho v Portugalsku, kterou zveřejnili v časopise Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Doporučeno
Káva, nebo karcinogen? S expertem vysvětlujeme, jak rozlišit kvalitní kávu od odpadu a co bys určitě neměl pít Káva, nebo karcinogen? S expertem vysvětlujeme, jak rozlišit kvalitní kávu od odpadu a co bys určitě neměl pít 20. října 2022 9:30

Lidi, kteří běžně pijí minimálně jeden šálek kávy denně, požádali, aby nepili kofeinové nápoje nejméně tři hodiny před testem. Potom sesbírali jejich sociální a demografické údaje a podstoupili dvě krátká MRI vyšetření mozku. Jedno vyšetření před a druhé hodinu po vypití standardizovaného šálku kávy nebo po užití kofeinu.

Ukázalo se, že konzumace kávy i kofeinu snížila nervovou konektivitu v mozkové aktivitě, která se podílí na procesech sebepoznávání a sebereflexe. Podle vědců to naznačuje, že lidé byli více připraveni k práci na úkolech.

Doporučeno
Jak se stravovat v létě? Těmto jídlům se raději vyhni Jak se stravovat v létě? Těmto jídlům se raději vyhni 3. července 2023 9:39

Pití kávy zvýšilo konektivitu v nervové síti mozku, která kontroluje vidění a další části zapojené do pracovní paměti, poznávání a cíleného chování. Tyto účinky se ale nezjistily u účastníků testu, kteří užívali pouze kofein. „Subjekty byly po kávě připravenější na akci a pozornější na vnější podněty,“ řekla spoluautorka studie Maria Picó-Pérez.

„Existují všeobecná očekávání, že káva zvyšuje bdělost a psychomotorické fungování. Když lépe pochopíme tyto mechanismy, můžeme zkoumat faktory, které jej mohou ovlivňovat, a dokonce i potenciální výhody tohoto mechanismu,“ vysvětlil spoluautor studie Nuno Sousa.

Domů
Sdílet
Diskuse