Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. října 2022 9:30
Čas čtení 5:24
Ema Stanovská

Káva, nebo karcinogen? S expertem vysvětlujeme, jak rozlišit kvalitní kávu od odpadu a co bys určitě neměl pít

Káva, nebo karcinogen? S expertem vysvětlujeme, jak rozlišit kvalitní kávu od odpadu a co bys určitě neměl pít
Zdroj: Unsplash.com
GASTRO KÁVA ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Klasické „presso“ je v podstatě jen tekutina „ochucená“ nepěknou směsí tříslovin a odpadních látek, které ti mohou způsobit nepříjemné trávicí potíže.

Pokud sis už někdy v kavárně objednal „presso“, pravděpodobně ti na stole přistál velký šálek černé, nahořklé tekutiny, který s kávou neměl téměř nic společného. Možná jen to, že obsahovala kofein. Většina lidí ale netuší, že si v tomto nápoji „vychutnávají“ i malou dávku karcinogenních látek.

Pokud si do takové „kávy“ nepřidáš deci plnotučného mléka a alespoň dvě lžičky cukru, zřejmě budeš cítit jen jednu chuť – spálenou hořkost. V kvalitně připravené čerstvé kávě přitom můžeme hledat tóny mléčné čokolády, lesního ovoce či třeba oříšků v karamelu – záleží na tom, z jaké oblasti pochází. Není škoda ošidit se o takovou plejádu chutí?

V Refresheru ti pravidelně přinášíme články o zdravém životním stylu. Pokud chceš mít přehled, nezapomeň sledovat téma zdraví. V případě, že jsi kávičkář, si nastav odběr článků o kávě. Budeme rádi, pokud nás podpoříš vstupem do klubu Refresher+, a to již od 9 korun.

Káva, ve které je jen odpad

Jak jsme již naznačili, dlouhodobé pití nekvalitní kávy ti může potenciálně způsobit i nemalé zdravotní problémy. Ta kvalitní však přináší celou řadu benefitů – nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, či dokonce nižší riziko předčasného úmrtí (Harvard).

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

Aby ti káva život prodlužovala, ne zkracovala, zašli jsme pro odborný názor za Petrem Szabóem, majitelem úspěšné pražírny Coffeein, která nedávno získala ocenění v největší mezinárodní potravinářské soutěži Great Taste Awards.

coffeein, peter szabo
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

To, jestli ti kavárna udělá dobrou kávu, můžeš podle Petra Szabóa zjistit už při pohledu na kávovar. „Čistota kávovaru je úplný základ. Varovnými signály je například tryska zanesená mlékem či mastný násypník v mlýnku.“

Doporučeno
Když je káva dobrá, dají se v ní poznávat chutě jako ve víně, říká hlavní pražič brněnské pražírny MOTMOT Když je káva dobrá, dají se v ní poznávat chutě jako ve víně, říká hlavní pražič brněnské pražírny MOTMOT 6. srpna 2019 14:13

Rozlišit správně připravené espresso od nekvalitního „pressa“ je už o něco jednodušší. Espresso se standardně připravuje z 8 gramů jemně namleté ​​kávy, extrakce trvá 25 vteřin pod určitým tlakem a výsledný nápoj má 30 mililitrů.

„Na začátku vytéká hustá, krémová hmota. Čím déle extrakce trvá, tím je tekutina světlejší. V momentě, kdy začne vytékat světlá voda, je třeba extrakci ukončit. Tehdy jste z těch 8 gramů kávy vytěžili vše, co nabízí,“ popisuje Szabó.

espresso, káva
Zdroj: Unsplash.com

Co se ale děje ve „velkém pressu“? Když z kávy po 25 vteřinách vytáhneš vše, co ti dokáže dát, ze stroje začne vytékat voda. Pokud by to byla „pouze voda“, všechno je v pořádku. Ve skutečnosti je to však tekutina „ochucená“ nepěknou směsí tříslovin a odpadních látek, které ti mohou způsobit zdravotní – zejména trávicí – potíže.

presso
Zdroj: Coffeein

Za nesprávnou přípravou kávy je podle Petra Szabóa zejména nevzdělanost. „Ne každý bere baristiku jako svůj životní cíl či poslání. Lidé za kávovarem jsou často jen brigádníci, kteří mačkají knoflíky a nic neřeší,“ říká. „Někdy se kavárny otevírají jen tak – chlapík má přítelkyni, která se nudí, tak jí otevře kavárnu. O přípravě kávy ale nic neví. Pro některé majitele provozů je káva zase jen doplněk a neřeší ji.“

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 123137 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak rozlišit, že ti kavárna dala správně „dlouhé espresso“ bez škodlivých látek.
  • Proč není hustá pěna znakem dobré kávy.
  • Proč provozy stále připravují kávu nesprávně.
  • Které kávy obsahují největší množství potenciálně karcinogenních látek.
  • Jak nám může ublížit přepražená káva.
  • Jak si dělat kávu doma tak, abychom z ní benefitovali, a ne naopak.
Domů
Sdílet
Diskuse