Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2023 9:39
Čas čtení 0:51
TASR

Jak se stravovat v létě? Těmto jídlům se raději vyhni

Jak se stravovat v létě? Těmto jídlům se raději vyhni
Zdroj: Unsplash/Dainis Graveris/volně k užití (ilustrační obrázek)
GASTRO ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Na stravování během letních měsíců upozornil vedoucí odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravin a kosmetických výrobků slovenského Úřadu veřejného zdravotnictví (ÚVZ) Marek Slávik. Informuje o tom TASR.

Strava během léta by měla být lehce stravitelná a s nižší energetickou hodnotou. Nedoporučuje se konzumace těžkých a mastných jídel. Ty zatěžují trávicí systém a ubírají energii.

Doporučeno
Padáš vedrem? Tyto potraviny tě přirozeně ochladí Padáš vedrem? Tyto potraviny tě přirozeně ochladí 29. června 2023 16:00

„Složením má být strava vyvážená a pestrá, měla by obsahovat dostatek celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny, nízkotučných mléčných výrobků, ryb, drůbeže, brambor a luštěnin, méně jídel a potravin bohatých na tuky, zejména nasycené tuky a jednoduché sacharidy,“ konstatoval.

Slávik apeluje také na dostatek ovoce a zeleniny, zejména sezónních, které podle jeho slov obsahují kromě tekutin řadu vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny. „V létě je průběžné doplňování vitamínů a minerálních látek stravou obzvláště důležité,“ doplnil. Slávik také doporučuje častější konzumaci v menších dávkách. „Není vhodné jíst ani příliš mnoho, ani příliš málo. Někteří senioři v extrémních teplotách ztrácejí chuť k jídlu, opatrní by měli být i diabetici, tyto skupiny populace by měly mít pravidelnou dostatečnou stravu,“ zdůraznil.

Doporučeno
Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý 14. června 2023 6:00

Lidé by se podle jeho slov v létě měli vyhýbat také lehce kazícím se potravinám, jakými jsou například uzeniny, měkké salámy, majonézové saláty či některé mléčné výrobky. Upozornil, že mohou být zdrojem infekce. Vysoké teploty v létě vedou také ke zvýšeným ztrátám vody z organismu zejména pocením, což je spojeno i se ztrátou minerálů včetně sodíku. Ztráty tekutin a minerálních látek je proto podle odborníků ÚVZ SR třeba nahrazovat správným pitným režimem.

Domů
Sdílet
Diskuse