Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2023 16:00
Čas čtení 1:25
Radim Šlechta

Padáš vedrem? Tyto potraviny tě přirozeně ochladí

Padáš vedrem? Tyto potraviny tě přirozeně ochladí
Zdroj: Unsplash/Dani Rendina/volně k užití
GASTRO
Uložit Uložené

Dobrou chuť!

Letní dny dokáží člověka pořádně potrápit a opustit klimatizovanou místnost někdy znamená vypravit se do horoucího pekla. V rámci pokusů o ochlazení se do sebe klopíme rádoby osvěžující drinčíky nebo zmrzliny, existuje ale velká spousta potravin, které tě dokáží přirozeně ochladit. Podívej se, jak i v tropech zůstat fresh.

Generace avotoustů vyhrává léto

Říká se, že snídaně je základ dne, a proto je velmi důležité zvolit si takovou, která tě v tropických dnech osvěží na celé dopoledne. Radost teď uděláme hlavně mileniálům, protože jednou z nejlepších potravin na osvěžení je avokádo. To je zdrojem nenasycených zdravých tuků a dokáže udržet tělo v chladu. Takový avotoast je tedy letní povinnost.

Ještě lépe bude fungovat, když si populární jídlo obohatíš lněným semínkem. To je bohatým zdrojem bílkovin, minerálů, vitamínů i vlákniny a také ti v létě pomůže ochladit se.

Avokádo
Zdroj: Unsplash/Louis Hansel/volně k použití

Pokud se nepočítáš mezi fanoušky a fanynky avokáda, sáhnout můžeš i po jogurtu, který také pomůže přirozeně ochladit organismus. Mléčné výrobky, jako jsou sýry (především ovčí a kozí), kefír nebo i mléko jako takové, jsou pro horké dny ideální. Jogurt si můžeš vylepšit třeba rovněž přirozeně chladivým kokosem.

Eat your veggies

V letních měsících ti pomůže ochladit se také zelenina s vysokým obsahem vody. Červený meloun není populární bezdůvodně. Kromě toho, že chutná dobře, tě dokáže také skvěle hydratovat a obsahuje vysoký podíl vlákniny. Podobně osvěžující je také třeba okurka, ale pomůže i listová zelenina, jako je salát, rukola, špenát nebo polníček.

borůvky
Zdroj: Unsplash/Mario Mendez/volně k použití

Jestli zelenině příliš nefandíš a ujíždíš na slaďoučkém ovoci, upřednostni lesní plody jako borůvky, případně ostružiny, maliny nebo i jahody. Obsahují antioxidanty, které nás pomohou chránit před vnějšími toxiny a dodají nám potřebné množství energie. Vedle lesních plodů zkus zařadit také citrusy, jež tě osvěží a jsou bohaté na vitamíny. Vhodné jsou také banány, které dokáží velmi dobře zasytit a jsou dobrou letní svačinkou.

Obecně platí, že kořeněná pálivá a těžká jídla ti příliš nepomohou tropy překonat. Podobně tě zahřeje i těžké maso. Zkus místo něj sem tam zařadit do jídelníčku výrobky ze sójových bobů jako tofu nebo tempeh.

Nezapomeň ale, že nejdůležitější je řídit se tím, co funguje tobě, a změny jídelníčku ideálně probrat s odbornicí nebo odborníkem.

Domů
Sdílet
Diskuse