Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. července 2023 17:00
Čas čtení 1:29
Anna Koucká

Zeptali jsme se na Kunderův odkaz ve Francii. „Znal krásu lépe než kdokoliv jiný,“ říká francouzský literární odborník

Zeptali jsme se na Kunderův odkaz ve Francii. „Znal krásu lépe než kdokoliv jiný,“ říká francouzský literární odborník
Zdroj: Moravská zemská knihovna se svolením Českého centra Paříž
KULTURA FRANCIE MILAN KUNDERA
Uložit Uložené

Spisovatel Milan Kundera nebyl pouze velkou osobností české literatury, ale významně se propsal i do té francouzské. Na Kunderův literární odkaz u Francouzů jsme se zeptali odborníka.

Jaký byl Kunderův literární odkaz u Francouzů, pro Refresher popsal producent pořadu „Voix d'Europe centrale“, doktorand na École normale supérieure a hudebník Ulysse Manhes. Právě první díl jeho podcastové série se totiž Kunderovi věnuje. 

Doporučeno
Zemřel Milan Kundera, světoznámému spisovateli bylo 94 let Zemřel Milan Kundera, světoznámému spisovateli bylo 94 let 12. července 2023 11:05

Kundera ve Francii žil od roku 1975. Své knihy psal jak česky, tak francouzsky a některé texty psané ve francouzštině ani nechtěl do češtiny překládat. 

Milan Kundera
Milan Kundera. Zdroj: Moravská zemská knihovna se svolením Českého centra Paříž

„Milan Kundera byl komplexní kulturní osobnost s velkým odkazem, byl to hudebník, spisovatel i profesor, který na pařížské EHEES (École des hautes études en sciences sociales) vedl svůj seminář o středoevropských spisovatelích: Brochovi, Gombrowiczovi, Kisovi, Musilovi…,“ vysvětluje Manhes. 


Podle Manhese měl Kundera především široký rozhled a mysl nezatíženou stranickými a politickými pohledy. „Nemluvil jako akademik, ale ani jako strukturalista nebo marxista. Přijal za své Gombrowiczovu maximu ‚čím chytřejší, tím hloupější‘ a také Kisovu ‚není třeba být příliš vážný, neboť je to komické‘,“ říká.

Vysvětluje také, že styl Kunderova psaní byl pro jeho generaci osvobozující. „Šlo o jeho svobodu jazyka, lehkost, s jakou psal, a pružnost jeho inteligence. Kundera přemýšlel jinak a v jiných souvislostech: v nových světech půvabných, komických a erotických.“

Znal krásu lépe než kdokoliv jiný, krásu, která plyne z nedorozumění, z půvabu dvojjazyčnosti.


Popisuje, že Kundera se ve své tvorbě zmítal právě na pomezí různých světů. Mezi „libertinským francouzským románem osmnáctého století a pražskými hudebními kluby“. Anebo mezi „Diderotovým a Rabelaisovým divokým řáděním a sladkým sluncem nad Martinikem“. 


„Znal krásu lépe než kdokoliv jiný, krásu, která plyne z nedorozumění, z půvabu dvojjazyčnosti. Vyhýbal se přehnaně rozněžnělým náladám, těm, které popisoval jako homo sentimentalis, a dával přednost skromné a diskrétní něze,“ vysvětluje Manhes pro Refresher.

Doporučeno
Génius žertu a vyvrhel komunistické strany. Takto píše svět o smrti Milana Kundery Génius žertu a vyvrhel komunistické strany. Takto píše svět o smrti Milana Kundery 12. července 2023 12:06

Kundera byl útočištěm


Doplňuje také, že Kundera byl ve svých textech apolitický a nerad paušalizoval. „Tuhle jeho nenávist k politice mimochodem dokazovala i fotka, kterou měl na psacím stole. Byla to fotografie, na které spolu Martin Heidegger a René Char zahradničí a která symbolizuje přátelství oproštěné od politiky,“ říká. 

Milan Kundera
Milan Kundera. Zdroj: Moravská zemská knihovna se svolením Českého centra Paříž


V závěru obdivuje především Kunderův nádherný a minimalistický jazyk. „Byl často vtipný, někdy hluboce dojemný a byl útočištěm (tohle slovo mimochodem miloval) před říší iluzí a světem ideologií, který zároveň může být i říší hrůzy,“ popisuje poeticky Manhes. 


„A právě z takového útočiště na nás při svém odchodu pomrkává spolu s jidiš příslovím: Člověk plánuje, Bůh se směje…,“ říká nakonec.

Domů
Sdílet
Diskuse