Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2023 v 16:30
Čas čtení 1:26
Kateřina Viková

Vyzkoušeli jsme umělou inteligenci od Googlu. Bard umí mluvit, s ChatGPT se ale zatím nemůže rovnat

Vyzkoušeli jsme umělou inteligenci od Googlu. Bard umí mluvit, s ChatGPT se ale zatím nemůže rovnat
Zdroj: Google
TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Po pěti měsících od svého představení je model umělé inteligence s názvem Bard dostupný i v Česku. Chatbot od Googlu umí česky a nabízí i možnost nechat si odpovědi předčítat hlasem. Za konkurenčním ChatGPT ale pokulhává.

Bard je uživatelům v USA a Spojeném království k dispozici od března, v zemích Evropské unie byl systém umělé inteligence od společnosti Google spuštěn až ve čtvrtek. Technologický gigant se totiž úspěšně vypořádal s legislativními požadavky na ochranu soukromí.

Doporučeno
Musk má novou hračku. Jeho umělá inteligence má porozumět vesmíru Musk má novou hračku. Jeho umělá inteligence má porozumět vesmíru 13. července 2023 v 14:37

Zkusili jsme, co všechno Bard umí

Stačí se přihlásit do osobního účtu na Googlu, otevřít adresu bard.google.com a můžeš vyzkoušet jednu z hlavních konkurencí nejpopulárnějšího systému umělé inteligence ChatGTP. Shrnujeme nejdůležitější novinky, které nový chatbot přináší, i praktické informace, o nichž je dobré vědět, než nástroj začneš využívat.

Pokud se dokážeš dobře orientovat v ChatGPT od OpenAI, určitě se v Bardovi neztratíš, fungují totiž na prakticky stejném principu. Oproti ChatGPT má ale Bard několik nových funkcí. 

Umí číst

První z nich je, že Bard vygenerovaný obsah přečte i nahlas a v češtině. Tato funkce, která operuje s hlasem vytvořeným s využitím strojového učení, funguje poměrně dobře. Hlasový výstup je dostupný v asi čtyřiceti jazycích, kterým Google Bard rozumí, s výjimkou finštiny, perštiny, řečtiny, slovinštiny a indoíránské urdštiny.

Nabídne ti možnosti

Další novinkou oproti ChatGPT je, že chatbot Googlu nabízí několik variant (koncepty) svých odpovědí, z nichž si můžeš vybírat a případně je dále upravovat.

Bard, chatbot, google
Zdroj: bard.google.com

Ověří informace na Googlu

Vygenerovanou odpověď je také možné pomocí tlačítka vyhledat na Googlu. Po rozkliknutí tlačítka nabídne několik možných hesel pro optimální vyhledávání na Googlu. 

Bard, Google, AI, umělá inteligence, chatbot
Zdroj: bard.google.com

O něčem jen mlčí

Zároveň jde podle různých testů o jeden z nejvíce cenzurovaných systémů umělé inteligence. Bard odmítá odpovědět na řadu otázek, které ale samotný vyhledávač Google zodpoví bez problémů.

Doporučeno
Týden jsem se zkoušel stravovat podle jídelníčku, který mi vytvořila AI Týden jsem se zkoušel stravovat podle jídelníčku, který mi vytvořila AI 26. června 2023 v 6:00

Na ChatGPT ale zatím nemá

Celkově je ChatGPT oproti novému Bardovi více srozumitelný, méně chybuje a zdá se být i přesnější. Bard mi například tvrdil, že mléko a štěstí jsou dvě rýmující se slova. Chybovat ale rozhodně mohou oba systémy, není tudíž dobré na informace, které vyprodukují, zcela spoléhat.

Celkově Bard tedy za konkurencí zatím technicky zaostává, to se ale může rychle změnit, ostatně chatbot v úvodním okně upozorňuje, že je stále v experimentálním režimu.

Velký rozdíl mezi ChatGPT a Bardem je také v popularitě. Zatímco ChatGPT podle SimilarWebu využívají téměř 2 miliardy lidí, Bard i vzhledem ke své nedostupnosti v některých zemích hlásí jen přibližně 100 milionů uživatelů měsíčně.

Domů
Sdílet
Diskuse