Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Kam na výlet: Tahle oáza klidu se vážně nachází v Praze. Můžeš tu pít nejstarší české pivo i rozjímat v zahradách
brevnovsky klaster
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Místo ze sna

Břevnovský klášter založil roku 993 kníže Boleslav II. a pražský biskup Vojtěch na prameni potoka Brusnice. Podle legendy měli stejný sen, ve kterém je vyzval Bůh, aby právě zde klášter založili. Výzvu uposlechli a na místě, které se jim zjevilo ve snu, se setkali. Ke dvojici se posléze přidal i jelen, který se chtěl z pramene napít, ale bránilo mu v tom břevno. Vojtěch jej vyňal, voda vytryskla a jelen se mohl napojit. Břevno následně zaujalo místo v klášterním znaku.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice. Zapni si upozornění a už ti žádný výletní tip neunikne.

Založení kláštera bylo zdokumentováno papežskou listinou, ve které je údajně klášteru přáno, aby „vzkvétal jako kvítek“. A tak tomu také dlouhou dobu bylo, než jej v roce 1420 srovnali se zemí husité. Zdejší mniši odešli do Broumova a v Břevnově zůstala jen malá komunita. Život se na Břevnov navrátil až v druhé polovině 17. století s opatem Tomášem Sartoriem.

brevnovsky klaster
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Současná podoba kláštera je pak zásluhou opata Otmara Zinka, který jeho opravu v letech 1708 až 1721 svěřil nejlepším umělcům své doby. Tím byli mimo jiné Pavel Ignác Bayer, Kryštof Dientzenhofer a Kilián Ignác Dientzenhofer.

V roce 1950 byli benediktini z Břevnova vyhnáni. Klášter jim byl navrácen ve zdevastovaném stavu až po dlouhých čtyřiceti letech chátrání. Klášterní zahrady, včetně nádherné oranžerie, se ale mezi lety 2008 až 2016 naštěstí dočkaly rozsáhlé revitalizace za 100 milionů korun – a ty tu tak dnes můžeš rozjímat v celé jejich kráse.

Doporučeno
Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země 7. dubna 2023 6:00

V blízkosti kláštera se také nachází Břevnovský hřbitov, kde je k věčnému odpočinku uložena celá řada významných osobností. Pohřbeni tu jsou například písničkář Karel Kryl, filozof Jan Patočka či básník Karel Šiktanc.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse