Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. dubna 2023 6:00
Čas čtení 2:23
Adéla Ježková

Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země

Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země
Zdroj: WikimediaCommons/Maoman/volně k užití
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Refresher ti přináší tip ideální na velikonoční volno.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Pokud hledáš tip, kam vyrazit o Velikonocích, čti dál. Vezmeme tě totiž s sebou na výlet do přírodních krás Českého středohoří. Na kopec, který přitahoval návštěvníky již od pravěku a rádi jej na svých obrazech zvěčňovali malíři všech uměleckých směrů. Kopec, který tě nabije zvláštní energií, a výhled z něj na srdce Česka způsobí, že ti tvé problémy budou připadat „takhle malinké“. Takže pokud zrovna neprší, obuj pevnou obuv a vyrážíme. Vlastně i v případě, že prší, nejsme přece z cukru.

Doporučeno
Kam na výlet: Jako po apokalypse. Industriální památku Solvayovy lomy najdeš ukrytou v lesích nedaleko Prahy Kam na výlet: Jako po apokalypse. Industriální památku Solvayovy lomy najdeš ukrytou v lesích nedaleko Prahy 25. března 2023 6:00

Jaké výletní místo nás dnes vlastně čeká? Bazanitový solitérní masiv, jinými slovy kopec, s roztomilým jménem Oblík. Leží jen asi 6 kilometrů na sever od Loun, v západní části Českého středohoří mezi obcemi Raná, Chraberce a Mnichov. Autem z Prahy se sem dostaneš zhruba za hoďku, stejně tak z Karlových Varů. Z Ústí nad Labem pak do 45 minut. Vyrazíš-li hromadnou dopravou, nejjednodušší bude zřejmě zamířit do Loun a odtud chytit místní autobus jedoucí do obce Raná.

Naším výchozím bodem při výstupu na Oblík bude obec Mnichov, kde u kaple svatého Jiří začíná zelená turistická trasa. Ta nás dovede až na vrchol, nemusíš se tak bát, že by ses cestou ztratil*a. Celkem nás čeká výšlap dlouhý 1,5 kilometru s převýšením 179 metrů. Vyhraď si tak na výlet alespoň hodinu a půl, ať se můžeš dostatečně pokochat výhledem na okolí. A počítej, že se možná trochu zadýcháš.

oblikoblik vyletoblik vyletoblik vylet
Zobrazit galerii
(5)
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse