Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země

Oblík je se svou nadmořskou výškou 509 metrů dominantou lounské části Českého, konkrétněji Chožovského, středohoří. Přestože na jeho severní části prorůstají stromy a keře, od jihu je zcela holý a bezlesý. A na té západní se rozléhá obrovský třešňový sad zvaný Třešňovka. Kopec je zajímavý také tím, že tu roste řada vzácných rostlin, například koniklec luční či lilie zlatohlavé. Nezřídka tu také můžeš narazit třeba na srnku či jelínka. 

oblik vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Energetický bod vyvěrající z nitra Země

Jak bylo řečeno v úvodu, milovali jej malíři v jakékoli době: kopec byl zachycen například na rytině Jana Willenberga asi z roku 1604, čímž patří mezi nejstarší vyobrazené hory naší země. Místní byli a jsou tak na Oblík náležitě hrdí. Jak uvádí portál Středohoří.cz, o jeho mimořádném významu (nejen) z přírodovědného hlediska hovoří už jen to, že od roku 1967 nese status národní přírodní rezervace. Právě odsud byl rovněž dovezen kámen pro slavnostní zahájení stavby Národního divadla.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hory a kopce v ČR podle indicií? KVÍZ: Poznáš hory a kopce v ČR podle indicií? 26. března 2023 10:00

Na vrcholu kopce stávala v minulosti celá řada menších či větších staveb – roku 1506 to byla „znovuvysvěcená“ kaple, roku 1667 pak dřevěný kříž, roku 1675 další dřevěná kaple a nakonec i maják k navigaci letadel. Teď už tam nic z toho nenajdeš, zato se ale můžeš nabít energií. Jak je to možné? Na vrcholu se totiž od roku 2012 nachází betonový sloup s cedulkou „energetický bod“. Podle odborníků a odbornic na biotroniku (nauka o vitálních silách a duchovním bytí, pozn. red.) právě zde vyvěrá pozitivní energie přímo z nitra Země.

Doporučeno
Kam na výlet: Co leží za horou Raná? Zas Raná Kam na výlet: Co leží za horou Raná? Zas Raná 14. ledna 2023 6:00

Není to asi nic překvapivého, Oblík – a vlastně všechny kopce, které z jeho vrcholu uvidíš – byl původně třetihorní sopkou. To v něm prostě muselo zanechat nějaký pozitivní náboj. Určitě ho cítili turisté v 19. století, paraglidisté, kteří z něj dnes skáčou – a určitě jej pocítíš i ty. A pokud ti tento pozitivní naboj nebude stačit, vyrazit můžeš ještě na protější kopec Raná, který jsme v rámci série Kam na výlet navštívili v lednu. Jestliže už budeš vysílen*a, pod Oblíkem nalezneš stejnojmenný historický statek, který kromě ubytování nabízí i restauraci.

Snad jsi díky pobytu na čerstvém duchu načerpal*a dostatek pozitivní energie na nadcházející jaro a přidáš se k nám i příště. 

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse