Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2023 6:00
Čas čtení 3:16
Adéla Ježková

Kam na výlet: Jako po apokalypse. Industriální památku Solvayovy lomy najdeš ukrytou v lesích nedaleko Prahy

Kam na výlet: Jako po apokalypse. Industriální památku Solvayovy lomy najdeš ukrytou v lesích nedaleko Prahy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET STŘEDOČESKÝ KRAJ VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Jaro ťuká na dveře, máme tak pro tebe další tip na výlet. Tentokrát se vydáme do okolí Prahy.

Konkrétně se na dnešním výletě vydáme do skanzenu Solvayovy lomy, který se nachází v katastru obce Svatý Jan pod Skalou v okrese Beroun ve Středočeském kraji. Skanzen se nachází uprostřed lesů, tudíž k němu musíme nejprve dojít – přičemž na výběr máme hned z několika výchozích bodů.

Doporučeno
Kam na výlet: Uteč před zimou do nejstaršího skleníku v Evropě. Palmami se můžeš obklopit i v Česku Kam na výlet: Uteč před zimou do nejstaršího skleníku v Evropě. Palmami se můžeš obklopit i v Česku 11. března 2023 8:45

Nejkratší trasa, dva kilometry po rovince, vede z obce Bubovice. Tři až čtyři kilometry do kopce tě pak čekají při výběru tras z Loděnic a Svatého Jana pod Skalou. Výlet si tak můžeš uzpůsobit dle svých fyzických zdatností a preferencí. A pokud necháš auto doma, můžeš to do Solvayových lomů vzít třeba přes vyhlídku ve Svatém Janu pod Skalou.

Z Prahy je tato oblast poměrně dostupná hromadnou dopravou. Do Bubovic a Loděnic jezdí autobusy z pražského Zličína, do Svatého Jana pod Skalou se dostaneš třeba z Berouna. Pokud ale chceš vyrazit autem, z Prahy nebo Kladna budeš u skanzenu za zhruba půl hodiny a třeba z Plzně za 45 minut.

Muzeum pod širým nebem

My jako výchozí bod volíme Bubovice a k hornickému skanzenu Solvayovy lomy dojdeme do půl hodiny příjemnou procházkou lesní cestou. Společnost nám cestou budou dělat právě kvetoucí sněhobílé sněženky a fialově zbarvené jaterníky podléšky. Pokud tak dosud nemáš jarní náladu, můžeme ti zaručit, že tady se tě nepustí. Ani se nenaděješ a po všem kochání se kvetoucími krásami Českého krasu tě u vstupu do skanzenu přivítá budova třídírny.

Doporučeno
Kam na výlet: Zřícenina hradu Vrškamýk oplývá tajemnem a samotou Kam na výlet: Zřícenina hradu Vrškamýk oplývá tajemnem a samotou 25. února 2023 13:36

Co to vlastně jsou ty „Solvayovy lomy“? Jedná se o bývalý lom zvaný Na Parapleti, který skupina nadšenců proměnila v roce 1993 v muzeum těžby vápence a úzkorozchodné dráhy. Jak upozorňuje oficiální web obce Svatý Jan pod Skalou, lom byl tehdy po ukončení třicetileté těžby v žalostném stavu. Všechno prorůstala vegetace i odpad z několika vzniklých skládek. Vypadalo to tu jako po zničující apokalypse.

solvayovy lomysolvayovy lomysolvayovy lomysolvayovy lomy
Zobrazit galerii
(7)

Ambiciózní plán na renovaci od skupiny, která si říká „Společnost Barbora“, ale nakonec přinesl ovoce a skanzen začal postupně kvést, stejně jako sněženky a jaterníky, které jsme potkali cestou. Budovy, které byly po konci těžby v havarijním stavu, se dočkaly oprav, spolek zřídil první expozice a položil kolejnice. Dnes se tak právě díky „Barborákům“ můžeš seznámit s bohatou historií těžby a dopravy vápence zajímavou a zábavnou formou.

Solvayovy lomy byly po několik dekád významným dodavatelem kvalitního vápence pro chemickou výrobu. Zásobovat měly továrnu v Neštěmicích u Ústí nad Labem, která se zabývala výrobou sody tzv. Solvayovou metodou, od které je odvozen i nejčastěji užívaný název lomu a název dnešního skanzenu. 
→ 1918 zahájení těžby
→ 1963 ukončení těžby a převzetí budov štábem Civilní ochrany
→ 1974 starý lom využit jako střelnice školy ministerstva vnitra
→ 1998 slavnostní otevření skanzenu

Prohlídka podzemí i projížďka lomovým vlakem

Turistická sezóna v Solvayových lomech oficiálně započne v sobotu 29. dubna – tentokrát jubilejní, pětadvacátá. Tento den si budeš moci prohlédnout více techniky a vlaků a organizátoři také slibují „lokomotivní překvapení“. V hlavní budově muzea pak od května najdeš celkem čtyři expozice, které se věnují těžbě a dopravě vápence v Českém krasu i geologii a speleologii, a prohlédnout si rovněž můžeš třeba dobovou strojní dílnu. Po prohlídce muzea následuje jízda lomovým vlakem úzkorozchodné železnice a prohlídka podzemní štoly. Celkem si na návštěvu vyhraď alespoň hodinu a půl. 

Kolik stojí vstupné?
Dospělý (15 až 65 let) – muzeum + štola: 120 Kč; jízda vlakem: 90 Kč
Dítě (3 až 15 let) – muzeum + štola: 80 Kč; jízda vlakem: 60 Kč
Dítě (do 3 let) – muzeum + štola: není možné; jízda vlakem: zdarma s dospělým
Rodina (max. 3 děti) – muzeum + štola: 320 Kč; jízda vlakem: 240 Kč
Student/senior – muzeum + štola: 80 Kč; jízda vlakem: 90 Kč

Prozkoumávat skanzen po vyznačených stezkách můžeš ale po celý rok, tudíž i dnes. Exponáty jsou volně přístupné a u všeho důležitého jsou umístěny informační tabule, díky kterým získáš detailní představu o tom, jak se tu těžil, přemisťoval a zpracovával vápenec. A jako bonus se tu nebudeš brodit davy turistů.

Doporučeno
Kam na výlet: Mimozemsky vypadající rozhledna Růženka nabízí kruhovitý výhled do krajiny Kam na výlet: Mimozemsky vypadající rozhledna Růženka nabízí kruhovitý výhled do krajiny 4. února 2023 9:00

Doslova všude je rozmístěna důlní technika a kolejová vozidla tzv. v přirozeném prostředí. „Ačkoliv to někdy může zdánlivě vypadat jako hromady šrotu, každý kus železa, dřeva či skla má za sebou svoji historii a v rámci skanzenu snad i budoucnost,“ popisují organizátoři.

solvayovy lomy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Kromě „neurčitých kusů železa“ uvidíš třeba dempr Stavostroj T200, dempr BelAZ-7522, buldozer ČTZ T-100MZ nebo dempr TEREX 3305B. Respekt budí stroje i v případě, že jim „tak úplně nerozumíš“. Skanzen disponuje také nepřeberným množstvím lokomotiv, z nichž některé mají i své jméno. Máňa, Stáňa nebo třeba impozantní Bronhilda.

Místo ale není lákadlem jen pro technické nadšence. Okolí Solvayových lomů je vyhledávané i díky svým přírodním krásám. Najdeš tu také různé vyhlídky a pestrobarevné skály. Potkat tu proto můžeš třeba i svatby, na které svatebčané dojedou úzkokolejkou. Romantika zaručena!

solvayovy lomysolvayovy lomysolvayovy lomysolvayovy lomy
Zobrazit galerii
(4)

Shrnuto, podtrženo: Solvayovy lomy stojí za návštěvu po celý rok, i mimo hlavní turistickou sezónu. K objevování je toho opravdu mnoho – jen respektuj pravidla skanzenu, nelez na exponáty a nenech tu volně pobíhat psy. V okolí můžeš navštívit i další místa, na která jsme tě již upozornili, třeba Koněpruské jeskyně, lom Velká Amerika nebo poutní areál Skalka. Jak by řekli horníci: zdař bůh!

Domů
Sdílet
Diskuse