Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2023 8:45
Čas čtení 2:24
Adéla Ježková

Kam na výlet: Uteč před zimou do nejstaršího skleníku v Evropě. Palmami se můžeš obklopit i v Česku

Kam na výlet: Uteč před zimou do nejstaršího skleníku v Evropě. Palmami se můžeš obklopit i v Česku
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Refresher ti přináší další tip na sobotní výlet.

Jaro sice pomalu klepe na dveře, venku to ale na slunečné počasí zatím úplně nevypadá. V dnešním výletu proto vyrazíme na místo, kde nám lezavá zima vadit nebude. Alespoň na chvilku se ocitneme v tropech, pod palmami, v příjemném vlhku obklopeni zelení. Navštívíme totiž zámecký skleník v Lednici. Pojď s námi přilákat teplo!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Zelenou oázu nalezneš u perly jižní Moravy, zámku Lednice, který leží v Jihomoravském kraji na pravém břehu Dyje, jen několik kilometrů východně od Mikulova. Autem se sem z Brna dostaneš zhruba za 45 minut, za hodinu ze Znojma, za hodinu a půl ze Zlína. Na cestu z hlavního města Prahy budeš potřebovat dvě a půl hodiny. Zaparkovat můžeš na centrálním placeném parkovišti, které je vzdáleno 300 metrů od zámku, případně na některém ze soukromých parkovišť v okolí. Vlaky sem pak jedou z Podivína, autobusy zase z Břeclavi. 

Zelená oáza klidu a míru

Nejenže je zámecký skleník v Lednici zelenou oázou klidu, kde si odpočineš od všech vnějších vlivů, ale má dokonce jedno významné prvenství. Jedná se totiž o nejstarší existující skleník v Evropě! Jedinou srovnatelnou konkurenci v Londýně bohužel zničil požár. Ten lednický byl postaven na části plochy bývalé dřevěné oranžerie založené už v roce 1717. V roce 1842 jej kníže Alois II. Josef nechal zrušit a pokynul svému dvornímu architektu Jiřímu Wingelmüllerovi, aby postavil budovu novou, moderní. A tak se také stalo.

zamecky sklenik lednice
Zdroj: WikimediaCommons/Martin Cígler/volně k užití

Vznikla monumentální stavba, která měří na délku 92 metrů, na šířku 13 metrů a vysoká je 7,5 metru. Kromě klasických stavebních materiálů na ni byly ve velkém použity i ocel, litina a sklo. Samonosná konstrukce skleníku je rovněž jištěna ocelolitinovými sloupy s ozdobnými litinovými obaly. Stavba stála na svou dobu pořádný majlant, kníže za ni dal téměř 160 tisíc zlatých.

sklenik rostliny zamek lednice
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Nejvzácnější české skleníkové rostlině je údajně 300 až 500 let

Pro vzácná semena tropických a subtropických rostlin vyslalo moravské panství Lichtenštejnů své zkušené zámecké zahradníky do všech koutů světa, třeba až do Jižní Ameriky. Byli tak šikovní, že dali vzniknout krásnému mixu všeho možného, přičemž něco kvete doslova každou chvíli. Najdeš tu přes 250 exotických rostlin a mezi nimi i nejvzácnější českou skleníkovou rostlinu. Tou je strom cykasu Encephalartos altensteinii (známý těž jako píchoš Altensteinův), jehož stáří odborníci odhadují na 300 až 500 let.

Doporučeno
Kam na výlet: Zřícenina hradu Vrškamýk oplývá tajemnem a samotou Kam na výlet: Zřícenina hradu Vrškamýk oplývá tajemnem a samotou 25. února 2023 13:36

V zeleném království rovněž můžeš usednout na jednu z laviček a rozjímat, jak jen ti je libo. Výhodou je – oproti prohlídkám zámků a hradů –, že tě z meditace nevytrhne žádný výklad angažovaného průvodce. Rovněž utečeš ze zimy, která řádí venku – ale zároveň ti nebude extrémní vedro, jak by tomu mohlo být v létě. A až si dostatečně prohlédneš všechna kvítí, prozkoumat můžeš i jezírko s rybami či bustu posledního zámeckého zahradníka, který sloužil Lichtenštejnům.

zamek lednice rostliny sklenikzamek lednice rostliny sklenikzamek lednice rostliny sklenikzamek lednice rostliny sklenik
Zobrazit galerii
(4)

Zámecký skleník v Lednici můžeš až do 31. března navštívit každou sobotu a neděli vždy od 10 do 16 hodin. V dubnu a posléze i v létě je otvírací doba delší, zkontrolovat si ji můžeš zde. Jediným měsícem, kdy je skleník zavřený, je leden. Dospělí od 25 do 64 let za vstup zaplatí stovku, senioři, mládež a držitelé průkazu ZTP osmdesát korun, děti od 6 do 17 let třicet korun a všichni ostatní jej mají zdarma. A věř nám, že návštěva se opravdu vyplatí. 

Doporučeno
Kam na běžky: Ráj běžkařů leží kousek od hranic. Najdeš tu kilometry tras a minimum lidí Kam na běžky: Ráj běžkařů leží kousek od hranic. Najdeš tu kilometry tras a minimum lidí 11. února 2023 6:00

Pokud budeš chtít návštěvu lednického skleníku spojit s něčím dalším, v Jihomoravském kraji můžeš navštívit například vilu Tugendhat, hrad Děvičky, Archeopark Pavlov nebo tajemný klášter Rosa Coeli. Tato všechna místa jsme pro tebe už v rámci série Kam na výlet zmapovali.

Doufáme, že sis od okolního ruchu a nečasu odpočinul*a a na další výlet se přidáš i příště!

Domů
Sdílet
Diskuse