Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2022 10:00
Čas čtení 3:19
Adéla Ježková

Kam na výlet: Koněprusy nejsou jenom jeskyně, lákají i na impozantní výhledy a naleziště zkamenělin

Kam na výlet: Koněprusy nejsou jenom jeskyně, lákají i na impozantní výhledy a naleziště zkamenělin
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET TIPY NA VÝLET PRAHA VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Zabal si do batůžku svačinu a vydej se s Refresherem na další výlet!

Pokud jsi z Prahy a okolí (nebo jsi jen znalý českého místopisu), jistě si již slyšel o Koněpruských jeskyních. Je dost možné, že jsi tu byl třeba na prohlídce se třídou ze základky a domů sis pyšně odnášel blyštivý kamínek z místního obchůdku se suvenýry. My ale necháme všechny stalagnáty i stalaktity v klidu odkapávat, nepůjdeme do jeskyní, ale vydáme se prozkoumat geologickou minulost okolí, vápencové lomy a naleziště zkamenělin.

Doporučeno
Kam na výlet: Skrz Kamenné okno v Jeseníkách se na svět dívá o trochu lépe Kam na výlet: Skrz Kamenné okno v Jeseníkách se na svět dívá o trochu lépe 5. března 2022 11:30

Obec Koněprusy se nachází v okrese Beroun ve Středočeském kraji, asi pět kilometrů jižně od Berouna. Autem se sem z Prahy dostaneš za zhruba 30 až 40 minut, přičemž u místa se nachází hned dvě velká placená parkoviště. Možná je i cesta městskou hromadnou dopravou, do Berouna se z Prahy dostaneš velmi jednoduše autobusem i vlakem. Z Berouna pak do Koněprus jezdí hned několik autobusů. Pohodlně se sem MHD dostaneš také například z Plzně, Příbrami či Hořovic.

kam na výlet koněprusy
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

Cestovat MHD do Koněprus třeba z Brna by šlo jistě také, ale bude tě to asi stát více času, než za jaký se dostaneš letecky do New Yorku. Pokud jsi tedy z daleka, spoj tento výlet s delší dovolenou. Případně si počkej – Refresher „výletuje“ po celém Česku, takže je možné, že se příště stavíme i u tebe!

Krásy Českého krasu

Nejsnazším výchozím bodem je parkoviště u Koněpruských jeskyní, v takovém případě nás bude čekat trasa dlouhá zhruba 2,5 kilometru. Pokud si ovšem chceš Český kras prohlédnout o trochu více, trasu si můžeš navýšit asi o polovinu tak, že půjdeš z rozcestí Havlíčkův mlýn přes Axamitovou bránu. Hezké výhledy nás ovšem čekají i na trase kratší.

Celou dobu půjdeme po značené Naučné stezce Zlatý kůň, která má hned tři začátky: u pokladny Koněpruských jeskyní, při východu z jeskyň a u parkoviště. Všechny cesty se následně spojí pod vrcholem Zlatého koně.

Naučná stezka je vedena územím přírodních památek, nechovej se proto jako nevychovaný nekňuba a nevstupuj mimo vyznačené cesty, netrhej rostliny a obaly od sušenek si hezky odnes zpátky.

Pravěká stopa

Nejprve budeme procházet Houbovým lomem, v jehož stěně byly v roce 1950 objeveny Koněpruské jeskyně. Dlouhodobě zde v několika lomech probíhala těžba vápence, která odkryla zajímavé geologické profily.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111675 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč koněpruský útes patří mezi nejbohatší naleziště na světě
  • Jaké další zajímavosti se v okolí nachází
  • Jaké impozantní výhledy se ti zde naskytnou
Domů
Sdílet
Diskuse