Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2022 7:00
Čas čtení 3:26
Adéla Ježková

Kam na výlet: Divoká příroda, krásné výhledy a málo lidí. To a ještě mnohem více nabízí brdská Praha

Kam na výlet: Divoká příroda, krásné výhledy a málo lidí. To a ještě mnohem více nabízí brdská Praha
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET JIHOČESKÝ KRAJ KAM NA VÝLET PLZEŇSKÝ KRAJ VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Nový seriál Refresheru ti zabalí do batůžku svačinu, chytne tě za ruku a provede tě po hradech a zámcích, zdolá s tebou hory a kopce, přebrodí řeky a tůně.

Po Brdech se chodí pěšky, takže obuj ty „naprosto asexuální“ pohorky, doplň vodu a můžeme vyrazit. Jo, a nezapomeň si teplou bundu a čepici, anžto nahoře bude touhle dobou ještě sníh.

Vyrážíme na Prahu, ovšem nikoli na hlavní město, nýbrž na druhý nejvyšší vrch v Brdech,  členité vrchoviny ve středních Čechách. Naším výchozím bodem je obec Nepomuk u Rožmitálu pod Třemšínem, která leží asi 33 kilometrů jihovýchodně od Plzně.

Z Prahy (města) se sem autem dostaneš za zhruba hodinu a čtvrt, využít můžeš ale i vlak z hlavního nádraží. Za necelých 40 minut tě sem doveze také vlak z plzeňského hlavního nádraží, přičemž se jedná o stejnou linku, která v druhém směru jezdí například přes České Budějovice, Jindřichův Hradec, Jihlavu až na brněnské hlavní nádraží.

 
Jméno kopce Praha zřejmě pochází z doby národního obrození, kdy se některým lokalitám (především horám a kopcům) dávala jména dle významných českých a moravských měst. 

Volíme trasu dlouhou zhruba 9 kilometrů – ani málo, ani moc. Prostě tak akorát, abychom se dostatečně provětrali. Při výstupu se ani příliš nezadýcháš, převýšení činí zhruba 186 metrů. Zvolit můžeš ovšem trasu i třeba šestikilometrovou. A pokud toužíš po náročnějším výšlapu, můžeš si výlet protáhnout o zastávku u Padrťských rybníků, počítej ale s tím, že takové protažení může ve výsledku znamenat třeba i deset kilometrů navíc.

Brdy
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

Na první pohled není Praha příliš výrazná, jedná se o podlouhlý kopec, který „nikde nekončí ani nezačíná“. Přehlédnout jej ovšem nelze z jednoho prostého důvodu, a tím je 60 metrů vysoká věž meteoradaru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která je vidět i z poměrně velké dálky. Přestože tak Praha měří lehce přes 862 metrů, i s věží dosahuje až do výše zhruba 920 metrů nad mořem, a je tak nejvyšším bodem Brd

Meteorologická věž byla na vrcholu vystavěna v roce 2000. Kromě meteorologického radaru zahrnuje také televizní vysílač a převaděč. Radar, který není veřejnosti přístupný, má maximální dosah 256 kilometrů.
Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110559 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse