Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. prosince 2022 10:00
Čas čtení 2:54
Adéla Ježková

Kam na výlet: České baroko najdeš kousek za Prahou. Poutní areál Skalka shlíží na Mníšek pod Brdy

Kam na výlet: České baroko najdeš kousek za Prahou. Poutní areál Skalka shlíží na Mníšek pod Brdy
Zdroj: Wikimedia Commons/Jiří Kadlec
REFRESHER KAM NA VÝLET STŘEDOČESKÝ KRAJ VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Refresher má pro tebe další tip na výlet!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Na dnešním výletě se opět vydáme z šedých měst, kanceláří, škol či obýváků do zasněžené přírody. Nejenom že se provětráme na čerstvém vzduchu, protáhneme svaly a chůzí do kopce dostanou naše líce zdravou barvičku, ale dozvíme se i mnoho zajímavostí z historie. Navštívíme totiž barokní areál Skalka, který shlíží z nadmořské výšky 553 metrů na středočeské město Mníšek pod Brdy. Tak se pořádně obleč, ať cestou nahoru nezmrzneš.

Jak se tam dostaneme? Mníšek pod Brdy leží necelých 40 kilometrů od hlavního města Prahy, autem se sem tak dostaneš zhruba za 35 minut po Strakonické silnici. Vyrazit sem můžeš ale i městskou hromadnou dopravou, autobus tě do Mníšku ze Smíchovského nádraží doveze za zhruba 25 minut. Za hodinu a deset minut sem autem dojedeš i třeba z Plzně.

Na Skalku vedou různé cesty

Existuje hned několik možných tras, kterými se k baroknímu areálu Skalka dostaneš. Zvolit si tak můžeš takovou, která bude maximálně vyhovovat tvým preferencím a možnostem. Pojedeš-li autem, můžeš zaparkovat nad Mníškem pod Brdy u silnice číslo 116, kde se nachází poměrně rozsáhlé bezplatné parkoviště. Na Skalku se odsud dostaneš za necelý kilometr a půl po červené turistické trase, která zároveň nese název Hřebenová cesta. Nastoupáš tu zhruba 37 výškových metrů, žádného obrovského krpálu se tak obávat nemusíš. Ke Skalce – na rozdíl od jiných tras – totiž dorazíš z vrchu.

Zaparkovat můžeš také na bezplatném parkovišti Skalka-východ, odkud na Skalku vede necelý kilometr dlouhá asfaltová cesta. Vhodná je tak i třeba pro kočárky, ale samozřejmě záleží na počasí.

Doporučeno
Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce) Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce) 4. prosince 2022 6:00

Pokud budeš vyrážet přímo z Mníšku pod Brdy, zvolit můžeš zelenou Poutní cestu Říp – Blaník, která tě na místo dovede zhruba po dvou kilometrech. Po cestě uvidíš hned několik lesních zkratek. Jejich využívání v zimě, kdy všechno klouže, ale příliš nedoporučujeme. Jsou totiž opravdu strmé. 

Oblíbenost místa turisty dokazuje fakt, že na Skalku byla v červenci roku 1889 z nedalekých Řevnic zavedena historicky třetí turistická značená cesta Klubu českých turistů. Okolí Skalky je také oblíbené mezi rekreačními sportovci – v létě sem jezdí na kolo, v zimě zase na běžky.

Čtrnáct zastavení křížové cesty

Až vyjdeš na vrchol, otevře se před tebou celkem čtrnáct kapliček křížové cesty, které pochází z let 1755 až 1762. Nechala je vybudovat hraběnka Benedikta Čejková, která tehdy pobývala v klášteře na Skalce. Místo se rychle stalo oblíbeným mezi poutníky. Ovšem, jak upozorňuje oficiální web města Mníšek pod Brdy, v období po roce 1948 postupně chátralo – stejně jako ostatní objekty na Skalce.

mnisek pod brdy skalka vyletmnisek pod brdy skalka vyletmnisek pod brdy skalka vyletmnisek pod brdy skalka vylet
Zobrazit galerii
(11)

Samotný barokní areál Skalka sestává ze tří objektů – kostelíka sv. Máří Magdaleny, kláštera a poustevny. Nechal jej vybudovat koncem 17. století majitel mníšeckého panství Servác Ignác Engel z Engelsflussu. Kostelík vznikl jako imitace jeskyně La Sainte Baume v jižní Francii, kdy vnitřní omítky měly napodobovat krápníkovou jeskyni. V druhé polovině 20. století ale došlo kvůli těžbě železné rudy k poškození kostelíka, tudíž musel být svázán železnými obručemi. V roce 1959 bylo schváleno sejmutí střešní krytiny z kláštera, což jeho stavu podepsalo krutý ortel. O svou imitaci krápníkové jeskyně tak z velké části přišel.

Místo ale po roce 1989 přešlo do vlastnictví města Mníšek pod Brdy a dočkalo se dlouho očekávaných oprav, které byly dokončeny v roce 2017. Kameník Martin Mikula pak atmosféru místa dokreslil osazením prázdných kapliček kamennými motivy křížové cesty. Komplex čtrnácti zrekonstruovaných kapliček na Skalce byl pak oceněn prvním místem v soutěži Památka roku 2019. Coby ukázkový příklad českého baroka je ale areál chráněn jako kulturní památka již od roku 1958.

Doporučeno
Kam na výlet: Medvědí skála propůjčuje turistům ticho a klid. V 18. století na ní vyhasl život posledního krušnohorského medvěda Kam na výlet: Medvědí skála propůjčuje turistům ticho a klid. V 18. století na ní vyhasl život posledního krušnohorského medvěda 26. listopadu 2022 6:00

Kostelík a klášter jsou otevřeny pouze v sezóně, tedy od dubna do října. Mimo tuto dobu jsou objekty uzavřeny, ale zajímavé jsou i z vnější strany, zvlášť s výhledem na Mníšek a místní kopce. Zároveň se tu často konají svatby, výstavy, koncerty a další kulturní akce. 

skalka vylet mnisek pod brdy
Zdroj: Flickr/Pepik Hipik/volně k užití

Není se čemu divit, genius loci táhne turisty z celého Česka. Výhled na Mníšek pod Brdy, tajemná atmosféra barokního areálu a hluboké (pod)brdské lesy člověka opravdu okouzlí. A budeš-li mít hlad, v místě se nachází také občerstvovací „bouda“, která má otevřeno v pátek od 11 a v sobotu od 10 hodin. Od 23. prosince do 1. ledna pak bude mít otevřeno každý den.

Pokud ti výlet na Skalku nebude stačit, určitě mrkni na Refresher sérii Kam na výlet. Blízko Skalky se nachází třeba magický kopec, rozhledna Korunka nebo Axamitova brána. Snad sis výlet užil*a a přidáš se i příště!

Domů
Sdílet
Diskuse