Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2022 6:00
Čas čtení 2:55
Adéla Ježková

Kam na výlet: Vydej se za krásami Českého krasu k Axamitově bráně

Kam na výlet: Vydej se za krásami Českého krasu k Axamitově bráně
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET
Uložit Uložené

Refresher ti přináší další tip na výlet! Tentokrát ve Středočeském kraji.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice.

Počasí se sice pomalu mění z letního na podzimní, ale to nás od objevování nových míst v Česku nezastaví. Ba naopak, zbarvení přírody do tlumených barev, sbírání kaštanů a čerstvý vzduch si budeme užívat. Dnes konkrétně v chráněné krajinné oblasti Český kras. Přidáš se?

Havlíčkův mlýn ve Středočeském kraji

Naším cílem bude skalní útvar Axamitova brána, který se nachází asi jeden kilometr západně od Koněpruských jeskyní v okrese Beroun ve Středočeském kraji. Nejkratší možná trasa sem vede z části obce Tmaň Havlíčkův mlýn. Zde je možné zaparkovat podél silnice, pokud tedy ovšem nechceš využít hromadnou dopravu. Tou se sem z Prahy s přestupem v Králově Dvoře dostaneš zhruba za hodinu. Výlet je ale také možné spojit s návštěvou Koněpruských jeskyní, odkud se k bráně dostaneš pěšky krásnou přírodou zhruba po dvou kilometrech.

Po posledním šumavském výšlapu jsme byli poměrně unavení, tudíž jsme se pro tentokrát rozhodli zvolit tu nejkratší cestu. Vyjdeme tedy z Havlíčkova mlýna a u Axamitovy brány budeme zhruba po půl kilometru. Nejdřív přejdeme Suchomastský potok, kde se můžeš osvěžit z místního pramene, a následně se vydáme strmým kopcem nahoru. Jedná se o poměrně dobře přístupnou lesní cestu, nicméně například kočárkům bychom ji kvůli strmosti nedoporučili – pro ně to bude pohodlnější právě ze zmíněných Koněprus. Ne příliš přívětivá by tato trasa také mohla být po vydatném dešti, kdy by mohla být rozbahněná.

Doporučeno
Kam na výlet: Šumava volá. Projdi jejími krásnými slatěmi až na vrchol Poledník Kam na výlet: Šumava volá. Projdi jejími krásnými slatěmi až na vrchol Poledník 3. září 2022 6:00
Domů
Sdílet
Diskuse