Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2022 6:00
Čas čtení 5:43
Tereza Šnajdrová Adéla Ježková

Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce)

Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce)
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
REFRESHER KAM NA VÝLET PRAHA VÁNOCE
Uložit Uložené

Navštívili jsme vánoční trhy v Praze a sestavili jsme jejich seznam, díky kterému se dozvíš, kde nasaješ nejlepší vánoční atmosféru.

Vánoce se blíží. K svátkům neodmyslitelně patří vánoční trhy, na kterých si můžeš dát lahodný trdelník, jedlé kaštany, klobásku nebo svařák, který tě v chladném počasí pořádně zahřeje. V Praze se nachází hned několik vánočních trhů, a abychom ti usnadnili rozhodování, ty nejznámější jsme navštívili za tebe. 

Vánoční trhy jsme hodnotili s ohledem na rozmanitost nabídky, cenu sortimentu, atmosféru trhu a také podle počtu lidí.
Doporučeno
Filmy na prosinec: Do kin přichází dlouho očekávaný Avatar nebo šílený Santa Claus Filmy na prosinec: Do kin přichází dlouho očekávaný Avatar nebo šílený Santa Claus 1. prosince 2022 6:00

V článku najdeš:
Náměstí Míru

Tylovo náměstí

Náměstí Jiřího z Poděbrad

Václavské náměstí – dolní část
Staroměstské náměstí 
Náměstí Republiky – před Palladiem
Pražský hrad


Náměstí Míru

Trvání: od 20. listopadu 2022 do 24. prosince 2022
Provozní doba: 10:00–19:00 
Nabídka: trdelníky, punč, svařák, vánoční ozdoby, šperky, čepice a rukavice, perníky, horká čokoláda, medovina, jmelí, sýrové delikatesy, vánoční věnce, svíčky, sušené ovoce, formičky na cukroví atd.
Indikátor počtu lidí: 4/5

Punč: 45 až 60 korun
Svařák: 65 korun
Trdelník: 70 až 100 korun
Klobása: 60 až 120 korun
Jedlé kaštany: nemají

Vánoční trhy na náměstí Míru jsou pravděpodobně ty nejhezčí v celé Praze. Zhruba padesátka stánků je umístěna před bazilikou sv. Ludmily a na malém náměstí nechybí ani betlém, vánoční stromek a dostatek světelných řetězů, které navodí tu správnou vánoční atmosféru.

Vánoční trhy na náměstí Míru v Praze.Vánoční trhy na náměstí Míru v Praze.Vánoční trhy na náměstí Míru v Praze.Vánoční trhy na náměstí Míru v Praze.
Zobrazit galerii
(10)


Trhy na Míráku jsou velmi populární, takže se musíš připravit na menší davy lidí, ale není to nic hrozného. Pokud se navíc nechceš tlačit mezi turisty, tyto trhy pro tebe budou tou správnou volbou. Všude kolem sebe jsme slyšeli češtinu a nezájmu turistů odpovídají i ceny, které jsou například u trdelníků i dvojnásobně nižší než na Staroměstském náměstí.

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✭ ✭

Tylovo náměstí

Trvání: od 26. listopadu 2022 do 24. prosince 2022
Provozní doba: 10:00–19:00 
Nabídka: trdelníky, punč, svařák, jmelí, vánoční dekorace, palačinky, zimní doplňky, medovina, vánoční věnce, svařák v lahvi od Kubíka atd.
Indikátor počtu lidí: 2/5

Punč: 50 až 80 korun
Svařák: 50 až 69 korun
Trdelník: 70 korun
Klobása: 79 korun
Jedlé kaštany: nemají

Vánoční trhy na Tylově náměstí se nachází přímo u zastávky I. P. Pavlova, tedy jen pár kroků od trhů na náměstí Míru. Jejich návštěvu tak můžeš propojit třeba i s menší procházkou. Atmosféra na Tyláku je velmi komorná, ale zároveň příjemná, neboť sem zavítá jen málo lidí. Front u stánků se svařákem či jiným občerstvením se nemusíš obávat.

Vánoční trhy na Tylově náměstí v Praze.Vánoční trhy na Tylově náměstí v Praze.Vánoční trhy na Tylově náměstí v Praze.Vánoční trhy na Tylově náměstí v Praze.
Zobrazit galerii
(8)

Uprostřed Tylova náměstí se tyčí menší stromek a celé okolí je vyzdobeno světelnými řetězy. Na místě najdeš zhruba 12 stánků, ve kterých kromě svařáku či trdelníku koupíš také palačinky, vánoční drinky, medovinu, vánoční věnce nebo výrobky od řezbáře. 

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✩ ✩ ✩

Náměstí Jiřího z Poděbrad

Trvání: od 27. listopadu 2022 do 23. prosince 2022
Provozní doba: 10:00–20:00 
Nabídka: trdelníky, svařák, vánoční míchané drinky, ponožky, frgály, kapří paštiky, náramky, výrobky z ovčí vlny, dřevěné hračky, čepované pivo, svařák v lahvi od Kubíka atd.
Indikátor počtu lidí: 2/5

Punč: nemají
Svařák: 69 korun
Trdelník: 80 až 100 korun
Klobása: nemají
Jedlé kaštany: nemají

Na náměstí Jiřího z Poděbrad najdeš celoročně farmářské trhy, v předvánočním období jsou navíc doplněny o dalších 13 svátečních stánků. Trhy na Jiřáku jsou na pohled krásné. Vstup do nich vede skrz velkou světelnou bránu, stromy podél náměstí jsou ozdobeny vánočními světly a na atmosféře přidává i samotný kostel Nejsvětějšího srdce Páně.

Vánoční trhy na „Jiřáku“ v Praze.Vánoční trhy na „Jiřáku“ v Praze.Vánoční trhy na „Jiřáku“ v Praze.Vánoční trhy na „Jiřáku“ v Praze.
Zobrazit galerii
(6)

Nabídka trhů na Jiřáku je však poněkud slabší, čemuž odpovídá i množství návštěvníků. Stánkaři lákají na svařák od Kubíka, vánoční míchané drinky, ponožky, frgály, kapří paštiky, náramky, výrobky z ovčí vlny, dřevěné hračky nebo čepované pivo. Uprostřed trhů pak najdeš také vánoční strom nebo budku se zvoncem, která dětem i dospělým umožňuje napsat přání Ježíškovi.

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✩ ✩

Doporučeno
Kam na výlet: Medvědí skála propůjčuje turistům ticho a klid. V 18. století na ní vyhasl život posledního krušnohorského medvěda Kam na výlet: Medvědí skála propůjčuje turistům ticho a klid. V 18. století na ní vyhasl život posledního krušnohorského medvěda 26. listopadu 2022 6:00

Václavské náměstí – dolní část

Trvání: od 26. listopadu 2022 do 6. ledna 2023
Provozní doba: 10:00–22:00 
Nabídka: koblížky, výrobky od kováře, langoše, bramborové spirály, grilovaná kuřata, svařák, punč, trdelníky, klobásy, jedlé kaštany atd.
Indikátor počtu lidí: 4/5

Punč: 90 korun
Svařák: 90 korun
Trdelník: 90 až 170 korun
Klobása: 120 korun
Jedlé kaštany: 100 korun za 100 gramů

Trhy na Václavském náměstí jsou oblíbenou destinací mnoha turistů. Jedny stánky najdeš zhruba v polovině náměstí, ale větší část jich je až v dolní oblasti. Na Václaváku koupíš koblížky, langoše, bramborové spirály, mini lívanečky, grilovaná kuřata, svařák, punč a třeba i jedlé kaštany nebo šperky. Zajímavou podívanou je kovář, který přímo před zraky návštěvníků pracuje na výrobcích, které si u něj ve stánku můžeš i koupit.

Vánoční trhy na Václavském náměstí v Praze.Vánoční trhy na Václavském náměstí v Praze.Vánoční trhy na Václavském náměstí v Praze.Vánoční trhy na Václavském náměstí v Praze.
Zobrazit galerii
(10)

Atmosféra bohužel není ničím výjimečná. Připrav se na davy turistů fotících se před vánočním stromkem a také na vůni z okolních grilů, na kterých se připravují kuřata nebo klobásky. 

Na Václavském náměstí je přibližně 20 stánků a nechybí na něm ani menší stolečky s reklamními slunečníky. K posezení ti budou hrát koledy, které se v tobě budou snažit probudit ducha Vánoc. 

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✩ ✩

Staroměstské náměstí

Trvání: od 26. listopadu 2022 do 6. ledna 2023
Provozní doba: 10:00–22:00
Nabídka: kromě klasických vánočních produktů také šperky, loutky, přání, ozdoby, plněné knedlíky z Knedlina, pražská čokoláda, bramboráky, langoše, palačinky
Indikátor počtu lidí: 5/5

Punč: 90 korun
Svařák: 90 korun
Trdelník: 90 až 170 korun
Klobása: 120 až 150 korun
Jedlé kaštany: 100 korun za 100 gramů

Vánoční trhy na „Staromáku“ jsou turistickou klasikou. Návštěvníci mohou nakoupit takřka vše, na co si vzpomenou, v bezmála stovce stánků. Kromě klasických vánočních produktů, jako jsou například skleněné ozdoby na stromek, přáníčka, andílci, svíčky či andělská zvonění, si mohou pořídit i čepice, rukavice, výrobky z ovčí vlny, ale třeba i dřevěné loutky. Z trhu zároveň odejdeš nasycen – nebo možná přesycen –, pochutnat si totiž můžeš na nepřeberném množství vánočních i těch méně vánočních pochoutek. Je libo třeba špíz, klobáska, knedlík do ruky a trdelník? Zapít to můžeš alkoholickým či „dětským“ punčem. Jsme ale v úplném centru, takže počítej s přirážkou.

Staroměstské náměstí je vánočními trhy pokryto prakticky po celé své šíři. Uprostřed se tyčí ikonický pětadvacet metrů vysoký smrk ztepilý, který je ověšen kilometry řetězů, světýlek a ozdob. Když si počkáš, uslyšíš nějakou vánoční píseň, do jejíhož rytmu bude strom pomocí světýlek „tancovat“. Jako každý rok je vedle stromku umístěna osvětlená brána a malý most.

Vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí.Vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí.Vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí.Vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí.
Zobrazit galerii
(8)

Vánoční trh na „Staromáku“ asi pro Pražany nebude volbou číslo 1. V odpoledních a večerních hodinách tu totiž doslova není k hnutí. Ale nedivíme se, že sem míří takové množství turistů či návštěvníků z jiných měst. „Staromák“ je totiž mezi vánočními trhy stále ikonou – mnohokrát již byl zařazen mezi TOP 5 či TOP 10 vánočních trhů v Evropě. Pokud ale toužíš po komornější atmosféře Vánoc, navštiv raději jiné místo.

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✭ ✩

Náměstí Republiky – před Palladiem

Trvání: od 24. listopadu do 24. prosince 2022
Provozní doba: 10:00–19:00
Nabídka: ozdoby, svařák, punč, medovina, trdelník, pražené mandle, domácí hranolky, klobásy, corn dogy, oblečení, jmelí, dekorace
Indikátor počtu lidí: 3/5

Punč: 90 korun
Svařák: 90 korun
Trdelník: 90 až 150 korun
Klobása: 120 až 150 korun
Jedlé kaštany: 100 korun za 100 gramů

Každý rok jsou vánoční trhy také před nákupním centrem Palladium na náměstí Republiky. Jsou menší, najdeš tu asi dvacet stánků, ale všudypřítomný ruch nakupujících a projíždějících tramvají tu komornější či tišší atmosféru příliš nedovoluje. Výhodou ale je, že se tu (alespoň ve všední den) netvoří kilometrové fronty na svařák. Místní trhy cílí zřejmě právě především na ty, kteří míří z nákupů.

Vánoční trhy jsou v Praze také na náměstí Republiky před Palladiem.Vánoční trhy jsou v Praze také na náměstí Republiky před Palladiem.Vánoční trhy jsou v Praze také na náměstí Republiky před Palladiem.Vánoční trhy jsou v Praze také na náměstí Republiky před Palladiem.
Zobrazit galerii
(5)

I tak tu ale seženeš všechno, co člověk od vánočních trhů očekává – svařené víno, punč (dětský i alkoholický), trdelník či pražené mandle, které celé místo hezky rozvoní. Mimo to tu najdeš i několik specialit, například domácí hranolky či americký corn dog, tedy smažený párek v testíčku.

Atmosféru trhu na náměstí Republiky hezky dokresluje ozdobený strom, světýlka a bohatě osvětlené Palladium. Jinak by se ale dalo říct, že není ničím vyloženě speciální.

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✩ ✩ ✩

Pražský hrad

Trvání: od 23. listopadu do 6. ledna 2023
Provozní doba: 09:00–21:00 (na Štědrý den do 17:00) 
Nabídka: ozdoby, svařák, punč, medovina, trdelník, burgery, klobásy, smažené pochoutky, pražská šunka
Indikátor počtu lidí: 3/5

Punč: 90 korun
Svařák: 90 korun
Trdelník: 120 až 150 korun
Klobása: 120 až 150 korun
Jedlé kaštany: 100 korun za 100 gramů

Vánoční trhy jsou na Hradě hned dvakrát – jedny jsou umístěny na náměstí U Svatého Jiří a druhé na Stájovém dvoře. Ty na Jiřském náměstí jsou ale otevřeny déle a najdeš tu zhruba dvě desítky stánků. Pořídíš tu vše tradiční: svařák, punč, horkou medovinu i trdelník. Nemusíš mít strach ani v případě, kdy bys na hradní trh dorazil*a s velkým hladem. Prodávají se tu totiž například i hamburgery, klobásy, hranolky či krokety. Jistě tu seženeš i nějaké „last minute“ vánoční dárky pro své nejbližší.

Pamatuj ale, že do areálu Hradu procházíš bezpečnostní kontrolou. Nenos s sebou proto žádné nebezpečné předměty.

Vánoční trhy hostí také Pražský hrad.Vánoční trhy hostí také Pražský hrad.Vánoční trhy hostí také Pražský hrad.Vánoční trhy hostí také Pražský hrad.
Zobrazit galerii
(4)

Přestože trhy na Hradě nenabízí nic, co bys nesehnal*a na jiných trzích v Praze, jedna věc se jim nedá upřít. A tou je atmosféra. V okolí Hradu na tebe zkrátka dýchne duch Vánoc. Procházíš uličkami, kde jsou rozvěšené živé girlandy, všude svítí světýlka, a na jednu ze zdí se dokonce promítají vánoční přání a vločky. Ještě by mohlo sněžit a po setmění bychom se rázem ocitli v pohádce. Už jen za krásné prostředí, pohádkovou atmosféru a méně lidí si trh na Pražském hradě zaslouží plný počet bodů.

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✭ ✭ 

Domů
Sdílet
Diskuse