Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. června 2022 11:30
Čas čtení 2:47
Adéla Ježková

Kam na výlet: Za Prahou vyrostla šikmá rozhledna Korunka, má větší sklon než šikmá věž v Pise

Kam na výlet: Za Prahou vyrostla šikmá rozhledna Korunka, má větší sklon než šikmá věž v Pise
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER ČESKO KAM NA VÝLET PRAHA TIPY NA VÝLET PRAHA VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Venku je krásně, pojď s Refresherem na výlet!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice.

Dnešní výlet se uskuteční v okrese Praha-západ ve Středočeském kraji. Navštívíme malebnou vesničku Černolice, která leží na pravém břehu řeku Berounky asi jen 24 kilometrů jihozápadně od centra hlavního města. O vsi existuje první písemná zmínka už z roku 1239 a její původní název (Črňlice) je údajně odvozen od černých lící – kvůli místním uhlířům, kteří byli umounění od sazí.

Vyšplháme po 118 schodech na velmi nedávno otevřenou (a tak trochu hodně šikmou) rozhlednu Korunka na vrchu Červená hlína. Nezapomeň si dalekohled, ať si podbrdskou krajinu prohlédneš ze všech stran.

kam na vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Z Prahy se do Černolic autem dostaneš zhruba za půl hodiny. My ale ulevíme životnímu prostředí a využijeme frekventovaného vlakového spojení Praha-Beroun. Vyrazit můžeš z hlavního nádraží i ze Smíchova. O víkendu jezdí na trati 171 vlaky vždy dvakrát za hodinu. Přímo k rozhledně je to z černolické návsi kousíček a ani tudy nevede žádný krpál, abychom se tedy pořádně vyvětrali, vystoupíme na nádraží v Dobřichovicích.

Z dobřichovického nádraží nás čeká okruh dlouhý zhruba 7 kilometrů. Nejprve se vydáme po modré turistické značce do přírodního parku Hřebeny, který je největším přírodním parkem na území Středočeského kraje. Po necelém kilometru uhneme z modré a půjdeme lesní pěšinou ke žluté turistické značce. Odsud můžeš jít „off road“ přes vyhlídku Lavička až k rozhledně – počítej ale s pořádným kopcem. Pokud máš radši pozvolnější stoupání, dojdi po žluté na rozcestí Červená hlína a tudy (jak jinak než) po červené ke Korunce.

Cestou kromě výhledů na malebnou podbrdskou krajinu mineš také studánky s ledovou průzračnou vodou či odpočívadla. Místní bučiny a smíšené lesy nám v takřka již letních teplotách poskytnou příjemný chládek a vyrazíš-li v dopoledních hodinách, vyhneš se i davům výletníků a chatařů. Podbrdsko – zvlášť okolí Černošic až Dobřichovic – je totiž velmi oblíbenou turistickou i rekreační oblastí.

kam na vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Rozhledna Korunka má tvar rotačního hyperboloidu

U rozhledny budeme od nádraží zhruba za 3 až 3,5 kilometru, záleží, jakou trasu zvolíš. Tyčí se na kopci Červená hlína s nadmořskou výškou 467 metrů, na kterém byly těženy železité okry, využívané jako barvivo při výrobě keramiky. Korunka byla otevřena 29. května tohoto roku, budeme tak mezi jejími prvními návštěvníky – byť už se jich tam několik stovek stačilo vystřídat. Jméno jí vybral investor společnosti Eurosignal podle její horní části, která připomíná korunku.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

30 metrů vysoká rozhledna má tvar rotačního hyperboloidu, jehož osa je nakloněna o 7,5 stupně (pro porovnání, šikmá věž v Pise má náklon o 5,5 stupně), čímž podle zhotovitelů vzniká efekt „šikmé věže“ a tak trochu to působí, že padá z kopce. Na objekt stavitelé využili 33 tun oceli a 1 938 šroubů o hmotnosti 604 kilogramů, přičemž nejprve byla smontována „nanečisto“ v areálu zhotovitele.

kam na vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Plány na její výstavbu se zrodily už kolem roku 2010, stavět se ale začalo až o devět let později. Následně ji kvůli zvyšujícím se cenám stavebních materiálů a špatně přístupnému terénu trvalo dostavět tři roky.

Korunka, jejímž autorem je architekt Přemysl Kokeš, je přístupná 24 hodin denně zcela zdarma od března do listopadu. Vidět je z ní na všechny světové strany, pokud sem vyrazíš za dobrého počasí. Kromě okolních obcí dohlédneš až na Šumavu. Kvůli bezpečnosti může být na rozhledně maximálně 15 lidí najednou a nesmíš na ni vstupovat se zvířaty. Také ji nijak nepoškozuj ani po ní nečmárej.

kam na vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Až se dostatečně pokocháš krásami Poberouní, vyrazit můžeš ještě k Čertovým skalám, které jsou od rozhledny vzdáleny asi jen 900 metrů po červené turistické trase. Jedná se mimo jiné o první horolezecké skály v Čechách. My už ale zamíříme zpět do Dobřichovic, které nabízí mnoho dalších aktivit.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Můžeš například posedět v jedné z místních kaváren na náměstí, navštívit zámek nebo se spolu s kachnami vykoupat v Berounce. Pokud město navštívíš v sobotu, konají se tu dokonce i farmářské trhy. Určitě se ti odsud nebude chtít zpět do Prahy, takže si vezmi raději stan a přespi v dobřichovickém kempu, kde najdeš i příjemnou hospůdku. Máš-li ale v hlavním městě povinnosti, nasedni na vlak a za půl hodiny jsi tam.

Snad se ti na „šikmé věži“ v Černolicích líbilo, Berounka tě příjemně ochladila a vlak dovezl bezpečně zpět domů. Tak zase příště na dalším výletě!

kam na vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse