Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. září 2022 6:00
Čas čtení 2:45
Adéla Ježková

Kam na výlet: Na magickém kopci najdeš menhir i křeslo vážící 700 kilogramů

Kam na výlet: Na magickém kopci najdeš menhir i křeslo vážící 700 kilogramů
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET
Uložit Uložené

Refresher ti přináší další tip na výlet!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice. Klikni na tlačítko sledovat, ať ti nic neunikne!

Na dnešní výlet se vydáme do malebné vesničky Mořinka, která leží asi 30 kilometrů od Prahy ve Středočeském kraji. Nežije zde ani 200 obyvatel, a o to je to tu krásnější. Není divu, že místo bylo vyhlášeno jako památkově chráněná oblast. Čeká nás kopec a malebné podzimní výhledy – krás si přitom všimli i filmaři, vesničku bylo možné zahlédnout například ve filmu Bobule či ve videoklipu Tomáše Kluse. 

Doporučeno
Kam na výlet: Vydej se za krásami Českého krasu k Axamitově bráně Kam na výlet: Vydej se za krásami Českého krasu k Axamitově bráně 10. září 2022 6:00

Autem se do Mořinky dostaneš za zhruba 43 minut, z Berouna asi za dvacet. Bezplatné parkování je možné přímo pod kopcem. Dostaneš se sem ale i autobusovou linkou 311 z pražského Zličína, případně můžeš jet z Prahy vlakem do Řevnic a odsud zhruba dvacet minut autobusem. 

Menhir vztyčili na místě známém pro magické síly

Důvodů, proč jsme tu, je hned několik. Kromě přírody a výhledu by se ale daly shrnout následovně: křeslo, menhir. Kombinace, kterou bychom na malém středočeském kopci asi nečekali. Menhir – nebo spíše „pseudomenhir“ – sem umístil v roce 1999 sochař Petr Váňa s přáteli, aby poctili nové tisíciletí. Tento jednolitý vápencový blok je vysoký asi 3 metry, váží určitě alespoň 5 tun a pochází z nedalekého lomu. Pod kamenem je dokonce uložen vzkaz pro budoucí generace. Napadá tě, co se tam asi píše? Není náhoda, že kámen stanul zrovna zde – jak zmiňuje iRozhlas, už v dobách Karla IV. bylo právě toto místo známé magickou silou a energetickým vyzařováním. 

morinka priroda menhir
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

K menhiru o čtyři roky později přibylo ještě betonové křeslo z dílny sochaře Zdeňka Ruffera. Ani to není úplně lehké a snadno přemístitelné, váží totiž rovných 700 kilogramů. Přestože se jedná o takový kolos, na jeho umístění nebyla potřeba žádná těžká technika. Pouze nadšení skupiny lidí, která jej nahoru vytáhla za pomocí vozíku a ližin.

Namáhavé umístění křesla příznačně popisuje Kateřina Smoterová: „Namáhavá cesta s těžkým objektem na vyhlídku nad kopce Berounska (...) může být jeho obsahem a třeba i konfliktem dramatického díla. Ona lopotná zimní cesta je vykoupena letním opékáním špekáčků u ohně na vyhlídce. Účastníci akce usedají do betonového křesla a horizont krajiny pod nimi je pro ně zážitkem určitě větším, než kdyby seděli v křesle doma v obýváku před TV. Křeslo je symbolem odpočinku a pohodlí. Zdeňkova akce s betonovým křeslem nám připomíná, že jestli si chceme odpočinek a pohodlí opravdu užít, musí jim předcházet námaha.“ 

Betonové křeslo přispělo ještě k větší fotogeničnosti místa, tak si s sebou nezapomeň foťák, nebo alespoň mobil. Nebo si nic neber, pouze se usaď a užívej si kouzelné genius loci, které nese nejen samotné místo, ale celá vesnička.

Pamatuj, že od auta je to ke křeslu sice kousek, ale jde se do kopce – zvol proto vhodnou obuv. Cesta, zvlášť po dešti, může být rozbahněná.

morinka priroda menhir morinka priroda menhir morinka priroda menhir morinka priroda menhir
Zobrazit galerii
(8)

Možná se ti bude zdát, že jsi kopec s křeslem na vrcholu možná už někde zahlédl*a. Není to vůbec vyloučené, pokud tedy posloucháš hudbu Tomáše Kluse či Richarda Krajča. Natáčely se zde totiž videoklipy pro Klusovu píseň „Přeju Ti“ a Krajčovu „Zůstaň se mnou“. Povědomá ti možná bude i Mořinka – ve stavení s číslem popisným 1 se natáčela rodinná komedie Bobule. Kromě filmařů či hudebníků se místo líbí také zamilovaným párům, proběhla zde nejedna žádost o ruku, ale i nejeden svatební obřad.

Doporučeno
Oáza klidu a pohádková atmosféra v dojezdové vzdálenosti od Prahy Oáza klidu a pohádková atmosféra v dojezdové vzdálenosti od Prahy 13. srpna 2022 6:00

Málokterá vesnice, která leží v těsné blízkosti Prahy, si zachovala svého unikátního ducha v takové míře jako právě Mořinka. Najdeš tu roztomilou náves s upravenými venkovskými staveními, sem tam i nějakou roubenku. V létě mají všichni muškáty na oknech, ve vzduchu jsou cítit koně a krávy a tráva je tu tak trochu zelenější. Zelenější minimálně o pět odstínů než v betonové zástavbě velkoměsta. Je vidět, že místní jsou na svůj domov náležitě pyšní – ještě aby ne, vždyť první písemná zmínka o obci pochází z roku 1338.

morinka priroda menhir
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková


Pokud nebudeš mít ještě dost podzimní přírody, okolí Mořinky nabízí celou řadu výletů. V blízkosti nalezneš například rozhlednu Korunku, která byla otevřena teprve letos v létě. Ať už se rozjedeš jakýmkoli směrem, restauraci v případě hladu najdeš kdekoli – směrem na Dobřichovice i směrem opačným na Karlštejn.

Na další výletní tip se můžeš těšit zase za týden!

Domů
Sdílet
Diskuse