Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2023 14:27
Čas čtení 1:21
Tereza Šnajdrová

Sex ve vesmíru by mohl být velký problém, na který nejsme připraveni, varuje odbornictvo

Sex ve vesmíru by mohl být velký problém, na který nejsme připraveni, varuje odbornictvo
Zdroj: Unsplash/NASA/volně k použití
TECH VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vesmírná turistika zažívá rozmach. Ještě před několika desítkami let by nás ani ve snu nenapadlo, že do vesmíru budeme létat „na dovolenou“, avšak opak se stal skutečností.

Vesmírné společnosti se předhánějí v tom, kdo do kilometrové výšky vyveze více lidí na delší dobu, a právě zájmu o tento druh cestování přizpůsobují i kosmické lodě, aby byly co možná nejpohodlnější. To však podle Davida Cullena, profesora bioanalytické technologie na Cranfieldské univerzitě, povede k problémům. Lidé si podle něj budou chtít ve vesmíru užívat sex a takové chování může mít katastrofický dopad, píší Science Alert a Zenodo.

Doporučeno
Jak dosáhnout intenzivnějšího orgasmu a zabránit předčasné ejakulaci? Pomůže ti edging Jak dosáhnout intenzivnějšího orgasmu a zabránit předčasné ejakulaci? Pomůže ti edging 18. července 2023 6:00

Společnost SpaceX plánuje do vesmíru létat s vesmírnými loděmi Starship, v nichž cestující najdou velké kabiny i soukromé kajuty. A protože lety začnou být dostupné nejen pro astronauty*astronautky, ale také širokou veřejnost, profesor Cullen se obává, že právě v takových kajutách se lidé budou sbližovat i po fyzické stránce. Skutečnou obavou pak není samotný akt, ale možnost, že by ve vesmíru došlo k početí. 

„Očekává se, že první lety vesmírné turistiky na oběžnou dráhu budou trvat několik dní až týdnů, takže by ve vesmíru mohlo dojít k početí lidské existence,“ říká profesor s tím, že těhotným létání samozřejmě povoleno nebude. Pokud tedy o svém těhotenství budou vědět, což v prvních týdnech či měsících nemusí. 

Stav beztíže má na lidské tělo velký vliv

Právě to by podle Cullena mohlo být problematické. „Z desítek letů člověka do vesmíru již víme, že stav beztíže a zvýšená úroveň ionizujícího záření mají na naše tělo zásadní vliv. Nevíme ale, jak to ovlivní fyziologické procesy reprodukce,“ uvádí. Astronauti*astronautky po návštěvě vesmíru trpí úbytkem svalů a kostí a stav beztíže má vliv i na distribuci tělesných tekutin či zvýšený tlak uvnitř lebky, což může změnit strukturu mozku.

Odbornictvo již provedlo několik experimentů s myšími embryi, ze kterých vyplývá, že pobyt ve vesmíru zapříčiní změny v životaschopnosti embryí. Varuje, že existuje možnost, že u lidských embryí počatých ve vesmíru bude docházet k vývojovým abnormalitám. Kromě toho prý navíc hrozí i zvýšené riziko mimoděložního těhotenství.  

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Podle Cullena by za toto měl někdo převzít odpovědnost, neboť existují jak komerční rizika, tak i rizika poškození pověsti či finančních ztrát. Společnosti provozující vesmírné lety a příslušné úřady by se měly urychleně sejít a tuto problematiku prodiskutovat. 

Domů
Sdílet
Diskuse