Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
27. července 2023 7:00
Čas čtení 8:11
Vojtěch Vanda

UK sound bez kompromisu. Nejzajímavější věci, které produkuju, slyším ve snu, říká Cyper Sound

UK sound bez kompromisu. Nejzajímavější věci, které produkuju, slyším ve snu, říká Cyper Sound
Zdroj: se svolením Tomáše Cypriana
HUDBA ČESKÝ RAP ELEKTRONICKÁ HUDBA FRESH BEATS RAP
Uložit Uložené

Léto, to je party. V drtivé většině spíše venku, ale kluby i tak zůstávají otevřené. Až si najdeš cestu do Chapeau Rouge v Praze, je pravděpodobné, že za kontrolerem narazíš na rezidenta jménem Cyper Sound a nejspíš to bude UK noc jak vyšitá.

UK sound je Česku poměrně vlastní a my si říkáme, z jakého důvodu máme s Británií takovou zajímavou hudební konexi. Je k nám přivážena v létě s každou novou várkou Angličanů, kteří se na party tahu rozhodli „rozbít prasátko“ v Praze? Ne, láska k rychlé rytmické muzice výrazně inspirované elektronickými žánry a také kulturou původních emigrantů z Karibiku, Afriky, ale i dalších destinací je kultivována v našich srdcích tak nějak přirozeně.

Kdysi bylo velmi populární tvrdit, že Smack přinesl grime – asi jeden z nejpopulárnějších rapových žánrů v Anglii – k nám do Česka jako první, což je hyperbola, která je však založena na pravdivém základu. Minimálně jej u nás zpopularizoval, osvobodil jej z nejhlubšího domácího undergroundu a pout club scenes a otevřel jej širší veřejnosti. Každému je ale jasné, že Smack nemá na grime a UK sound patent. Mezi sebou máme mnoho šiřitelů ostrovní hudby, jejichž pozornost si zasloužíš.

A můžeme jít i mimo grimeovou škatulku. Drum and bass, breakbeat, UK garage, bassline, to všechno je denním chlebem dalších tuzemských umělců a umělkyň. Jeden z nich je naším červencovým hostem Fresh Beats, výše zmíněný rezident Chapeau Rouge Cyper Sound.

Doporučeno
Na jeho beatu jsou NLE Choppa, NBA Young Boy a Destroy Lonely, přitom žije v Praze. Je to jako vyhrát v loterii, tvrdí Getro Na jeho beatu jsou NLE Choppa, NBA Young Boy a Destroy Lonely, přitom žije v Praze. Je to jako vyhrát v loterii, tvrdí Getro 7. června 2023 11:00

Cesta k ostrovnímu zvuku

Cyper Sound je známé jméno; on Fresh Beats není nutně seriál, který se musí zabývat pouze mladými a neznámými interprety, ale seznamuje i s lidmi, kteří ti třeba mohli uniknout, jako je právě Tomáš Cyprián. Odtud asi chápeš, jak vznikla jeho přezdívka. Třicetiletý Pražan původem ze severních Čech má za opaskem nejeden gig i hit, jelikož se hudbě pořádně věnuje více než dekádu.

„Nejdříve jsem ale používal pseudonym Cyper-T, později jsem si řekl, že nechám pouze Cyper. Když jsem řešil zakládání sociálních sítí, Cyper již bylo použito někým jiným. Proto jsem k tomu přidal i slovo sound,“ upozorňuje nás na své bývalé alter ego. Cesta k UK soundu, kterému se Cyper Sound věnuje, se rodila jistým přirozeným způsobem, ale určitě jej nezasáhla jako první.

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

O tom, co se aktuálně děje ve vodách mladého českého hip hopu, vydáváme i dvoutýdenní updaty. Proto pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

A aby ti neuteklo nic z mainstreamového hip hopu v Česku, nezapomeň odebírat informace ze seriálu RAP NEWS.

Rodina to měla jinak, například táta byl hodně rockově laděný. „Poslouchal hodně grunge, Pink Floyd a Faith No More,“ uvádí Tomáš, „ale došlo i na českou scénu, kdy jsem v roce 2000 poprvé slyšel Monkey Business a jejich první desku, která mě totálně dostala,“ neskrývá svou dlouhotrvající lásku ke kapele a debutu Why Be In When You Could Be Out, který projektu Romana Holého pomohl i k několika cenám.

Cyper Sound
Zdroj: se svolením Tomáše Cypriana

Zásadnější moment pro jeho kariéru přišel trochu později. „Tehdy mi strejda pustil Prodigy, Chemical Brothers a později The Streets, odkud jsem se konečně dostal do UK,“ říká Cyper Sound. „Pro mě byl ale nejdůležitější moment, když jsem poprvé slyšel High Contrast a Pendulum a objevil drum and bass. Tohle mě pohltilo na strašně dlouhou dobu a drží mě to dodnes,“ konstatuje zřejmé. A samozřejmě to nebylo všechno.

Doporučeno
Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost 29. dubna 2024 14:00

„Z lásky ke ‚zlomenému beatu‘ jsem toužil poznat víc, a proto jsem hledal dál, až jsem našel UK garage a breakbeat, který nejvíc ovlivnil moji aktuální tvorbu. Ale nesmím zapomenout ani na house a bassline, které patří k tomu, co formovalo můj aktuální sound,“ upřesňuje a jedním dechem dodává, že hudebně stále nestagnuje. „Poslední dobou se dost vracím i do osmdesátek, protože miluju staré funky a retro wave,“ prozrazuje.

První beat mám stále v šuplíku...

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse