Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
30. července 2023 v 16:48
Čas čtení 0:44
Adéla Ježková

Sibiřský zázrak: Vědecký tým oživil 46 tisíc let zmrzlého červa

ZAHRANIČÍ VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Vědci a vědkyně oživili červa, který byl zmražen před 46 000 lety.

Hlístice přežila v hloubce 40 metrů pod povrchem sibiřského permafrostu v klidovém stavu známém jako kryptobióza. V takovém stavu mohou organismy vydržet zcela bez vody nebo kyslíku a odolat extrémním teplotám.

Zůstávají tak ve stavu „mezi smrtí a životem“, uvedl pro CNN profesor Ústavu molekulární buněčné biologie a genetiky Maxe Plancka v Drážďanech a jeden z vědců podílejících se na výzkumu Teymuras Kurzchalia.

Doporučeno
Obrazem: Pomocí umělé inteligence jsme stvořili nové druhy zvířat. Koukni na žrase nebo zlotýla Obrazem: Pomocí umělé inteligence jsme stvořili nové druhy zvířat. Koukni na žrase nebo zlotýla 21. července 2023 v 13:42
cerv
Zdroj: PLOS Genetics

Na statisíce let zastavit život

„Život lze zastavit a pak začít od začátku. To je významný objev,“ řekl Kurzchalia s tím, že ke stanovení doby zmrazení použily vědecké týmy velice přesné radiokarbonové datování.

Jedna z výzkumnic, Anastasia Šatilovičová, přitom v ústavu oživila dva z červů tak, že je jednoduše rehydratovala vodou. Dalších asi 100 červů odvezla k podrobné analýze do laboratoří v Německu.

Někteří vědci a vědkyně jsou však podle serveru Scientific American k výsledkům studie skeptičtí. „Rád bych věřil, že živočichové, které popisují, přežili zmrznutí po dobu 40 000 let v permafrostu. A kdybych byl sázkař, vsadil bych se, že se to skutečně mohlo stát,“ uvedl biolog Byron Adams.

Dodal ovšem, že analýza nedokazuje stáří červů, pouze stáří rostlinného materiálu nalezeného v jejich blízkosti. 

Domů
Sdílet
Diskuse