Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. srpna 2023 14:00
Čas čtení 1:44
Adriana Královičová

GALERIE: Architekti „vyzenovali“ nevyužitou budovu z 18. století. Inspiruj se chytrým minimalismem bývalého kláštera

KULTURA ARCHITEKTURA SLOVENSKO
Uložit Uložené

Záměrem architektů bylo vytvořit prostor, který nenabízí rozptýlení, ale spíše upozorňuje na to podstatné. Prioritou byla praktičnost a minimalizování „zbytečností“. Podívej se, jak se jim to povedlo.

Pozdně barokní budova kláštera v Rožňavě nebyla využívána téměř dvacet let. Nyní prostory s původními klenbovými stěnami dostaly nový, minimalistický design a pyšní se jemnou barevnou paletou. Za projektem stojí Oliver Sadovský a Martin Červínka z ateliéru Sadovsky & Architects.

„Návrh je minimalistický, podtrhuje myšlenku jednoduchého a nenáročného prostředí kláštera. Důraz byl kladen na použití tradičních materiálů. Dřevo v kombinaci s původními omítkami přispívá k útulnosti a vytvoření příjemné atmosféry pro hosty. Nutné zásahy pro hygienické jádro a kuchyňky byly minimalizovány a provedeny s opatrností, aby se zachovala autenticita,“ popisuje projekt ateliér Sadovsky & Architects. Zachována zůstala i omítka, která do současného nového „šatu“ maximálně zapadá.

Doporučeno
Jak si užít Kodaň, ale nevyhlásit osobní bankrot? Toto jsou budget friendly tipy na výlet do dánské metropole Jak si užít Kodaň, ale nevyhlásit osobní bankrot? Toto jsou budget friendly tipy na výlet do dánské metropole 15. srpna 2023 11:00

Příběh františkánského kláštera sahá do začátku 18. století. V druhé polovině 20. století se v důsledku nastolení nového režimu změnila jeho funkce a později začal postupně chátrat. Jedná se o budovu, v níž sídlí Kulturně-kreativní centrum Klášter, které vytvořilo občanské sdružení „Otvor dvor“. Centrum zastává více funkcí, nalezneš tu například co-working, ateliéry, kavárnu nebo knihkupectví. Ateliér Sadovsky & Architects byl osloven na přeměnu ubytovacích jednotek.

Architekti měli v rámci zadání zrekonstruovat dva apartmány. K obnově přistupovali citlivě a s respektem, pracovali spolu s lokálním sdružením s cílem zachovat historickou hodnotu díla a vytvořit prostory odpovídající současným potřebám ubytování. Podívej se na chytrý výsledek, ve kterém lze cítit atmosféru historických prostor a zároveň vidět architektonicky kvalitní řešení.

architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, dizajn
Zdroj: Sadovsky & Architects/ Matej Hakár

Praktičnost na prvním místě 

Apartmány jsou zařízeny tak, aby poskytly komfortní ubytování s vlastní hygienou a kuchyňkou. Samotný interiér je sestaven z nezbytných, ale kvalitních nábytkových prvků. Záměrem architektů bylo vytvořit prostor, který nenabízí rozptýlení, ale spíše upozorňuje na to podstatné. Prioritou byla praktičnost a minimalizování „zbytečností“. Při své práci se ve velké míře inspirovali okolním prostředím a historickým kontextem.

V apartmánu převládají neutrální barvy. Co se týče materiálu, architekti vsadili na dřevo, které dominuje u nábytku i podlahy. To spolu s jemnými odstíny vytváří přímo „zenovou“ atmosféru. Zajímavým detailem jsou také klenby, které prostoru dodávají zcela jiný rozměr.

architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, dizajn architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, dizajn architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, dizajn architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, dizajn
Zobrazit galerii
(9)

Návštěvnictvo by mělo cítit, že se nachází v historické budově kláštera, v objektu, který má nějakou historii a příběh. „Ten se dá číst například na odkrytých vrstvách omalovánek na klenbách. Základním materiálem je dřevo, na podlahách a ve stavbách hygienických boxů jsou použity borové bělené desky, nábytek je z masivního jasanu. Zároveň ve zvolené neutrální paletě nepůsobí zásahy invazivně a návštěvníkovi poskytují autentickou atmosféru kláštera,“ přibližují architekti.

Doporučeno
Gastrozážitek plněný sýrem a přelitý rozpuštěným máslem. Sourozenci utekli z Venezuely do Prahy a otevřeli restauraci Gastrozážitek plněný sýrem a přelitý rozpuštěným máslem. Sourozenci utekli z Venezuely do Prahy a otevřeli restauraci 13. srpna 2023 6:00

V klášteře návštěvnictvo najde čtyři dvoulůžkové pokoje hostelového typu a dva apartmány (3- a 4lůžkový). Pokoje v budově bývalého františkánského kláštera jsou v prvním patře. Během celého roku kulturně-kreativní centrum v Rožňavě připravuje pro lidi koncerty, diskuse a kvízy. Noc ve dvoulůžkovém apartmánu stojí 77 eur (necelé 2000 korun).

Domů
Sdílet
Diskuse