Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2023 11:00
Čas čtení 3:02
Anna Koucká

Jak si užít Kodaň, ale nevyhlásit osobní bankrot? Toto jsou budget friendly tipy na výlet do dánské metropole

Jak si užít Kodaň, ale nevyhlásit osobní bankrot? Toto jsou budget friendly tipy na výlet do dánské metropole
Zdroj: Anna Koucká
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DÁNSKO
Uložit Uložené

Během parného léta je občas fajn se trochu zchladit. I když je u moře fajn, v letních měsících doporučujeme i levné letenky na sever Evropy. My jsme vyrazili do Dánska, konkrétně do hlavního města Kodaně. Toto jsou tipy, jak si město užít a ušetřit.

Kodaň je plná profláklých turistických míst, jako je přístav Nyhavn, zábavní park Tivoli a jemu přilehlé zahrady, palác Christiansborg nebo socha Malé mořské víly. V dánské metropoli ale najdeš taky řadu zajímavých muzeí a galerií. My jsme si pro tebe připravili pár víc budget friendly tipů na místa, kam rádi vyráží i mladí Dánové a Dánky. 

Doporučeno
Honí tě mlsná? Zažeň ji domácími nachos, zvládneš je za 10 minut Honí tě mlsná? Zažeň ji domácími nachos, zvládneš je za 10 minut 11. srpna 2023 17:00

Jídlo

Dánsko je obecně drahá země. Za jídlo a pití si tedy oproti českým cenám pořádně připlatíš. Jestli jsi před dovolenou nerozbil*a prasátko, nejspíš se do vyhlášených michelinských podniků, kterých je Kodaň plná, nepodíváš. 


Jestli ale přece jen chceš ochutnat něco místního, doporučujeme navštívit food market Torvehallerne. Najdeš tu plno malých obchůdků, restaurací a barů a taky si tu můžeš koupit fresh suroviny na domácí vaření. Ani tady nejsou ceny lidové, ale je to rozhodně zážitek a ideální místo, kam vyrazit ve skupině, pokud se nemůžete dohodnout, na co má kdo chuť. Z místní kuchyně tady doporučujeme vyzkoušet smørrebrød, což je obložený chlebíček na mnoho způsobů. 

Kodaň
Kodaň. Zdroj: Anna Koucká


Podobný je i další food court, který se jmenuje Broens Gadekøkken. Ten se nachází přes řeku od turisticky profláklého přístavu Nyhavn a je obzvlášť příjemný v podvečer, kdy můžeš posedět u řeky, dát si nějaký drink, a když budeš mít štěstí, možná se trefíš i do programu, kdy na místě hraje DJ nebo živá hudba. K jídlu tady doporučujeme navštívit řetězec Gasoline Grill, který dělá vyhlášené burgery (čemuž napovídají i obrovské fronty), a to jak v klasické, tak i vege variantě. Jeden pořídíš za 75 dánských korun, což je v přepočtu na české koruny okolo 250 Kč. 

Kodaň
Kodaň. Zdroj: Anna Koucká


A jestli jsi na sladké nebo chceš zkrátka vyzkoušet vyhlášené dánské pečivo, zkus zavítat třeba do podniku Andersen & Maillard. V Kodani najdeš celkem tři pobočky a my doporučujeme tu ve čtvrti Nørrebro. Je sice trochu dál od centra, ale dostaneš se tam příjemnou procházkou a kromě dobré kávy a něčeho sladkého na zub můžeš zavítat i do některého ze sekáčů a vintage shopů, kterých je tahle čtvrť plná. 

Kodaň
Kodaň. Zdroj: Anna Koucká


Parky

Díkybohu existují i aktivity, které nic nestojí. Jednou z nich může být třeba procházka po parku. Kdybys do ní přece jen chtěl*a lehce zainvestovat, ale úplně se finančně nezruinovat, můžeš si v některém z kodaňských parků dát i piknik. 


Pro tyto účely doporučujeme například park Frederiksberg Gardens, což je jedna z největších zelených ploch v Kodani. Park se nachází hned vedle zoologické zahrady a díky své rozloze umožňuje prostor pro příjemnou procházku nebo projížďku na kole. 


Dalším místem, které doporučujeme na odpočinek od městského ruchu, je Faeledparken, kde si přijdou na své především milovníci skateboardingu: na místě je velký skatepark. 

Doporučeno
Test vegan burgerů: Vyzkoušeli jsme rostlinný výběr z českých supermarketů. Jaký je náš verdikt? Test vegan burgerů: Vyzkoušeli jsme rostlinný výběr z českých supermarketů. Jaký je náš verdikt? 31. července 2023 6:00

Koupání

Pokud do Kodaně vyrazíš během letních měsíců, rozhodně si s sebou vezmi plavky. Kodaň byla totiž v roce 2019 podle CNN vyhlášena jako nejlepší světová metropole, kde si můžeš zaplavat. Místní často míří na koupačku do přístavu Nordhavn a velice populární je i podnik La Banchina v přístavu Christianshavn


Pokud se nechceš koupat, ale stačí ti místo u vody, kde se můžeš opalovat, určitě zamiř na Søren Kierkegaards Plads. Podívat se tu můžeš i do kodaňského Centra architektury, kde si lze zdarma prohlédnout expozici o historii města, nebo můžeš posedět v městské knihovně, která je také hned na nábřeží. 

Kodaň
Kodaň. Zdroj: Anna Koucká


Kdyby se ti ale zachtělo přímo na pláž k moři, nezoufej. Za zhruba půl hodiny dojedeš na kole z Kodaně na Hellerup Strand pláž. Pokud tam ale v horkých letních dnech zamíříš, doporučujeme na místo dorazit brzy. Pláž je totiž malá a díky své popularitě bývá velmi často přeplněná. 

Doporučeno
Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu? Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu? 11. srpna 2023 6:00

Zajímavá místa pro mladé 

Jestli chceš vyrazit někam, kde se schází i plno místních mladých lidí, určitě nevynechej Reffen. Tahle oblast, kde najdeš nespočet restaurací a barů, je populárním spotem pro místní mladé lidi a každou letní sobotu se tu konají party. 

Kodaň
Kodaň. Zdroj: Anna Koucká


Zajímavostí je pak i freetown Christiania, což je poměrně turistické místo, ale jedná se o malou uzavřenou komunitu v centru Kodaně. Kromě street foodu a nespočtu graffiti je místo proslulé také tím, že se tu volně prodává marihuana, která je jinak v Dánsku ilegální. 


Bonus 

Jestli budeš v Kodani déle a už ji prochodíš křížem krážem, můžeš si docela jednoduše udělat i výlet mimo Dánsko. Kodaň totiž se švédským městem Malmö spojuje Öresundský most, přes který se vlakem z jednoho města do druhého dostaneš jen za pouhých 40 min. 

Kodaň
Kodaň. Zdroj: Anna Koucká


Malmö je samo o sobě ideálním místem, kde strávit den. Kromě bizarního Muzea nechutného jídla se i tady můžeš podívat na pláž, projít si historické centrum nebo si dát poctivé švédské masové kuličky na marketu Malmö Saluhall. A navíc, Malmö je o krapet levnější než Kodaň, takže si tu den užije hlavně tvoje peněženka.

Domů
Sdílet
Diskuse